Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Avstressande att återigen få vistas i en gyllene idyll

Elizabeth McGovern som Cora Grantham och Laura Carmichael som Lady Edith Hexham.
Foto: Ben Blackall
Välklippta gräsmattor och väldoftande hortensior i rader finns det gott om i filmen.
Foto: Ben Blackall
Harry Hadden-Paton som Bertie Pelham, Laura Carmichael som Lady Edith, Tuppence Middleton som Lucy Smith och Allen Leech as Tom Branson.
Foto: Ben Blackall

Lite saknar jag den gamla onda tiden i ”Downton Abbey”, då klasskillnaderna i alla dess nyanser, fick hjärtat att värka. 

Då herrskapet inte tyckte att chauffören och tillika socialisten Tom Branson var en värdig make för deras dotter Sybil. 

Då Thomas Barrow var en illvillig, men ack så ensam lakej, och när tjänstefolket i allmänhet var så uppenbart utsatta att minsta skada eller snedsteg riskerade att ödelägga deras liv.

Det var förstås mer realistiskt, samtidigt som det var en njutning att i den längre tv-serieformen få se hur seder och bruk långsamt luckrades upp i riktning mot jämlikhet och gemenskap. 

Men i de efterföljande filmerna, så är den resan redan gjord, och vi befinner oss snarare i en brittisk utopi, där herrskap och tjänstefolk lever ihop, likt lamm och vargar i ett gammaltestamentligt fridsrike.

Allt är för den sakens skull inte händelselöst. Tvärtom. I ”En ny era” avverkas bröllop, begravning och bebis, i en sådan hastighet att det hade kunnat röra sig om en tv-serie av Colin Nutley. 

Med den viktiga skillnaden att här knappt alls förekommer några starka känsloutbrott. Det är nog också däri lockelsen ligger – att all dramatik i Downton-land hanteras med förnuft, artighet och finurlig list.

Sagan närmar sig nu trettiotalet. Ägorna är slitna, men kan räddas av en stumfilmsproduktion som är villiga att betala en stor summa för att få filma på godset. Snart störs de dagliga rutinerna därför av en attraktiv regissör, en Clark Gable-liknande charmör (Dominic West) och en bortskämd diva. 

Nu är karaktärerna tilbaka.
Foto: Ben Blackall

Lyckligtvis så har änkegrevinnan Violet råkat ärva en villa i Sydfrankrike av en gammal flamma, vilket ger större delen av familjen en tillflyktsort, medan bland annat Mary stannar kvar och håller fortet.

Butlern Carson kallas åter tillbaka från pensionen, och precis alla får sin lilla berättelse snyggt ihopvävd med den stora. 

Jag skulle inte säga att jag är överväldigad, men det är samtidigt enormt lustfyllt och avstressande att återigen få vistas i denna gyllene idyll av oändliga gräsmattor, vackra teserviser, och ömsinta syrligheter. 

Här finns inga vassa kanter, utan bara ett väloljat maskineri, där samtliga kugghjul passar in i ett annat, och problem hanteras lite som i en oskuldsfull ”Paddington”-film. Allt löser sig. 

Världskriget ligger långt bakom dem, och de är alla ännu lyckligt ovetande om vad trettiotalet kommer att bära med sig.


DOWNTON ABBEY: EN NY ERA

Drama

Storbritannien. Av Simon Curtis. Med Dominic West, Laura Haddock, Maggie Smith, Michelle Dockery, Hugh Bonneville, Jim Carter. 

Längd: 2:05. 

Från: Barntillåten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.