Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Felix Sandmans starka budskap – kärlekslyckan efter succén

Felix Sandman är aktuell i Melodifestivalen 2020. Hör hon berätta om mello-låten som ska utmana den traditionella mansnormen.
Felix Sandman tävlade tidigare i ”Melodifestivalen”. Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Hanna Ardéhn och Felix Sandman i ”Störst av allt”.Foto: JOHAN PAULIN / NETFLIX
Flickvännen Andrea Kallström och Felix Sandman. Foto: Instagram

Felix Sandman återvänder till Melodifestivalen efter Netflix-succén.

Nu vill ”Störst av allt”-stjärnan utmana den traditionella mansnormen med sitt bidrag ”Boys with emotions”.

– Feminism och jämställdhet är inte en kvinnofråga, det är en världsfråga. Det är alla fråga, säger han.

Det har varit en hektisk tid för Felix Sandman, 21, sedan han tävlade i Melodifestivalen förra gången. Då, 2017, kom hans ”Every single day” tvåa i finalen efter vännen Benjamin Ingrosso som vann tävlingen med ”Dance you off”.

Det blev ett stort genombrott som soloartist för den förre FO&O-medlemmen och det har han förvaltat sedan dess.

– Jag har gjort två turnéer, en tv-serie på Netflix och det kommer en till nu den 5 december, jag har släppt ett album, jag har släppt en massa annan musik. Det har varit mycket, säger Felix Sandman.

Succén med ”Störst av allt”

Netflix-serien han pratar om är förstås ”Störst av allt”, streamingtjänstens första svenska originalserie, som blev en enorm succé när den hade premiär i våras med Felix Sandman och Hanna Ardéhn i huvudrollerna. Serien, som är baserad på Malin Persson Giolitos roman med samma titel, har enligt Netflix nått framgång både ”lokalt och globalt”.

Hur många som har sett ”Störst av allt” har Netflix inte velat avslöja men serien har bland annat toppat listan över de mest sedda icke-engelskspråkiga serierna i Storbritannien. 

Slog igenom som 15-åring

Felix Sandman, född 25 oktober 1998, slog igenom som medlem i pojkbandet The Fooo 2013. Gruppen bestod också av Oscar Enestad, Omar Rudberg och Oscar Molander.

Efter medlemsavhopp och namnbyte splittrades gruppen 2017, strax efter att de medverkat i Melodifestivalen under namnet FO&O.

Flera av medlemmarna ha sedan dess satsat på solokarriärer och medverkat i Melodifestivalen. Felix Sandman har nått störst framgångar med sin andraplats i tävlingen 2018.

Felix Sandman har också en skådespelarkarriär och har hyllats för sin insats i Netflix-serien ”Störst av allt”.

Felix Sandman om kärleken till Andrea

Den nya serien är norska ”Hjem till jul” som alltså får premiär på tjänsten nästa vecka. Sandman har där en betydande roll, samtidigt som huvudrollen spelas av ”Lilyhammer”-bekanta Ida Elise Broch.

– Jag kan verkligen säga att jag har jobbat mer än vad jag någonsin har gjort. Jag älskar ju det, men det är slitigt också. Jag har inte hunnit vara ledig så mycket alls men jag älskar ju jobbat och jag vill gå långt så då är det bara att ”grinda”, säger Felix Sandman.

Sedan han syntes i Melodifestivalen förra gången har han också hunnit hitta kärleken igen – förra hösten blev han och artisten och dansaren Andrea Kallström, 21, ett par efter att ha känt varandra i mer än tio år.

– Jag och Andrea mår jättebra, vi har det skitfint och hon ”grindar” på med sitt artisteri, säger Felix Sandman.

https://www.instagram.com/p/B1W8ZWMI5Tf/?utm_source=ig_web_copy_link

Vill göra upp med stereotyper och normer

Låten som han ska tävla med nästa år heter ”Boys with emotions”. Han berättar att den har ett viktigt budskap.

– Framför allt vill jag uppmana killar och män att våga visa känslor. Att våga visa sig svaga och sköra men också glada och lyckliga. Den handlar om det och även om hur vår samhällstruktur ser ut med stereotyper och normer, att det är en kvinnlig egenskap att gråta och visa känslor medan det är en manlig egenskap att vara starkt och obrytbar. Det vill jag sudda ut, säger Felix Sandman.

Han vill bekämpa ojämställdheten som han ser i samhället, och han tycker att det är männen som behöver förändras.

– Jag sjunger om hur vi uppfostrar våra pojkar. Inte för att jag är en pappa, men jag tar en titt på samhället. Hur uppfostrar vi våra pojkar, våra framtida män? Och jag tror att det ligger väldigt mycket på männen, mestadels på männen, att vi lever i ett ojämställt samhälle, säger Felix Sandman.

Feminism är inte en kvinnofråga, påpekar han. 

– Det är en världsfråga. Det är allas fråga. Då känner jag som feminist och som man: Vilket led kan jag ställa mig längst fram i, vad kan jag göra? Då har jag känt att jag ska rikta mig mot männen, vad är det som vi gör fel?

Samtidigt vill Felix Sandman också få publiken att dansa med sin ”Boys with emotions”.

– Det är också en fet låt som man kan sjunga med till och dansa till. Jag vill liksom inte bara köra ett statement utan jag tycker också att det är väldigt viktigt att man ibland måste kunna dansa och sjunga och inte ens tänka på budskapet, säger han.

Alla som tävlar i Melodifestivalen 2020

Linköping:

Ballerina – Malou Prytz

Boys with emotions – Felix Sandman

Inga problem – OVÖ

Move – The Mamas

Moves – Suzi P

Sluta aldrig gå – Sonja Aldén

Take a chance – Robin Bengtsson

Göteborg:

Alla mina sorger – Linda Bengtzing

Bullet proof – Dotter

Kingdom come – Anna Bergendahl

Miraklernas tid – Thorsten Flinck

Nobody – Klara Hammarström

Talking in my sleep – Paul Rey

Vamos amigos – Mendez feat. Álvaro Estrella

Luleå:

Crying rivers – Faith Kakembo

Late – Amanda Aasa

Livet börjar nu – Albin Johnsén

Piga och dräng – Drängarna

Shout it out – Mariette

Vem är som oss? – Anis don Demina

Winners – Mohombi

Malmö:

Brave – Hanna Ferm

Carpool karaoke – Nanne Grönvall

Molnljus – William Strid

Om du tror att jag saknar dig – Jakob Karlberg

Surface – Ellen Benediktsson och Simon Peyron

Troubled waters – Victor Crone

We are one – Frida Öhrn

Felix Sandmans nya Netflix-serie har premiär 5 december

I en intervju i somras fångade Expressen Felix Sandman efter han medverkat i ”Allsång på Skansen”. Han berättade då om relationen med Benjamin Ingrosso och den nya tv-serien han kommer medverka i.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.