Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Då har Avengers: Endgame biopremiär – fansens galna teorier hur den slutar

Doctor Strange, Iron Man, Bruce Banner och Wong från Avengers: Infinity War.Foto: CHUCK ZLOTNICK / MARVEL
Brie Larson gör sin andra film som Captain Marvel i fjärde Avengersfilmen.Foto: NULL / AP TT NYHETSBYRÅN

”Avengers: Endgame” är inte bara slutet på en filmsaga i fyra delar. 

Det är också sista Marvelfilmen för ett antal Hollywoodstjärnor.

Då har filmen premiär och här är några av fansens galna teorier hur den slutar.

”Avengers: Endgame” är inte bara slutet på en story som sträcker sig över fyra filmer, det är också slutet för att antal skådespelare i filmen. Anledningen är att deras kontrakt tar slut och att de troligen inte kommer att förnyas. 

Detta leder till flera frågor: 

Dör deras karaktärer? Eller byts skådespelarna ut? Eller lägger kanske Disney ner hela Marvelvärlden?

Det sista är inte troligt. Disney har förklarat att de har en plan för de närmaste fem åren och filmerna går väldigt bra.

När är det release för Avengers: Endgame?

Filmen släpps över hela världen onsdagen den 24 april 2019. Den visas på IMAX och i 3D i ett begränsat antal salonger från Luleå i norr till Trelleborg i söder.

Åldersgränsen är 15 år, men kan ändras efter att Statens medieråd granskat filmen. Den tidigare ”Avengers: Infinity war” fick 11-årsgräns. 

Vad händer med Iron Man?

Vanity Fair berättade i ett långt reportage att ett antal skådespelare står utan Marvel-kontrakt efter ”Avengers: Endgame”, eller ”Avengers 4” som den också är känd som.

Bland de som ”drabbas” märks Robert Downey jr som spelar Tony Stark/Iron Man. 

Andra skådisar vars kontrakt går ut är Chris Evans (Steve Rogers/Captain America), Mark Ruffalo (Bruce Banner/Hulk), Scarlett Johansson (Natasha Romanoff/Black Widow), Chris Hemsworth (Thor) och Jeremy Renner (Chris Barton/Hawkeye). 

 

Vad är Avengers: Endgame?

”Avengers: Endgame” är inte bara den fjärde Avengersfilmen, det är även den 22:a i Marvels universum, kallad Marvel Cinematic Universe, MCU. 

För er som vill se allt i följd ska ni kolla filmerna enligt den här guiden, där den aktuella filmen är på plats 47. Många av superhjältarna är med i varandras filmer och tv-serier.

Så ser du tv-serierna och filmerna i Marvel Cinematic Universe

Filmerna och tv-serierna flyttas mellan streamingtjänsterna. Det som kunde ses i Netflix för ett år sedan finns kanske nu i Viaplay. Senare i år kommer Disney att lansera en egen streamingtjänst, Disney plus i USA. Om den kommer till Sverige och när är inte känt. Men om Disney plus släpps i Sverige är det ingen orimlig gissning att de vill streama de tv-serier och filmer de själva producerat.

Vilka är de tidigare Avengers-filmerna i serien?

7. Marvel's The Avengers. Långfilm från 2012. Fienden hotar jorden. Då rekryterar chefen för den fredsbevarande byrån S.H.I.E.L.D en grupp superhjältar som ska rädda jorden från ett läskigt öde. Här träffar vi Iron Man, Captain America, The Hulk, Thor, Hawkeye och Black Widow. Går att hyra på Viaplay store, Blockbuster, Google Play, SF Anytime och Itunes. Betyg på IMDB: 8,1. 

18. Avengers: Age of Ultron. Långfilm från 2015. Tony Starks fredsprogram testas när världens främsta superhjälltar ställs mot en fiende de aldrig sett maken till. Ultron. Går att hyra på Google Play, SF Anytime, Blockbuster, Viaplay store och Itunes. Betyg på IMDB: 7,3. 

42. Avengers: Infinity War. Långfilm från 2018. Avengers, tillsammans med sina allierade måste offra allt för att besegra den hittills värsta fienden, den övermäktiga Thanos. Visas bland annat på Viaplay. Betyg på IMDB: 8,5. 

https://youtu.be/9QbltzIUV6w

Vilken är den senaste trailern till filmen?

Det var full rusning till en biograf i London tidigare i april, då det utlovades ett tio minuter långt klipp från filmen, skriver moviezine.se som var på plats.

Under de senaste månaderna har filmbolaget Disney släppt trailer till filmen, där klippen ovan är det senaste, släppt 9 april.

Vad handlar Avengers: Endgame om?

Den som sett ”Avengers: Infinity War” från 2018 förstår att det finns mer att berätta av storyn om ärkeskurken Thanos. Utan att avslöja vad som hänt är Thanos på väg att vinna, men de som återstår av Avengers samlas på nytt för att försöka stoppa fienden.

Filmen har sex starka kvinnliga huvudpersoner, Brie Larson som Captain Marvel, Scarlett Johansson som Black Widow, Tessa Thompson som Valkyrie, Karen Gillan som Nebula, Evangeline Lilly som The Wasp och Elizabeth Olsen som Scarlet Witch.

Galna och trovärdiga teorier om hur filmen slutar

Fansen har mer eller mindre trovärdiga teorier om hur Thanos stoppas och hur ordningen i universum återställs.

Den mest uppseendeväckande är att Ant-Man förminskar sig själv och tar sig in i Thanos bakvägen för att spränga The Mad Titan inifrån. En teori som skulle förklara titeln…

https://twitter.com/ashyam/status/1112313278804291589

En annan teori som också knyter an till filmens titel är när Doctor Strange lämnar över Time stone till Thanos och säger ”We're in the End Game, now”. 

Spolier här: 

Doctor Strange hade räknat ut att det finns 14 miljoner slut på storyn, men bara ett där Avengers vinner. Och han verkade inte speciellt lycklig över vilket sätt, skriver screenrant.com. Den mest populära teorin är att låta Thanos vinna först men sedan göra det ogjort. Scenerna från slaget om New York utgår från att Avengers reser i tiden till tiden före Thanos massmord. 

En annan fan-teori är att Doctor Strange manipulerat Time Stone och skapat en spricka i tiden. 

Slut spoiler.

Andra teorier:

■ Katten Goose räddar alla.

■ Avengers åker tillbaka i tiden till då de först träffades.

■ Loki lever.

■ Döden går med i Avengers.

■ Captain Marvel räddar alla.

När kan jag se Avengers: Endgame hemma i tv:n?

Den kommer att streamas och släppas på dvd, bluray och 4K. Något datum är inte satt, men följer den de tidigare filmerna släpps den efter fyra till fem månader. En gissning är i augusti 2019. Den släpps för streaming senare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.