Filip och Fredrik har fått kritik för sin långfilm "Tårtgeneralen." Foto: ANDERS YLANDER/GT/EXPRESSENFilip och Fredrik har fått kritik för sin långfilm "Tårtgeneralen." Foto: ANDERS YLANDER/GT/EXPRESSEN
Filip och Fredrik har fått kritik för sin långfilm "Tårtgeneralen." Foto: ANDERS YLANDER/GT/EXPRESSEN
Nu slår Filip Hammar tillbaka. Foto: ANNA BERGKVISTNu slår Filip Hammar tillbaka. Foto: ANNA BERGKVIST
Nu slår Filip Hammar tillbaka.  Foto: ANNA BERGKVIST
Mikael Persbrandt spelar huvudrollen i "Tårtgeneralen". Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅMikael Persbrandt spelar huvudrollen i "Tårtgeneralen". Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Mikael Persbrandt spelar huvudrollen i "Tårtgeneralen".  Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Filip Hammars ilska mot allergiförbundet

Publicerad

Astma- och allergiförbundet har riktat kritik mot "Tårtgeneralen" för att filmen förminskar människor med allergier.

Nu slår ena halvan av programledarduon tillbaka.

– Gå och hem och nys för fan, säger Filip Hammar i "Breaking news" i Kanal 5. 

Filip Hammars och Fredrik Wikingssons långfilmsdebut "Tårtgeneralen" har hyllats stort i Sverige.

I Expressen fick filmen fyra getingar och medskaparen Fredrik Wikingsson var nöjd med premiärhelgen. 

– Så jävla kul, har han tidigare sagt till Expressen.

Men filmen fick kritik från Astma- och allergiförbundet. 

I ett pressmeddelande menade förbundet att programledarduon förminskar människor med allergier. 


LÄS MER: ”Tårtgeneralen” hyllas stort – Wikingsson: ”Så jävla kul”

Filip Hammars ilska mot allergiförbundet

Anledningen var en särskild scen där huvudkaraktären Hasse P, porträtterad av Mikael Persbrandt, går in i ett fik och får höra att hans parfym luktar för mycket, varpå han svarar att det är det som är poängen. 

 

Fredrik Wikingsson, Mikael Persbrandt och Filip Hammar. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

 

– Skulle det skojas om personer med epilepsi, diabetes eller hjärtsjukdom? Nej, knappast, sade allergiförbundets ordförande Maritha Sedvallson i går.

Fredrik Wikingsson sade i går att scenen varken var någon krigsförklaring mot allergier eller ett försök till att trivialisera folk med allergier. 

Nu har även Filip Hammar uttalat sig om förbundet. 


LÄS MER: Hård kritik mot Filip och Fredrik: ”Förminskande”

Filip & Fredrik slår tillbaka – mot kritiken

I gårdagens "Breaking news" i Kanal 5 kritiserar Filip Hammar förbundets tillvägagångssätt – och menar att de motverkar sitt eget syfte. 

– Det är någonting med det här jävla förbundet som är problematiskt för att de jobbar kontraproduktivt. De tror att vi ska känna med allergiker men det enda man känner är gå hem och nys för fan, säger Filip Hammar i programmet. 

Fredrik Wikingsson säger att de hyser "största respekt" för allergiker, varpå Filip Hammar tillägger: 

– Men inte för förbundet. 

I ett sms skriver programledaren Filip Hammar: 

"Det enda relevanta är ju att försöka ta reda på vilka de här personerna är, de i förbundet, som i realtid drar ett löjets skimmer över alla människor som är allergiska eller har astma". 

Förbundet: "Absolut inte humorbefriade"

Förbundets ordförande Maritha Sedvallson säger att det var dags att "sätta ner foten". 

– Det är inte enkom på grund av den här filmen, utan det är på grund av att det har hänt ett antal liknande händelser. Sammantaget blir det en väldigt negativ bild av personer med allergisjukdom, säger hon. 

– ”Tårtgeneralen” är en komedi och människor inom vårt förbund är absolut inte humorbefriade och vi tycker också det är bra att kunna skratta åt olika saker. Däremot är det kanske inte OK att skämta om allvarliga sjukdomar eller funktionsnedsättningar. Där tycker vi gränsen går. 

Hur ser du på Filip Hammars kritik om att ni arbetar kontraproduktivt?

– Det kan en del tycka och andra tycker på ett annat sätt. Många av våra medlemmar tänker på ett annat sätt och har tröttnat på att man skämtar bort allergisjukdomar. 

Vad ser ni för risker med den här typen av scener i filmer? 

– I värsta fall så inspirerar sådana här mediala inslag lätt till att det sker sådana här incidenter i det verkliga livet ute i samhället. Det händer redan i dag. Vi vill lyfta upp det till en nivå där man verkligen pratar om det som sjukdomar och i värsta fall funktionsnedsättningar. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag