Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fem smittade med corona efter stor kändismiddag

Alexandra Zazzi, 54, har bekräftats smittad med corona efter en stor kändismiddag.
Foto: OLLE SPORRONG
Alexandra Zazzi smittad med corona.
Foto: Instagram
Alexandra Charles.
Foto: Patrik Österberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Minst fem personer har bekräftats smittade av coronaviruset efter en stor middag som flera kändisar gästade.

Bland de sjuka finns värdinnan Alexandra Charles, 73, och kocken Alexandra Zazzi, 54.

– Jag har tappat luktsinnet och en del av smaken, det är ju inte så kul när man gillar att laga mat, säger Zazzi.

För över två veckor sedan samlades 18 personer, däribland flera kända svenskar, i en vinkällare på Östermalm. Det var årsmöte och middag för kvinnohälsoföreningen 1,6miljonersklubbens ambassadörer. Efter middagen insjuknade flera deltagare med misstänkta coronasymptom, något som Expressen tidigare rapporterat om. 

Värdinnan Alexandra Charles är ordförande i 1,6miljonersklubben. Hon uppger att hon och minst fyra gäster har testat positivt för coronaviruset.

– Jag hade lite symptom där i början, hosta och feber, men det gick över efter två dagar. Sedan har jag bara haft ont i kroppen och känt mig förkyld. Jag känner mig lite halvdan, förkyld och lite trött, säger hon.

Alexandra Charles förklarar att hon varit i kontakt med alla som smittats.

– Det är ingen som mår väldigt dåligt. De flesta har haft några dagar med feber och hosta. Därefter har det mer varit en kraftig förkylning och värk i kroppen.

Tappat lukt och smak 

En av de 18 middagsgästerna var Alexandra Zazzi. Hon har suttit i karantän sedan tillställningen och nu även fått ett positivt coronatest. 

– Det är som en ordentlig förkylning, men jag börjar må bättre. Har till och med haft ork att ta en promenad runt kvarteret. Men jag håller mig på min kant, säger hon.

– Men när man sitter i karantän finns det inte mycket att göra, förutom att kolla serier. 

Alexandra Zazzi berättar att hon tappat luktsinnet och lite av smaken. 

– Det har gjort att jag inte har varit så hungrig. Det har mest blivit gröna smoothies, för att få i sig vitaminer. Känns som att det är viktigt att äta nyttigt nu när man är sjuk. Men självklart är det inte så kul att laga mat när man tappat lukten och smaken. Vi får hoppas att det inte sitter i länge. 

”Man är lite efterklok”

Middagen hölls i Carl Jan Granqvists vinkällare Grappe.

Alexandra Charles påpekar att Folkhälsomyndighetens rekommendationer har skärpts sedan den 21 oktober då middagen hölls.

– Även om det här var i en vinkällare är det en stor salong och högt i tak. Vi satt med gott om utrymme mellan varje stol. Det var ordnat för att vara enligt alla rekommendationer som fanns.

När Expressen pratade med Alexandra Zazzi förra veckan sa hon att middagen hölls under strikta restriktioner, med tydliga avstånd, handsprit vid ankomst och att man hälsade med armbågen.

– Det var väl en del selfies som togs som man skulle ha skippat. Man är lite efterklok.

IVA-sjuksköterskan: ”Hemskt i våras – ingen som vill ha det igen”

Coronasmittan ökar kraftigt i landet, inte minst i Stockholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.