Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Felix Herngrens oro – bar ”pestmask” på fest

Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: SVEN LINDWALL

Felix Herngren är mycket orolig för coronavirusets konsekvenser – inte minst de ekonomiska.

I podcasten ”Läget” jämför han den kommande ekonomiska krisen med börskraschen på 1920-talet.

– Det är ju en grogrund för riktigt usla idéer och människans sämsta sidor träder fram i den typen av klimat, säger han i podcasten.

Under sportlovet vad Felix Herngren i Venedig på en resa med DN-tåget. Samtidigt började coronaviruset sprida ut sig i Italien. Han berättar i Sigge Eklunds podcast ”Läget” om hur nyheterna om spridningen av viruset kom under en middag som han var värd för.

Det var karnevalstema och Felix Herngren berättar att han ovetande om situationen i landet hade på sig en ansiktsmask som pestläkare hade på sig.

– Mitt under den här middagen började det hagla in sms på telefoner och dagstidningar att nu i Italien så kommer en spridning av det här, säger han i podcasten.

Stunden då han insåg

De som arrangerade resan besluta sig för att de var tvungna att snabbt lämna Venedig.

– Då står jag på den här middagen som något slags gycklare i den här pestmasken och plötsligt knackar de mig på axeln och bara: ”du Felix vi måste berätta för folk att det är ett jobbigt läge och vi måste åka härifrån så fort det bara går”, säger han.

Han berättar att det var i den stunden han insåg att detta är något vi kommer att minnas och att det är en ”riktigt stor grej som är riktigt jobbig”.

”Lång mörk period framför oss”

Herngren är väldigt orolig för både hälsan hos de i riskgrupperna, men att han är minst lika orolig för ekonomin, säger han. Han jämför denna ekonomiska kris med vad som hände mellan världskrigen.

– Det är ju en grogrund för riktigt usla idéer och människans sämsta sidor träder fram i den typen av klimat. När nu hela jordklotet hamnar i ett sådant här svart hål så känner jag mig, rent ekonomiskt, mycket orolig för att det stundar en lång mörk period framför oss, säger han.

”Vad är den folkhälsan värd?”

Han säger att han tycker att Anders Tegnell är en hjälte och att det känns som att han har gjort alla rätt. Men han menar att regeringen även borde lyssna på andra experter som ekonomer, psykologer och historiker.

– Jag tycker det är fantastiskt att vara svensk i de här dagarna i hur vi behandlar det här genom att lyssna på experter. Men jag tycker det är lite märkligt att den personen som bestämmer hur vi gör i Sverige är smittskyddsexpert. Tittar man på vad folkhälsan handlar om så är det ju även landets småföretagare och familjer som har arbeten. Det är ju en helhet det här. Om vi nu hamnar i en gigantisk depression med massarbetslöshet och utslagning i samhället, vad är den folkhälsan värd? frågar sig Felix Herngren.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.   

Flera tv-program stoppas under coronakrisen:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.