Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Filip Hammar polisanmäler bluffreklam: ”Jävligt förbannad”

Filip Hammar är ansiktet utåt för kryptovalutareklam mot sin vilja.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Ett exempel på reklam som Filip Hammar medverkar i.
Foto: Privat.
Filip Hammar och Fredrik Wikingsson.
Foto: Anders Ylander / GT/Expressen

Filip Hammar gör reklam för kryptovaluta – mot sitt godkännande.

Nu ryter profilen ifrån och polisanmäler identitetskapningen.

– Det känns för jävligt. Jag lider med de människorna, säger Filip Hammar.

På Facebook sprider bedragare falsk reklam som hävdar att Filip Hammar blivit rik på kryptovaluta.

Nu sätter profilen ner foten, och kräver att Facebook tar ansvar.

– Jag har börjat få mycket mess och mejl från folk som satsat pengar i det här och det känns alldeles för jävligt. Jag lider med de här människorna verkligen, säger han och fortsätter:

– Sådant här händer förr eller senare om man, som kändis, gapat och skrikit på tv i femton år, med det sagt tycker jag givetvis inte att det är bra.

Hammar: ”Finns fejkannonser över allt”

Sedan en tid tillbaka har den falska reklamen cirkulerat på internet – och Filip Hammars inkorg fylls dagligen med hundratals mejl i ärendet.

Profilen är i synnerhet orolig för att äldre personer ska luras av reklamen.

– En stor majoritet förstår att det är fejk, men på Facebook samlas alla och låt oss då säga de lite äldre som inte är lika bekanta med att det finns fejkannonser över allt möjligt – tror att det här är på riktigt, säger han och uppmanar de som drabbats att spärra korten.

Filip Hammar polisanmäler bluffen

Tv-profilen är bosatt i USA och hade därmed inte riktigt fått grepp om reklamens vidd på svensk mark, tills han för några dagar sedan återvände till Sverige och slogs av genomslaget.

– För första gången känner jag mig som en riktig kändis, jag blir stoppad hela tiden. Det var som Fredrik sa 'allt det du har gjort i din karriär bleknar vad det gäller genomslag', säger Filip Hammar.

Nu har han kopplat in säkerhetskonsulter som ska polisanmält händelsen under tisdagen. 

– Det har gjorts en polisanmälan skriver mina jurister, säger Filip Hammar och uppger att en stämningsansökan också kan bli aktuellt.

Profilen har själv kontaktat Facebooks Sverigekontor i ärendet.

– Ingen skugga ska falla över deras bemötande av mig, men bevisligen har ingenting hänt. Det här är så jävla toppstyrt, säger Filip Hammar och fortsätter:

– Om det är så som folk säger, att Facebook väljer att inte ingripa eftersom de tjänar pengar på det. Det gör mig jävligt förbannad om det är på det sättet.

Planerar att besöka Facebooks kontor

Men det finns en liten, med betoning på liten, vinst i detta för Filip Hammar.

– Det finns också någon slags fåfänga i det här, det är bevis på att jag som varumärke är starkare än Fredrik, säger han och skrattar.

I senaste avsnittet av Filip och Fredriks podd myntades idén att knacka på hos Facebooks Sverigekontor och ställa dem till svars. Hur det blir med det är oklart.

– Det kanske vi gör i slutet på veckan. Nu har Facebook absolut chans att replikera här, säger Filip Hammar.

Facebook bemöter kritiken i ett mejl.

”Vi avlägsnar denna typ av reklam då det bryter mot våra regler” skriver Peter Münster, Facebooks kommunikationschef i Norden, i mejlet och fortsätter:

”Vi blir hela tiden bättre på att identifiera konton och administratörer som bryter mot våra regler. Många av dessa annonser kommer från falska profiler, vilket vi har blivit mycket bättre på att ta bort under det senaste året. Bara under de första tre kvartalen av 2018 tog vi bort över 2 miljarder falska konton. Vi är ännu inte i mål, och det kommer att fortsätta att vara en stor uppgift, då vi står inför kreativa och intelligenta motståndare.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.