Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

FBI släpper hemliga dokument om Kurt Cobain

Kurt Cobain.
Foto: PER BROMAN
Kurt Cobain.
Foto: PAUL HARRIS / STELLA PICTURES BWP MEDIA USA

FBI har öppnat upp Nirvanasångaren Kurt Cobains arkiv för allmänheten.

I dokumentationen framgår det att flera personer kontaktat FBI med tips om att det i själva verket rörde sig om ett mord – inte ett självmord, 5 april 1994.

Något som hittills inte kunnat bevisas.

Kurt Cobain var en firad sångare i rockbandet Nirvana i slutet på 1980-talet och i början av 1990-talet och skrev för alltid in sig i rockhistorien med albumet ”Nevermind” som släpptes 1991.

Albumet, som innehöll låtar som ”Smells like teen spirit” och ”Come as you are”, såldes i över 30 miljoner exemplar. Tidningen The Rolling Stone beskriver det så här:

”Inget album har i modern tid haft en sådan överväldigande inverkan på en hel generation… och en sådan katastrofal effekt på sin främsta skapare.”

Samtidigt som han firade stora framgångar på scenen led han av psykisk ohälsa och drogproblem.

Den officiella dödsorsaken är att Kurt Cobain tog sitt eget liv den 5 april 1994 i sitt hem i Seattle. Men många andra teorier har ifrågasatt detta och det har gjorts flera dokumentärer och skrivits flera böcker som antyder att han i själva verket mördades.

Två brev sticker ut

I samband med 27-årsdagen av dödsfallet öppnade FBI upp sitt arkiv om Kurt Cobain för allmänheten. Totalt släpptes tio sidor, och bland dem är det framför allt två brev som sticker ut, skriver Rolling Stone.

Två brev där personer tipsar FBI om att det i själva verket rör sig om ett mord – inte ett självmord.

”Miljoner fans där ute vill reda ut inkonsekvenserna kring hans död en gång för alla.”, skriver en person.

”Det här bekymrar mig mest eftersom mördaren finns där ute.”, skriver en annan person och fortsätter:

”Det fanns inga fingeravtryck på vapnet som han påståtts ha skjutit sig med.” Personen påstår samtidigt att Cobain aldrig talat om sina självmordstankar, och att man därför bör utreda om det i själva verket rör sig om ett mord.

FBI: Inte hittat något skäl att utreda

Till dessa brev finns också FBI:s svar med.

”Vi uppskattar din oro kring att mr Cobain kan vara ett mordoffer”, skriver de innan de påtalar att mordutredningar i regel sköts lokalt eller på delstatsnivå i USA och att de, baserat på de brev man mottagit, inte hittat något skäl för att inleda en federal utredning.

Hittills har amerikansk polis inte hittat några belägg för att det ska röra sig om ett mord. Cobain led som bekant av psykisk ohälsa, och försökte bara någon månad före sin död ta sitt liv på ett hotellrum i Rom i Italien.

Kurt Cobains sista dagar

Tidningen Rolling Stone har sammanställt Kurt Cobains sista dagar i livet, mellan mars och april 1994.


3 mars. Kurt Cobain försöker ta sitt liv på ett hotellrum i Rom i Italien och blir inlagd på sjukhus i fem dagar.

18 mars. Ett familjebråk i villan i Seattle slutar med att Kurt Cobain låser in sig i ett rum med ett vapen och Courtney Love ringer efter polis – som konfiskerar fyra vapen och flera burkar med piller.

25 mars. Ett stort antal vänner, bandmedlemmar och familj samlas i huset på Lake Washington Boulevard i Seattle för att göra en ”intervention” och få Cobain att förstå att han måste söka hjälp.

30 mars. Kurt Cobain köper ett nytt vapen i Stans Gun Shop, lämnar det i huset i Seattle, flyger till Los Angeles och skriver in sig på en drogavvänjningsklinik.

1 april. Efter två dagar på den välbevakade kliniken lyckas Kurt Cobain smita. Han flyger hem till Seattle.

2 april. Courtney Love hyr privatdetektiver för att spåra sin man och stoppar alla hans kreditkort.

4 april. Kurt Cobains mamma, Wendy O'Connor, anmäler sin son som saknad och självmordsbenägen.

5 april. Kurt Cobain barrikaderar sig i växthuset hemma på Lake Washington Boulevard i Seattle med en mängd narkotika, mest heroin, och ett skjutvapen – och tar sitt liv.

6 april. Polis frågar arbetare utanför Cobains villa om de sett till honom, men polisen går aldrig in i huset.

7 april. Courtney Love tar en överdos på Peninsula Hotel i Los Angeles, förs till sjukhus och skriver sedan in sig på samma klinik som hennes man lämnat en vecka tidigare.

8 april. En elektriker hittar Kurt Cobain död i växthuset i Seattle.

Caitlyn Jenner kan bli Kaliforniens nya guvernör

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.