Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bästa film: "Ninas resa"

Bästa filmen 2006: "Ninas resa". BILDSPECIAL: Stjärnspäckat på galan!

Bästa kortfilm

Prisutdelare: Tomas Alfredson. En nattsaga Regi: Maja Lindström "Tack Lars Wallén som animerat filmen"

Bästa kvinnliga biroll

Prisutdelare: Linda Ziliackus och Alexander Karim. Ghita Nørby för rollen som Lilly i Fyra veckor i juni "Tack. Glädjen att vara få här och glädjen att göra film får aldrig ta slut."

Bästa manliga biroll

Prisutdelare: Linda Zilliacus Magnus Krepper för rollen som Morgan i Mun mot mun  "Jättekul verkligen. Runge har förmågan att skapa en arbetsplats där man är trygg som skådespelare. Jag är jätteglad."

Guldspira

Prisutdelare Hans Lindgren, Anders Nyström & Mimmi Benckert Claesson Per Åhlin Två baggar Dunderklumpen, Resan till melonia "Tusen tack. Hoppas juryn vet vad den gjort. För jag har inte gjort de här filmerna. Dert har mina många medarbetare."

Bästa foto

Prisutdelare Jens Assur George Eastman Award 50 000 kr  Aril Wretblad för fotot i Zozo  "Jag var ingen en grym fotograf när jag först träffade Josef Fares. Hoppas att priset duger för att bevisa motsatsen".

Bästa utländska film

Prisutdelare: Lena Endre Barnet/L'enfant Regi: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne Regissörerna kunde inte komma så Deborah Francoise hämtade priset: "Det här är min första roll, min första film, mitt första barn som nu har hittat er som föräldar i kväll."

Bästa prestation ljud

Prisutdelare Daniel Lemma. Kompositören Adam Nordeén för musiken till Zozo "Tacka Institutet för det här. Tack Josef Fares för att du gjorde en grym filmen och ställde det här kravet"

Bästa prestation bild

Prisutdelare Camilla Thulin. Jaana Fomin för Tjänare Kungen. "Jag vill tacka några - och framför allt regissören Ulf Malmros - för det är teamwork med film. Och så vill jag hälsa min mamma."

Bästa manuskript

Prisutdelare: Ingrid Segerstedt-Wiberg och Britt-Marie Mattsson Lena Einhorn för manuskriptet till "Ninas resa" "Jag vill först och främst tacka min producent Kaska Krosny. Och dessutom Tomas Afredson."

Bästa dokumentärfilm

Prisutdelare: Tarik Saleh. Prostitution bakom slöjan Regi: Nahid Persson Jag tar emot Guldbaggen med tungt hjärta för just nu står många kvinnor på gatan i Iran och prostituerar sig för att överleva. Och jag vill tacka min familj för deras tålamod.

Bästa manliga huvudroll

Prisutdelare: Maria Kulle. Krister Henriksson för rollen som Bertil i Sex, hopp och kärlek  "Jag trodde jag hade magkänsla, men... jag har ingen aning om vad jag ska säga."

Bästa kvinnliga huvudroll

Prisutdelare: Robert Gustafsson. Maria Lundqvist för rollen som Signe i Den bästa av mödrar  "Jag måste hålla i mig. Jag tänkte få sjunga en snutt: plättlaggen" Tack Tore (Skogman) att du finns. Och Anton - visst är mamma bäst."

Hedersbaggen

Prisutdelare: Maria Bonnevie. Anita Björk. "Äntligen! och tack snälla juryn."

Bästa regi

Prisutdelare: Ella Lemhagen. Ulf Malmros för Tjenare kungen "Detta hade jag inte räknat med. Eller förberett mig för. Fast jag här har jag en fusklapp..."

Bergmanpriset

Prisutdelare: Jannike Åhlund. Åse Kleveland. "Jag är glad och hedrad."

Bästa film

Prisutdelare: Marika Lagercrantz & Mads Mikkelsen "Ninas resa" Producent: Kaska Krosny "Tack för detta otippade pris. Tack alla som kommit och sett den."