Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Filippa K lämnade allt – berättar om livet utomlands

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Filippa Knutsson berättar öppenhjärtat för Expressen om tiden efter Filippa K – och hur hon nu kommit tillbaka.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Filippa Knutsson bor i London, men pendlar även mellan Stockholm, Paris och Korsika.
Foto: FREDRIK SKOGKVIST
Filippa Knutsson, här på en bild från 2006, lämnade Filippa K 2011 – men gjorde comeback 2017.
Foto: KRISTER LARSSON

Filippa Knutsson lämnade världssuccén Filippa K för att få tid för sig själv. 

Nu har hon fått skaparlusten tillbaka och återvänder till Fashion Week Stockholm med sin första nya kollektion på sju år – efter livet utomlands. 

– Jag känner mig säkrare i vad jag ska göra nu med Filippa K, och det känns skönt, det hade jag nog inte upptäckt om jag inte tagit ett kliv tillbaka, säger Filippa Knutsson.

Filippa K intar catwalken på Fashion Week Stockholm på söndagskvällen för att visa årets höstkollektion.

Attraktiva basplagg, enkla men sexiga, med fokus på skräddat och kontraster mellan hårt och mjukt – så beskriver modegigantens grundare, Filippa Knutsson, den nya kollektionen. 

Tillställningen blir en comeback för Filippa Knutsson, som förra året återvände som företagets kreativa chef. Hon lämnade företaget 2011.

– Jag har jobbat så mycket och så intensivt, och fött tre barn, utan att verkligen stanna upp. Jag behövde det, jag behövde bara känna, kanske liksom mitt i livet, lite reflektera över vad jag ville och vem jag var, säger Filippa Knutsson. 

"Vi har varit tillsammans i typ 13 år, så vi är vana att leva på distans", säger Knutsson när hon berättar om pojkvännen Thomas Fourtané.
Foto: FREDRIK SKOGKVIST

"Jag hade tappat gnistan"

Det intensiva arbetet med att bygga upp företaget tömde Filippa Knutsson på energi och lust.

– Jag var lite uttömd, tappade inspirationen. Hur länge ska jag hålla på med det här? Ger det mig någon näring? Jag hade tappat gnistan, säger hon. 


LÄS MER: Titta in i Filippa K:s lyxiga etagevåning 

Från Filippa K:s modevisning på Fashion Week Stockholm under söndagen.
Foto: Mathias Nordgren

Filippa K grundades 1993 av Filippa Knutsson tillsammans med hennes dåvarande make Patrik Kihlborg och affärspartnern Karin Segerblom. 

I dag är varumärket en global succé. Filippa K AB omsatte nära 527 miljoner kronor år 2016, med en vinst på 48 miljoner kronor. Moderbolaget Filippa K Group AB omsatte under samma period mer än 646 miljoner kronor, med en vinst på 33 miljoner kronor. 

Prins Daniel och Filippa Knutsson på Linnéuniversitetet i Växjö 2013.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Bodde i Paris i tre år

Under sin långa frånvaro från det kreativa arbetet med bolaget – Filippa Knutsson satt fortfarande i styrelsen – spenderade hon bland annat tre år i Paris. Numera bor hon i London, där hon också växte upp. 

– Jag gick in i att ha tid för mig själv och för barnen. Bara att flytta är en enorm sak, med barn, det är nya skolor som är på engelska, att få dem att anpassa sig till det. Jag bodde i Paris i tre år. Det är fantastiskt att bo i en sådan stad och ha tid. 

Från Filippa K:s modevisning på Fashion Week Stockholm under söndagen.
Foto: Mathias Nordgren

Pojkvännen Thomas Fourtané är en fransk-svensk arkitekt som är baserad både i Paris och på ön Korsika, där han designar sommarhus till "Parisare som har råd". 

– Vi har varit tillsammans i typ 13 år, så vi är vana att leva på distans. Han har barn, jag har barn, men vi har inte barn ihop. Vi har ett liv där vi vet var vi har varandra, och vi ses när vi ses, men vi lever mycket isär också och det funkar. 

Paret träffades på Korsika då Filippa var 15 och Thomas var 19. 

– Han var min första kärlek, säger Filippa Knutsson. 

Micael Bindefeld och Filippa Knutsson på Guldknappen 2011.
Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Redo att ta sig an modevärlden igen

Men livet förde dem på olika spår och Filippa Knutsson hann gifta sig och få barn med Patrik Kihlborg. De skilde sig så småningom och för 15 år sedan fick hon kontakt med Thomas Fourtané igen. 

I dag har många bitar fallit på plats och Filippa Knutsson är redo att ta sig an modevärlden igen – men hon säger att hennes inställning till kläder inte har förändrats. 

– Jag känner mig väldigt engagerad i relevansen av Filippa K i dag, som jag tycker är nästan lite som en sluten cirkel till när vi började. Den här enkelheten som vi står för som är så relevant i dag i en värld där man kanske ifrågasätter konsumtion och hur mycket man behöver förnya hela sin garderob, säger Filippa Knutsson och fortsätter:

– Vi har verkligen en riktig plats att få göra de här kläderna och hjälpa människor att klä sig på ett enkelt snyggt, hållbart sätt. Hållbart rent stilmässigt. Det är högst bärbara, självklara kläder. Det är ganska ovanligt i den här branschen. 

Från Filippa K:s modevisning på Fashion Week Stockholm under söndagen.
Foto: Mathias Nordgren

Filippa Knutsson

Ålder: 52.


Yrke: Grundare av Filippa K.


Familj: Nina, 23, Tom, 20, och Dylan, 16. Thomas Fourtané, fransk-svensk arkitekt, och hans två barn.


Bor: I London, men pendlar även till Stockholm, Paris och Korsika. 


Aktuell: Återvänder som kreativ chef för Filippa K, som visar 2018 års höstkollektion på Fashion Week Stockholm. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.