Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Felix Herngren planerar göra tv-serie av Skandiamannen

Stig Engström pekas ut som Olof Palmes mördare.
Foto: GÖRAN ÄRNBÄCK
Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL

Felix Herngrens och Pontus Edgrens produktionsbolag FLX har köpt tv- och filmrättigheterna till Thomas Petterssons bok ”Den osannolika mördaren – Skandiamannen och mordet på Olof Palme”. Sedan i våras skrivs en tv-serie på fem avsnitt med manus av Wilhelm Behrman och Niklas Rockström. 

Spoiler alert har nu fått bekräftat att produktionsbolaget FLX har köpt tv- och filmrättigheterna till Thomas Petterssons bok ”Den osannolika mördaren – Skandiamannen och mordet på Olof Palme”. 

Wilhelm Behrman och Niklas Rockström, som tidigare gjort tv-serierna ”Kalifat” och ”Innan vi dör” för SVT, skriver sedan i våras ett manus baserat på boken. Planerat är en miniserie på fem avsnitt. 

”Arbetet är under utveckling och har presenterats för flera intresserade tv-kanaler”, meddelar FLX. 

Pontus Edgren, vd på FLX, skriver i ett sms till Spoiler alert. 

”Vi är fortfarande i ett tidigt skede av manusutvecklingen så inga kommentarer ännu kring innehållet eller vår take på serien.”

Wilhelm Behrman, upphovsman  till ”Kalifat” och den som nu skriver manuset baserat på boken tillsammans med Niklas Rockström, berättar:

– Jag kan bekräfta att det är på det viset. Vi har hållit på hela våren och jobbat med filmatiseringen av en här boken. Vi blev väldigt upphetsade när vi fick det här erbjudandet. 

Hur har manusutvecklingen och skrivandet gått – är det knepigt eller går det bara framåt?

– Det har varit väldigt lustfyllt. Det har gått som tåget, tycker jag. Vi har haft en underbar vår när vi har suttit och jobbat med det här. Det känns verkligen som att det kan bli ett väldigt bra projekt, säger Wilhelm Behrman och fortsätter: 

– Thomas Petterssons bok är fantastisk, man kan inte få ett bättre underlag. 

När ska ni vara klara med manuset?

– Det diskuterar vi lite fram och tillbaka. Man vill ju leverera det här så snabbt som möjligt, men någon absolut deadline har vi inte kommit överens om ännu. 

Spoiler alert har varit i kontakt med Niklas Rockström, som avböjer att kommentera. Rockström säger att han och Behrman är ”väldigt peppade” på projektet.

Det var i maj 2018 som journalisten Thomas Pettersson i Filter avslöjande det som magasinet beskriver som ”sanningen om ”Skandiamannen” Stig Engström”. 

Boken som FLX har köpt rättigheterna till gavs ut i augusti 2018 på förlaget Offside Press. 

Förlaget om boken: ”I ”Den osannolika mördaren” presenterar Pettersson en rad nya fakta för Palmemordets uppklarande – inklusive hur Stig Engström avfördes från utredningen på helt felaktiga grunder. Intervjuer med USA:s främsta expert på politiska mord och Mårten Palme fogar också viktiga bitar till pusslet. Resultatet är en sensationell, spännande och skrämmande bok om ett statsministermord som plågat Sverige i drygt 30 år, men som nu närmar sig sin lösning.”

Som säkerligen bekant var det i går, onsdagen den 10 juni, som chefsåklagare Krister Petersson lämnade sitt historiska besked: Stig Engström pekas ut som den misstänkta mördaren och förundersökningen kring mordet på Olof Palme läggs ned.

FLX ägs av SF, Felix Herngren och Pontus Edgren. Produktionsbolaget står bakom flera av det senaste decenniets mest sedda svenska filmer och tv-serier, så som ”Bonusfamiljen”, ”Solsidan” och ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

FLX producerade även ”Störst av allt”, Netflix första svenska originalserie. Bolaget ligger även bakom ”Kärlek & Anarki”, Lisa Langseths kommande svenska Netflix-serie med Ida Engvoll i huvudrollen. 

Se Skandiamannens pik till polisen

Chefsåklagaren visade upp de här tv-bilderna på den utpekade mördaren under pressträffen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.