Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Avatar 2 – då har nya storfilmen premiär

Foto: CENTURY FOX / STELLA PICTURES ZUMA PRESS

”Avatar” är fortfarande den film i världshistorien som dragit in mest pengar – och en uppföljare har varit på gång länge.

Nu har Disney äntligen satt ett datum för premiären.

Redan 2010, året efter att ”Avatar” haft premiär, bekräftade regissören James Cameron att han han hade planer på att göra två uppföljare. Från början siktade han på att vara klar med Avatar 2 till 2014.

Sedan dess har uppföljaren skjutits upp och skjutits upp, men efter Disneys köp av 20th Century Fox har det till slut blivit bestämt. Avatar 2 får premiär den 17 december 2021.

Utöver det kommer ytterligare tre uppföljare göras (Avatar 3 i december 2023, Avatar 4 i december 2025, och Avatar 5 i december 2027). Det är inte säkert hur det blir med de sista två, men Avatar 3 är i princip redan färdiginspelad.

Vilka skådespelare är med i Avatar 2?

Många av skådespelarna från originalfilmen kommer tillbaka i samma roller, bland andra huvudrollsinnehavarna Sam Worthington som spelar Jake Sully, och Zoe Saldana som spelar Neytiri.

Även veteranerna Sigourney Weaver och Stephen Lang återvänder. Bland de nya ansiktena får vi se Kate Winslet, Edie Falco, Vin Diesel, Oona Chaplin och Michelle Yeoh.

Sam Worthington som spelar Jake SullyFoto: AP / AP TWENTIETH CENTURY FOX FILM CORP.
Zoe Saldana som spelar NeytiriFoto: CENTURY FOX / STELLA PICTURES ZUMA PRESS

Helt ny teknik i Avatar 2

Enligt regissören James Cameron har en hel del scener filmats under vatten, och till och med barnskådespelarna har utbildats i fridykning. Men för att klara av så kallad motion capture, alltså att man kopierar skådespelarnas rörelser i en datoranimation, under vattnet har man behövt utveckla helt ny teknik. Det tog ett och ett halvt år.

– Det har aldrig gjorts förut, och visade sig vara ett rejält problem. När det är vatten inblandat blir allting tio gånger svårare. Men vi lade ned massvis hästkrafter, uppfinningsrikedom, fantasi och innovation, och till slut så löste vi det, sade Cameron till The Independent.

Dessutom vill Cameron att ”Avatar 2” ska bli den första filmen någonsin att visas i så kallad ”glasögonlös 3D”, eller autostereoskopi, men den tekniken är fortfarande inte färdigutvecklad för biofilm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.