Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Felix Sandman avslöjar gömda detaljen i succén ”Störst av allt”

Felix Sandman medverkade i Netflixserien ”Störst av allt”
Hanna Ardéhn och Felix Sandman i ”Störst av allt”.Foto: JOHAN PAULIN / NETFLIX
Hanna Ardéhn, Felix Sandman och Suheib Saleh.Foto: JOHAN PAULIN / NETFLIX
Ur ”Störst av allt”.Foto: JOHAN PAULIN / NETFLIX
Hanna Ardéhn och Felix Sandman i ”Störst av allt”.Foto: JOHAN PAULIN / NETFLIX

Efter Netflix vändning går det nu att slå fast att ”Störst av allt”, streamingjättens första svenska originalserie, har skördat framgångar både i Norden och internationellt. 

Samtidigt lyfter Felix Sandman på locket kring en av seriens hemligheter - en upplevelse som han beskriver som ”väldigt konstig”. 

– Det kändes som en annan version av mig själv när jag såg resultatet.

Det var som vanligt. 

Varken i samband med premiären, eller för den delen under den tid som gått sedan dess, ville Netflix kommunicera eller dela med sig av några tittarsiffror. 

Samtidigt sade viskandet i branschen att den första svenska originalserien hos streamingjätten rullade som tåget.

Sedan, mitt under sommaren, hände det: I Netflix andra kvartalsrapport för 2019 gick inte bara att läsa att tjänsten hade 151,6 miljoner prenumeranter världen över, utan också att ”den svenska serien ”Störst av allt” var en ny serie som var mycket sedd både lokal och globalt”. 

Även om inga exakta siffror avslöjades är detta så nära ett slags bekräftelse som det i nuläget går att komma på att den FLX-producerade serien klarade av att resa, det vill säga fungera i andra länder än de nordiska.

”Störst av allt” har även toppat listan på de mest sedda icke-engelskspråkiga serierna i Storbritannien, en lista som Netflix publicerar på sociala medier. 

Netflix plötsliga val att visa

I kvartalsrapporten nämns också Netflix danska originalserie ”The Rain”, i vilken Alba August spelar huvudrollen och Evin Ahmad samt Johannes Bah Kuhnke finns på rollistan. 

Netflix skriver att seriens andra säsong var ”en av de starkaste för ett av våra icke-engelskspråkiga original”. När ”The Rain” förnyades för en tredje och sista omgång bekräftade Netflix för mig att ”30 miljoner tittare har sett serien”. 

I detta går att upptäcka ett pågående skifte, efter att Netflix under lång tid vägrat dela med sig av tittarsiffror för tjänstens filmer och serier. Brytpunkten skedde med Susanne Biers film ”Bird Box”, som under de fyra första tillgängliga veckorna på Netflix ska ha setts av 80 miljoner användarkonton. 

Sedan dess har Netflix, främst i kvartalsrapporterna, nämnt ett antal nya filmer och serier, och då av naturliga skäl sådana som företaget anser vara succéer och som setts av fler än förväntat. 

Att ”Störst av allt” finns med som exempel i Netflix kvartalsrapport bör alltså tolkas som att serien dels varit framgångsrik tittarmässigt och dels att den första svenska originalserien på tjänsten varit i linje med företagets strategi, där marknaden utanför USA växt till att bli viktigare och mer avgörande än tidigare. 

Felix Sandmans erkännande om detaljerna 

”Störst av allt” baseras på Malin Persson Giolitos roman med samma titel och handlar om Maja Norberg, en gymnasieelev som står åtalad för mord. Upprinnelsen till varför Maja häktas hör samman med hennes förhållande med Sebastian Fagerman. 

Hanna Ardéhn, tidigare mest känd från ”30 grader i februari”, gör seriens huvudroll som Maja, medan Felix Sandman spelar Sebastian Fagerman och William Spetz gestaltar Samir Said. 

Trion har vid flera tillfällen berättat om de destruktiva relationer som svajar fram och tillbaka under seriens sex avsnitt. Nu lyfter Felix Sandman på locket kring en av de mindre kända sakerna kring ”Störst av allt”: Flera av huvudrollsinnehavarna har dubbat sig själva till engelska. 

Artisten och skådespelaren Felix Sandman, 20, beskriver det - för de scener där Sandman är med tog dubbningen två arbetsdagar - som en utmaning eftersom han spelade rollen som Sebastian på ett sätt som gör att han ska ”låta väldigt överlägsen och påverkad av där han är uppväxt”. 

– Det är svårt att överföra det till engelska, säger Felix Sandman. 

Dilemmat med dubbningen: ”Trött och småirriterad”

Fanns det något annat som var krångligt med att göra det här?

– Ordkombinationer. Ibland känns det som att jag har talfel, för ofta när jag ska säga något snabbt så tänker jag det innan, och då alltid ett ord före, och då blir det att jag sätter första bokstaven i andra ordet i första ordet, så när man behövde få in en mening på engelska väldigt snabbt för att passa läppsynken så var det svårt. 

Jag tänker att tempot är viktigt. Behövde du snacka långsammare eller snabbare på engelska jämfört med när du spelade in på svenska?

– Oftare långsammare. Jag har en tendens att hålla munnen öppen efter att jag har pratat klart. När munnen är öppen så kan man förlänga meningarna. 

Det måste ändå vara bisarrt att dubba sig själv till engelska. Eller ja, vilket språk som helst egentligen.  

– Man blir väldigt trött och småirriterad på sig själv och hur man låter. Det var faktiskt väldigt konstigt, att tajma med läppsynkningen och allt det där, samtidigt som det kändes som en annan version av mig själv när jag såg resultatet, säger Felix Sandman och fortsätter: 

– Men jag gillar att Netflix satsar på att det ska bli autentiskt. Det är coolt att man får höra svenska skådespelare snacka engelska, så att serien inte känns som att den kommer från USA när man ser den i något annan land än här hemma.

KOMMUNICERADE SIFFROR FÖR NETLIX SERIER OCH FILMER

”Orange is the new black”: 105 miljoner användarkonton

”Bird Box”: 80 miljoner användarkonton 

”Murder Mystery”: 73 miljoner användarkonton

”Triple Frontier”: 52 miljoner användarkonton

”The Perfect date”: 48 miljoner användarkonton

”The Umbrella Academy”: 45 miljoner användarkonton

”The Highwaymen”: 40 miljoner användarkonton

”Our planet”: 33 miljoner användarkonton

”Always be my maybe”: 32 miljoner användarkonton

”Dead to me”: 30 miljoner användarkonton

”The Rain”: 30 miljoner användarkonton

”Fyre: The greatest party that never happened”: 20 miljoner användarkonton

Fotnot 1: För siffrorna ovan gäller att ett användarkonto har sett åtminstone 70 procent av en film eller 70 procent av ett avsnittet i en serie. 

Fotnot 2: Under de fyra första tillgängliga dagarna av ”Stranger things” säsong 3 var det 40,7 miljoner användarkonton som såg åtminstone 70 procent av ett avsnitt, medan 18,2 miljoner såg klart säsongens åtta avsnitt under samma period. 

”STÖRST AV ALLT”:

# I september 2017 meddelade Netflix att Malin Persson Giolitos roman skulle bli tv-serie. Beställning var streamingtjänstens första svenska originalserie. FLX producerade serien, och Camilla Ahlgren (”Bron”, ”Gåsmamman”) är dess huvudmanusförfattare. 

# ”Störst av allt” hade premiär 5 april 2019 på Netflix. Hanna Ardéhn spelar seriens huvudroll som Maja, medan Felix Sandman, David Dencik, Reuben Sallmander, William Spetz, Anna Björk, Christopher Wollter, Evin Ahmad, Maria Sundbom, Rebecka Hemse, Helena af Sandeberg, Shanti Roney och Ella Rappich finns på rollistan. 

# ”Störst av allt” regisseras av  Per-Olav Sørensen och Lisa Farzaneh. Exekutiva producenter är Pontus Edgren och Martina Håkansson, medan Fatima Varhos och Frida Asp är seriens producenter. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.