Live-published photos and videos via Shootitlive

Filip och Fredrik slår Globens publikrekord

Publicerad

Vilken dundersuccé, Filip och Fredrik.

Med 61 personer slog den dynamiska duon Metallicas tidigare publikrekord i Globen.

Samtidigt sänktes firandet av ljudproblem i Globen.

- De får cirka tre minuter på sig att rädda det sjunkande skeppet, sa Fredrik Wikingsson från scen.

En era är över.

På torsdagen sa Filip Hammar, 39, och Fredrik Wikingsson, 40, farväl efter 200 podcastavsnitt. Och de gjorde det i rekordstil.

Först slog tv-profilerna påvens publiknotering i Globen, sedan fortsatte de med att jaga Metallicas rekord på 16 531 besökare - och lyckades.

När showen inleddes vid 20.00 stod det klart att det nya rekordet i den anrika arenan numera lyder på 16 592 personer.

Fredrik Wikingsson kunde knappt tro det när han ställde sig på scen:

- Otroligt, ni är alltså väldigt många som är redo för 90 minuters knastertorrt prat av två medelålders vita, ofta kränkta, mediemän.

"Blivit ett ansikte för mental ohälsa"

Hammar, som gjorde entré i en Xanax-burk, presenterades så här av sin parhäst:

– Han är nervös och har kissat hela dagen. Mannen som har blivit ett ansikte för mental ohälsa – min bäste vän Filip.

Men början på slutet innehöll inte bara firande och skojigt snack. Enligt flera personer på plats var ljudet i Globen allt annat än bra. Något som även Wikingsson med tydlighet noterade.

- De får cirka tre minuter på sig att rädda det sjunkande skeppet, säger han med riktning ljudteknikern.

"Kanske vi startar upp igen"

Bland gästerna fanns bland andra Dan Ekborg, som ställde sig rakt upp och ner och skrek - vad är fortfarande oklart på grund av det dåliga ljudet. Samtidigt fick publiken på plats höra tolkningar av den numera klassiska vinjettlåten till podcasten från bland andra Markus Krunegård, Lill Lindfors och Timbuktu, medan First Aid Kit spelade i ett förinspelat inslag.

I början av augusti är Filip Hammar och Fredrik Wikingsson tillbaka i podcastvärlden, då i annan tappning. Den nya varianten ska fortsätta i samma stil, men på engelska.

- Vem fan vet, om ett halvår när vi är missnöjda med den engelska podden kanske vi startar upp igen, säger Wikingsson till Resume.se.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag