Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Felix beslut med Måns – nu kliver han åt sidan efter succén

Foto: SVEN LINDWALL
Foto: IZABELLE NORDFJELL

 ”Bonusfamiljen” är en tv-serie om familjer - på flera nivåer.

När Felix Herngren nu lämnar rodret blir storebror Måns Herngren ny kapten. 

För första gången jobbar Måns då med sin syster Moa Herngren och det på en serie som Felix fru Clara Herngren har skapat. 

Mycket inspiration hämtas dessutom från deras egna liv. 

- Det som är så häftigt med bonusfamiljer är att det är en familj nu, men om tio år är det en helt annan familj, även om vissas saker kommer leva kvar, säger Moa Herngren.  

Patrik märker att det saknas pengar i hans plånbok. Han lägger omedelbart skulden på bonussonen Eddie. 

Senare kryper sanningen fram: det är William, Patriks biologiska son, som har tagit pappas pengar. 

Nu är familjen samlad. 

Patrik och Lisa har planerat en romantisk dejt, den första på länge. Barnen - Patrik och Lisa har ett gemensamt och tre sedan tidigare förhållanden - ska vara hemma och Eddie, Lisas son, ska laga mat. 

Stämningen är på topp. 

Då väljer Patrik att berätta sanningen om de saknade pengarna. Stämningen störtdyker. Dejten får ställas in och barnen tröstas. 

- Den scenen är väldigt mycket ”Bonusfamiljen” och väldigt mycket Patrik och Lisa: han tycker att det är bra stämning och då ska man ta upp en sån här sak. I Lisas värld är det helt fel, säger Clara Herngren. 

Moa Herngren: 

- Den scenen är också väldigt talande i och med att vi med serien vill hålla oss till vardagsdramatiken: en vardaglig situation och ett vardagligt bråk som i en bonusfamilj kan bli problematisk på ett annat sätt. 

 

LÄS MER: Erik Johansson gick i parterapi – efter separationen 

 

Ingen förväntade sig succén

Det var i september 2016 som beskedet kom: SVT förnyar ”Bonusfamiljen” för en andra säsong. Då var det drygt fyra månader kvar till premiären av seriens första avsnitt. 

Naturligtvis ett kvalitetskvitto, men ingen av de involverade förväntande den succé som fanns runt hörnet: ”Bonusfamiljen” vann på Kristallengalan, prisades för årets programidé samtidigt som formatet såldes till flera länder runt om i världen. 

Nyligen har exempelvis amerikanska ABC beställt ett pilotavsnitt baserad på ”Bonusfamiljen”.

”Det är inte så ovanligt att en svensk serie optioneras i USA och att man beställer manus. Men att gå hela vägen till inspelning av en pilot är mer ovanligt och ökar så klart chanserna för att det blir en skarp produktion”, skrev Pontus Edgren, vd på FLX som producerar ”Bonusfamiljen”, i ett sms till mig när nyheten blev officiell. 

Testade många skådespelare

Idén till ”Bonusfamiljen" fick Clara Herngren när hon utbildade sig till samtalsterapeut. Clara Herngren kontaktade då sin svägerska Moa Herngren. Sedan följde ett antal år av manusutveckling innan ett pilotavsnitt spelades in. 

Från det pilotavsnittet är endast Fredrik Hallgren kvar. I ungefär ett års tid testades mellan 30 till 50 personer för varje roll i ”Bonusfamiljen” - allt för att hitta skådespelare som klarade av att balansera seriens mix av komedi och drama.

Till slut stod bland andra Vera Vitali, Erik Johansson, Petra Mede, Frank Dorsin, Jacob Lundqvist, Amanda Lindh, Barbro ”Lill-Babs” Svensson och Marianne Mörck redo i startblocken. 

Nästan i ett ostört flöde spelade de in 20 avsnitt. De sista av dem sänds under mars månad i SVT. 

Felix tar ett steg åt sidan

I april är det sedan dags att spela in seriens tredje säsong. Och skruvarna dras åt hårdare ju mer tittarna lär känna seriens rollfigur. 

- Alla vi som har levt i en bonusfamilj vet att det är år två eller år tre som det kan bli värre. Vi vill så klart att serien ska ha en positiv ingång, för vi tror ju på bonusfamiljen, men när man tror att allt är på plats så är det bara då allt börjar, säger Moa Herngren. 

Felix Herngren har tillsammans med Moa och Clara Herngren varit navet i ”Bonusfamiljen”. Inför seriens tredje säsong tar han ett steg åt sidan. 

Herngren har visserligen varit involverad i manusarbetet, men inte som tidigare. Han kommer också överlåta huvudregin till storebror Måns Herngren. 

– Jag tycker det görs så himla många tv-serier där folk bara ska döda varandra. Då kan jag känna: ”hur mycket sånt kan man mata tv-tittarna med, får de aldrig nog?” och därför kan jag känna att det är så befriande och kul att jobba med ”Bonusfamiljen”, eftersom det är något som är viktigt på riktigt, säger Måns Herngren. 

Felix, hur länge tror du att ”Bonusfamiljen” kan fortsätta?

- Det är alltid svårt att säga. Man ska alltid ta en säsong i taget, men jag är ju av den åsikten att alla serier som har en bra grund, de kan man göra i princip hur länge som helst. Sedan märker man det först i manusrummet, om det kommer några intressanta idéer eller om man står och stampar, säger Felix Herngren och fortsätter: 

- ”Bonusfamiljen” är en serie som handlar om mänskliga relationer och viljan att hitta en egen definition av vad en familj är som man är trygg med. De frågorna tror jag är ganska eviga i vårt samhälle. 

 

LÄS MER: Svenska "Bonusfamiljen" gör succé i USA

 

Jämför sig med "Solsidan"

När Felix Herngren jämför ”Solsidan” och ”Bonusfamiljen” ser han fördelar i den senares fundament; här fanns redan från start mer komplexa personligheter än de något plattare rollfigurerna i TV4-serien.  

- Det blir lättare att låta dem stångas med nya problem, nya människor och nya konflikter. Jag menar: man orkar kanske inte se Ove, Fredde och Alex ha samma typ av ångestproblem gång på gång på gång. ”Bonusfamiljen” tror jag att man lättare kan se fler avsnitt av. 

 

 

”BONUSFAMILJEN”

Upphovsmän: Clara Herngren, Felix Herngren, Moa Herngren. 

 

Skådespelare: Vera Vitali, Erik Johansson, Petra Mede, Fredrik Hallgren, Frank Dorsin, Jacob Lundqvist, Amanda Lindh, Barbro ”Lill-Babs” Svensson, Marianne Mörck, Leo Razzak, Ann Petrén, Johan Ulveson och Martin Luuk. Regina Lund och Dragomir Mrsic medverkar i seriens andra säsong. 

 

Handlar om: Lisa och Patrik - spelade av Vera Vitali och Erik Johansson - deras barn från tidigare äktenskap samt deras ex.

 

Premiärer: Säsong ett hade premiär i januari 2017. Säsong 2 i januari 2018. Seriens tredje säsong förväntas ha premiär i början av 2019 i SVT. 

 

 

ROLLFIGURER:

 

# Lisa (Vera Vitali)

 

Tidigare gift med Martin som hon har två barn med, Eddie och Bianca. Nu gift med Patrik. 

 

# Patrik (Erik Johansson)

 

Tidigare gift med Katja. De har en gemensam son, William. Nu gift med Lisa.

 

# Martin (Fredrik Hallgren)

 

Lisas före detta make.

 

# Katja (Petra Mede)

 

Patriks före detta fru. 

 

# Eddie (Frank Dorsin)

 

Lisas och Martins son. 

 

# Bianca (Amanda Lindh)

 

Lisas och Martins dotter. 

 

# William (Jacob Lundqvist)

 

Patrik och Katjas son. 

 

# Birgitta (Marianne Mörck)

 

Martins mamma. 

 

# Gugge (Barbro ”Lill-Babs” Svensson)

 

Birgittas partner.  

Annons:
Expressen Refunder Julklappar

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!