Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Farah Abadi startade karriären genom Arbetsförmedlingen

Farah Abadi har varit programledare för Musikhjälpen sedan 2017.
Farah Abadi.
Foto: Björn Lindgren /TT NYHETSBYRÅN
Anders ”Ankan” Johansson och Farah Abadi programleder ”Fredagsmyset” på SVT-play.
Foto: Benjamin Turesson/SVT
Farah Abadi och Johan Glans är ett återkommande tävlingspar i ”På spåret”.
Foto: BO HÅKANSSON / SVT

33-åriga Farah Abadi med den skånska stämman känner nog de flesta igen från allt från tv till radio, barnprogram till Musikhjälpen.

Karriären tog start med hjälp av Arbetsförmedlingen – och ett snack om var man som tjej helst inte bajsar.

I förra veckan hade SVT-plays nya satsning ”Fredagsmyset” premiär, där Farah Abadi programleder tillsammans med Anders ”Ankan” Johansson.

Alla avsnitt är nu inspelade och Farah är mer än nöjd med resultatet, som är tänkt att vara en kompis i fredagssoffan med bland annat quiz för hela familjen. 

– Det har varit så himla kul, Ankan är en av de roligaste människorna jag träffat. Det har varit en fröjd att jobba med honom, det syns nog utåt. Och programmet blev bättre än jag tänkte! säger hon.

Farah Abadi, 33, har varit ett väldigt välkänt ansikte på tv och välkänd röst i radio i flera år nu. På tisdagsnätter sänder hon Karlavagnen på P4, hon är en av profilerna i SVT-programmet ”Vem kan vad”, är återkommande tävlande i ”På spåret”, har lett ”Musikhjälpen” från 2017 till 2020 och varit med i flera barnprogram. Och hon kan inte säga annat än att hon trivs mer än väl med sin jobbsituation. 

– Jag har ett jobb som är få förunnat, jag får leka på arbetstid! Gissa folks talanger, vara rolig, prata om andras känslor, quiza. Det är sån lyx och jag känner mig lyckligt lottad verkligen. 

Foto: Benjamin Turesson/SVT

Hittade jobbet via Arbetsförmedlingen

Men det var inte en spikrak linje in i drömyrket. Farah läste medie- och kommunikation på högskolan. Sen tog hon jobb som marknadskoordinator i Landskrona, där hon är uppvuxen, vilket inte alls var för henne. 

– Jag tyckte det var svintråkigt. Så till slut sökte jag alla jobb jag kunde hitta på Arbetsförmedlingen i Skåne. P3 Din gata sökte en programledare och förvånande nog fick jag komma och testa. Det var nio tjejer och vi skulle ha workshop, det var lite ”Next top model”-stämning över hela grejen och när vi skulle spela in två minuter prata var berättade de andra om hur de bott i New York och annat coolt. Jag började prata om hur tjejer inte kan bajsa om de inte är hemma hos sig själva. Efteråt ringde jag min dåvarande pojkvän och sa att jag sumpat det. Vem pratar om var man bajsar på ett arbetsprov? Men så fick jag jobbet!

Då var Farah 24 år och sedan dess har hon varit en del av public service-sfären. Med vad hon själv beskriver som mycket tur och lite skicklighet.

– Äh, mycket skicklighet, jag är jätteskoj och duktig på det jag gör, det får man inte säga men man måste ju också stå upp för sig. Och det är skönt, för jag är så medioker på allt annat, säger tvåbarnsmamman.

Oron att inte vara tillräcklig

Men det är inte alltid självförtroendet är på topp. Ibland växer känslan och oron av att inte vara bra eller rolig nog. Framförallt med ett jobb där allt handlar om nästa uppdrag, berättar hon. 

– Jag kan börja ifrågasätta mig själv när jag inte vet vad nästa grej är. Varför har ingen hört av sig? Var jag inte bra nog sist? Hur självsäker man än försöker vara är det en känsla man bär med sig. Ibland går det att borsta av sig, bland mår jag riktigt dåligt, så jag är sämst på att tackla den känslan.

Foto: Mattias Ahlm / Sveriges radio
Foto: Pillan Thelaus /SVT / Pressbild

Den perfekta toastmastern

Du är ju väldigt framåt och öppen i tv, hur är du privat? 

– Jag är likadan tror jag. Jag gillar att styra upp, är den som planerar middagar, semestrar, korvgrillning och langosfest. Sen är ju tonen mellan mig och kompisar hårdare än jag är utåt. Mitt kompisgäng går 25 år tillbaka så vi är mer som syskon.

Att leda och underhålla gör hon gärna, även på andras stora dag. Farah har varit toastmaster på tio bröllop. 

– Jag älskar det! Det är ett sammanhang där allt är prestigelöst, folk tycker om varann och vill ha kul. Skulle jag få frågan skulle jag absolut ställa upp till ett par jag inte känner alls! Jag tror jag är den perfekta toastmastern.

Farah Abadi

Ålder: 33, född 18 januari 1988.

Bor: I nybyggt hus strax utanför Malmö.

Familj: Sambo, sonen Zakarias, 3, och dottern Juni, 6 månader.

Gör: Programledare på Sveriges Radio och SVT.

Aktuell: Håller i Karlavagnen i P4 på tisdagar, är profil i ”Vem kan vad” och programleder ”Fredagsmyset”, båda i SVT Play. 

Vill skriva en barnbok

Karriärmässigt är det saker som är roligt, men också läskigt, som lockar och motiverar Farah mest. 

– Om jag får förfrågan om något och tycker det är för läskigt, det är då jag måste säga ja, det försöker jag leva efter. Att säga ja till det läskiga och det som är kul, det har funkat hittills, säger hon. 

Och det som skulle vara den perfekta blandningen av för läskigt och roligt skulle kunna vara att leda Melodifestivalen. 

Men Farah har också en annan dröm, som blommade upp när hon blev mamma till sitt första barn för två år sedan.

– Jag vill skriva bok till barn för jag tycker det är så kul att hitta på historier för mina barn och jag vill att de ska vara stolta över mig, säger hon.

Just nu är Farah sugen på att köpa ett renoveringsobjekt. Men med två små barn, den ena bara ett halvår gammalt och utifrån det faktum att hon och sambon nyligen flyttat in i ett helt nytt parhus är det mest en dagdröm. 

– Jag har blivit renoveringstokig, jag kollar för mycket på Husdrömmar och till och med här hemma där allt är nytt ska jag måla och hålla på. Vi kollar på renoveringsobjekt på helgerna ibland, det är bra för vår relation att ha nåt kul att göra ihop, men det skulle inte vara bra att faktiskt genomföra det, det är då man skiljer sig.  

Vad händer framöver?

– Det är lite oklart, så nu maler det lite i magen. Men jag kanske får chilla lite över sommaren, det skulle jag nog behöva. 

Foto: BO HÅKANSSON / SVT
Glädjetårarna i På spåret: "Bättre än att föda barn"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.