Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Herngrens ilska efter "Solsidan"

Felix Herngren tänker inte på Guldbaggegalan.
Foto: SVEN LINDWALL
"Det där är inte en tävling för såna som gör min typ av film", säger Felix Herngren i Rix Morronzoo.
Foto: IBL

Felix Herngren bojkottar Guldbaggegalan – trots att hans film "Solsidan" är nominerad i tre kategorier. 

Regissören berättar i Rix Morronzoo om beslutet:

– Det är ingen tävling där breda komedier vinner. 

Felix Herngren regisserade storfilmen "Solsidan" tillsammans med sin bror Måns Herngren. 

Filmen har chansen att kamma hem tre pris vid måndagens Guldbaggegala. Mia Skäringer är nominerad för bästa kvinnliga huvudroll, och Petra Cabbe är nominerad för bästa mask/smink. 


LÄS MER: Herngren berättar om skilsmässorna


Filmen är även nominerad till Guldbaggens publikpris. 

"Solsidan"-gänget Mia Skäringer, Felix Herngren, Josefine Bornebusch och Johan Rheborg 2009.
Foto: YLWA YNGVESSON

"Inte en tävling för såna som gör min typ av film"

Trots det tänker Felix Herngren inte gå på galan. 

– Det där är inte en tävling för såna som gör min typ av film. Det är en finkulturtävling där viktiga filmer vinner och det tycker jag är bra. Men det är ingen tävling där breda komedier vinner, säger han i radioprogrammet Rix Morronzoo.

Bröderna Måns och Felix Hengren.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

"Spiken i kistan" 

Han förklarar att han inte har mycket till övers för publikpriset. Hans film "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" vann priset 2014. 

– Vi fick biopublikens pris men det är ingen Guldbagge. Det är ett specialpris som man inrättat för att såna som jag inte ska bli hundra procent lottlösa. Vi vann inte ens för bästa smink. Det var lite spiken i kistan för mig, säger han i radioprogrammet. 


LÄS MER: Herngren berättar nu om pengarna 


Felix och Måns Herngren har tidigare berättat för Expressen att de inspirerades av sina egna skilsmässor i arbetet med den nya filmen. 

– När Alex och Anna separerar, så åker han ju i väg till den där deppiga lägenheten. Det är hög igenkänning på det, säger Felix.

– Och det var ju min gamla deppiga lägenhet. Jag hade precis träffat Kajsa. Så först var det min gamla. Och sen träffade jag min nästa fru, och då skilde du dig och kunde flytta in i min, sade Måns. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.