Det vimlar av svenska chanser inför Oscarsgalan

Det blev ingen Oscarsnominering för bästa utländska film i år, när "Gräns” oväntat valdes bort i processen.
Foto: META SPARK & KÄRNFILM
Glenn Close i "The wife".
Foto: GRAEME HUNTER / AP TT NYHETSBYRÅN
"Glenn Close kommer utan tvekan finnas med bland nomineringarna idag.", skriver Maria Brander.
Foto: XAVIER COLLIN/IMAGE PRESS AGENCY / STELLA PICTURES/AVALON/IMAGE PRESS AGENCY B799

Det blev ingen Oscarsnominering för bästa utländska film i år, när "Gräns” oväntat valdes bort i processen.

Trots det vimlar det av svenskchanser inför dagens tillkännagivande av nomineringarna. En del kan rentav överraska.

När Glenn Close för några veckor sen höll sitt Golden globe-segertal och hyllade alla förbisedda hemmafruar, var det en händelse som sände eko genom resten av filmvärlden. Inte bara för att skådespelerskan mötte stående ovationer från en hel Hollywoodelit. Utan främst för att priset var så otippat. Nästan alla hade trott på Lady Gaga. Förmodligen för att det idag 2019 fortfarande är så svårt att föreställa sig att en kvinna på 71 år skulle kunna uppmärksammas för en roll i en film som heter något tidigare så kommersiellt ointressant som ”The wife”. 

Men filmbranschen lever just nu I förändringens tid, och Glenn Close kommer utan tvekan finnas med bland nomineringarna idag. Allt annat vore upprörande vansinne.

Ur svenskt perspektiv är det förstås extra roligt. ”The wife” inte bara handlar om en skandal kring Nobelpriset i litteratur. Den har även en svensk regissör i Björn Runge, svensk klippare (Lena Runge), svenskt foto (Ulf Brantås), ett antal svenska producenter, samt flera svenska skådespelare från Karin Franz Körlof till Johan Widerberg.

Fast det stannar förstås inte där. Också i många andra filmer, lurar det svenska överraskningar: Det mesta pekar på att Ludwig Göransson kommer att nomineras för bästa musik för ”Black panther”. ”Gräns” är shortlistad för bästa (troll)smink, en kategori där vi tidigare haft framgångar med både ”Ove” och ”Hundraåringen”. Dessutom ligger danska ”Den skyldige”, i regi av svenske Gustav Möller bra till för bästa utländska film.

Stort från vårt lilla hemmaperspektiv. Men vidgar vi filmfronten står annat på spel. Blir det nu som Netflix även erövrar filmfinrummet i och med ”Roma”? Och hur kommer det gå för ”Golden globe”-framgången ”Green book” när den rasismanklagade filmen möter den numera mer mångfaldspräglade Oscarsakademin? Snart vet vi.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.