Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Är filmen ”1917” filmad i en enda tagning?

Johanna Bond om nomineringarna i bästa drama inför Golden Globe
George MacKay som Schofield i "1917", krigsfilmen av Oscarvinnande regissören Sam Mendes.
Foto: UNIVERSAL PICTURES/DREAMWORKS

Filmen ”1917” av regissören Sam Mendes har redan kallats mästerverk och blev bästa drama i Golden Globe 2020.

För den som vill veta om ”1917” filmades i en enda tagning, vilka skådespelarna är och annan viktig info är det bara att fortsätta läsa.

Inför Golden Globe 2020 var filmen ”The irishman” stor favorit i klassen Bästa drama, med ”Marriage story” som tvåa, följd av ”Joker” och ”The two popes”.

När krigsfilmen ”1917” i stället utropades som vinnare och Sam Mendes blev Bästa regissör hickade många till. Kampen om Oscarstatyetterna som delas ut 10 februari fick ännu ett moment av osäkerhet, och skakade om oddsen.

Här är svar på dina frågor om filmen som kallas ”masterpiece” av The Guardian och flera andra kritiker.

Vilka skådespelare är med i ”1917”?

Filmen kretsar kring två soldater under första världskriget, Schofield och Blake, som ska försöka leverera ett meddelande över fiendens territorium. De spelas av Dean-Charles Chapman och George MacKay.

Dean-Charles Chapman är mest känd för sin roll som Tommen Baratheon i HBO-serien ”Game of thrones”. George MacKay har gjort flera biroller, bland annat spelade han i filmen ”Captain Fantastic” äldsta son till Ben Cash (Viggo Mortensen).

I mindre roller i ”1917” ses Colin Firth, Benedict Cumberbatch och Mark Strong.

När har filmen ”1917” svensk premiär?

Krigsdramat ”1917” har svensk premiär 31 januari 2020. Filmen hade världspremiär 25 december 2019.

Är ”1917” en enda lång tagning?

Även om det två timmar långa krigsdramat ”1917” verkligen ser ut att ha filmats i en enda lång tagning, är det inte så.

Men det är det intryck filmen ska ge, vilket krävde en detaljerad och exakt planering och noggrann koreografi för regissören Sam Mendes, filmaren Roger Deakins, skådespelarna och alla andra i filmteamet.

Till LA Times säger Sam Mendes:

– Mycket få sekvenser var kortare än fem minuter. Det var en åtta minuters tagning som vi gjorde 56 gånger. Det var i de ögonblicken jag tänkte: Åh gud, varför gör jag det här mot mig själv?

Var är ”1917” filmad?

Filmen spelades in från april till juni 2019 på olika platser i Storbritannien, bland annat i Salisbury i England och i Govan Docks, nära Glasgow i Skottland.

Se Stellan Skarsgård kommentera sin Globen Globe

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.