Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Felix Herngren om Kamprads sista framträdande: "Du var varm och nyfiken"

Foto: /IBL / /IBL
Foto: KAI REHN / IBL / IBL BILDBYRÅ KAI REHN / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

Ingvar Kamprads sista stora intervju gjordes med Felix Herngren.

I dokumentären "Felix möter Ingvar Kamprad" berättade Ikea-grundaren personligt om sin uppväxt, sin nära väns död och planen för Ikea.

"Du var så fin, varm och nyfiken", skriver Herngren på Instagram om Kamprad.

Även TV4-profilen Jesper Börjesson kom nära Kamprad:

– Man är lite omtöcknad nu.

Våren 2017 visade TV4 dokumentärfilmen "Felix möter Ingvar Kamprad", där skådespelaren och regissören Felix Herngren umgicks med och intervjuade Ikea-grundaren Ingvar Kamprad.


LÄS MER: Ikeas grundare Ingvar Kamprad är död Filmen spelades in hemma hos Ingvar Kamprad i Liatorp utanför Älmhult, där han bodde de sista åren. I filmen berättade Kamprad bland annat om sin uppväxt, svårigheterna kring Ikea, hur han vill att företaget ska skötas i framtiden.

– Jag hoppas att Ikea ska få ett långt liv. Jag hoppas att Ikea aldrig ska bli en börsnoterad företeelse. Jag vill inte att det ska delas upp, utan Ikea, det är vi. Tillsammans klarar vi vår målsättning att förbli ett växande Ikea, sa Kamprad bland annat.


LÄS MER: Felix Herngren om mötet med Ingvar Kamprad 


Herngren: "Bästa, fina Ingvar"

Felix Herngren kom nära inpå Kamprad under inspelningen. Via Instagram skriver han:

"Tack bästa, fina Ingvar för allt du gjort för Sverige, och världen. Ingen annan svensk har gjort så mycket nytta som du. Och tack för att du gav mig förtroendet att få göra en film om dig."

https://www.instagram.com/p/BefeT8dn-oh/?hl=sv&taken-by=flxherngren

LÄS MER: Ingvar Kamprads liv i bilder


Herngren fortsätter:

"Du var så fin, varm och nyfiken."

I våras sa Herngren, om mötet med Ikea-grundaren:

– Han gav ett stort intryck. Jag tyckte att han hade mycket humor, pigg i skallen som sjutton. Trots sin ålder.LÄS MER: Ingvar Kamprads plan för Ikea efter sin död 


TV4-profilens nära kontakt med Kamprad

Också TV4-profilen Jesper Börjesson träffade Ingvar Kamprad flera gånger. Inför Ikea-grundarens 90-årsdag träffade TV4-programledaren Kamprad i hans hem i Liatorp utanför Älmhult.

– Sista direktkontakten var då, när han fyllde 90, hemma hos honom. Men via hans närmsta medarbetare har jag fått erbjudanden om att svänga in, om jag är nere så kan jag höra av mig, säger Börjesson.

Jesper Börjesson var den enda journalisten som fick träffa och intervjua Kamprad inför 90-årsdagen 2016. Från början var tanken inte ens att intervjun skulle filmas – men Kamprad ångrade sig i sista stund.

https://www.instagram.com/p/BefZa55l2Cj/?taken-by=jeppeborjesson

Börjesson: Han ringde mig på julen

– Vi höll på i månader och försökte få till det. Länge var det nej, då. Kanske inte från hans sida, men hälsan sviktade lite. Det var osäkert in i det sista om jag skulle få intervjun. Premissen var ingen rörlig bild, sen ångrade de sig. Sen var det hur lugnt som helst, säger Börjesson.

– Vi var inte vänner, men vi hade en direkt kontakt. Han visste vad mina barn heter och min fru, ringde någon gång på julafton och önskade god jul. Det är fina minnen som jag aldrig kommer glömma.

Ett minnesbord har satts upp på Ikea i Kungens kurva i Stockholm.
Foto: Nicole Fältlöv-Amiri

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.