"Birdman"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Birdman" får fem getingar av Expressens Maria Brander.
I filmen emdverkar bland andra Emma Stone.
Filmens regissör Alejandro González Ináritu.
Foto: Mario Anzuoni

En gång för längesedan, i en tid då superhjältefilmerna ännu inte hade tagit över bioduken, gjorde Michael Keaton rollen som Batman i två filmer.

Efter det förvandlades Keaton närmast till en B-skådis.

I dag är han 63 år gammal och gör här en comeback som sätter hela ens tankevärld i svallning.

Keaton spelar Riggan Thomson, en avdankad skådis vars enda minnesvärda prestation är att han under en period var superhjälten "Birdman". Han är, som en syrlig teaterkritiker uttrycker det "en kändis, inte en skådespelare".

Trots det har han samlat sina sista slantar för att sätta upp en tyngre Raymond Carver-pjäs på Broadway.

Det är där vi börjar. I en New York-sliten loge, med en halvnaken Keaton leviterandes ovanför golvet. Ett ögonblick av stillhet innan publiken kastas ut i teaterns vindlande korridorer.


"Birdman" är filmad för att ge intrycket av en enda lång tagning som matchas av nästan ständigt närvarande jazzigt trumbeat. Till en början tar den formen av en svart fars, men allt eftersom filmen avancerar tillsätts den ena oväntade ingrediensen efter den andra, så att det till slut knappt går att skilja verklighet från fantasi.

Riggans pjäs blottar så småningom hans samlade svagheter, men också vår tid. Den grinige skådisen är oförstående för allt vad sociala medier heter, ändå är han i högsta grad ett offer för just den kulturens baksidor. Han misstar ständigt berömmelse för kärlek, och hans dödsdömda pjäs får ironiskt nog en livsinjektion först när han själv blivit en ofrivillig klicksuccé på Youtube.


Perspektiven svindlar. Både för hjärnan och ögat. Tankar som griper tag i varandra, för att till slut svingas ut i en surrealistisk scen där den fågelskrudade Birdman lyfter över skyskraporna.

Om någon film har allt, så är det denna. Skådespelarna är enastående, Keaton-comebacken rörande, manuset är svart humoristiskt och intellektuellt utmanande med repliker som refererar till allt mellan Justin Bieber och Roland Barthes.

Allt skimrar av tårar och pärlar av skratt. Det är helt enkelt ett rus du inte vill vara utan.

BIO

"Birdman"

Dramakomedi
USA.

Av Alejandro González Iñárritu.

Med Michael Keaton, Emma Stone, Zach Galifianakis, Naomi Watts, Edward Norton.

Längd: 2:00.

Från: 11 år.

SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA

Zach Galifianakis

En mer nedtonad, men fortfarande humoristisk Galifianakis, som här har den hopplösa uppgiften som Broadwaypjäsens pr-man. Har liksom övriga skådisar en perfekt tonträff mellan drama och komedi.


Michael Keaton

Vet att det är en klyscha. Men här gör han verkligen sitt livs roll. Känslan förstärks av parallellerna till skådespelarens eget öde, lite som med Mickey Rourke i "The Wrestler".


Emma Stone

Spelar Riggans försummade dotter och tillika personliga assistent. Hon är nykläckt från rehab, med en en underbart krass syn på tillvaron. Försöker få sin dinosaurie till far att förstå det här med Facebook.


Edward Norton

En method-skådespelare som spelar en method-skådespelare. Intensivt är bara förnamnet. Karaktären tycker att det är helt rimligt att han både ska få ligga och vara full på riktigt i pjäsen. Lyckas utmärkt med att få stånd på scen, men aldrig i verkligheten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.