Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fansens ilska på Robyn-festivalen: ”Helt galet”

Det här är Robyn.
Över 20 000 personer hade valt att besöka festivalen.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Många blev besvikna på arrangemanget.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nu vittnar flera besökare om kaos inne på området i samband med Robyns spelning i Stockholm under lördagen.

Flera besökare kände sig tvungna att lämna området för att kunna äta mat – och fick sedan inte komma in igen.

– Jag har varit på många festivaler runtom i världen och det här är det värsta som jag någonsin har varit med om, säger 38-åriga Mia, en av över 20 000 personer som var på plats.

Arrangören håller dock inte med om den hårda kritiken. 

Under lördagen spelade den svenska världsstjärnan Robyn på Sjöhistoriska i Stockholm under eventet Smash x Robyn.

Biljetterna gick loss för 900 kronor styck.

Eventet lyftes fram som en endagsfestival med flera artister och dj:s, med Robyn som kronan på verket – ”en helhetsupplevelse av dess like” och ”en dag och kväll vi sent kommer glömma”, samt med ”en massa god mat och dryck”.

Men redan tidigt under kvällen riktades stark kritik mot arrangörerna efter att besökare tvingats köa i flera timmar för att kunna äta och dricka inne på området.

Flera besökare vittnade om att behöva köa i uppemot två-tre timmar för att beställa mat. Andra om att mat och dryck var slut när det väl var deras tur, samt att priset på maten höjdes allteftersom. Enligt flera besökare fanns det heller inget rökområde, samtidigt som det inte var tillåtet att lämna festivalområdet och komma in igen.

Facebookevenemanget fylldes snabbt med upprörda kommentarer under och efter kvällen.

Åkte hem igen

En som var där var 38-åriga Mia från Djursholm. Hon är en erfaren konsert- och festivalbesökare och menar att logistiken och arrangemanget var under all kritik.

– Herregud. Jag har varit på många festivaler runtom i världen och det här är det värsta som jag någonsin har varit med om, säger hon.

Du låter lite irriterad.

– Ja, lite lätt, haha.

Mia och hennes sällskap stod länge i kö för att beställa mat. Till slut gav hon upp och åkte hem. Vilket hon heller inte var ensam om, av kommentarer på Facebook att döma.

– Vi stod väl en och en halv timme i kö för att köpa en pizza, eller det kallades pizza men var ingen pizza, för 290 spänn, säger Mia.

”Total katastrof”

Expressen har följt reaktionerna och diskussionerna på Facebook och Instagram. Under sena lördagskvällen och natten har flera kommentarer och inlägg försvunnit från eventsidan. På Instagram har arrangören inaktiverat kommentarsfunktionen på det senaste inlägget. Men under ett annat inlägg på Instagram vittnar besökare om kaoset. 

– När jag kom hem såg jag kommentarstrådarna på Facebook. Det var runt 120 kommentarer från människor som hade stannat längre, om att maten tog slut, att maten gick upp i pris, att det var upp till tre timmars köer, folk svimmade, vattnet var slut, allt liksom… Så ja, helt galet, säger Mia.

Samtliga kommentarer försvann dock under natten, vilket nedsparade skärmdumpar bekräftar.

Mia menar att planeringen av festivalområdet var dålig och att det kändes otryggt med så många människor på platsen samtidigt.

Har du varit med om att du har lämnat ett event på förtid förut?

– Nej, inte innan den man är där för att se har gått på, men det här kändes… Tänk om det hade hänt något, vad farligt alltså. Det var ändå 20 000 personer där.

En annan som har reagerat på gårdagens arrangemang är Sveriges handelsminister Ann Linde. I en kommentar på Facebook berömmer ministern serveringspersonalen men kritiserar upplägget:

”Robyn var helt fantastisk. Men organisationen med mat och dryck var under all kritik, vi stod flera timmar i olika köer, eftersom maten tog slut (!!!) i två stånd. Till slut fanns bara churros (heder åt dessa hårt arbetande personer). När ni vill att man ska komma tidigt, inte får ta med sig mat, då har ni sålt ett evenemang som inte lever upp till vad ni utlovar”. 

Arrangörens kommentar

Under lördagskvällen svarade arrangören Woah Dad på ett fåtal matrelaterade kommentarer på Facebook.

”Alla jobbar på. All mat fylls på hela tiden. Personalen gör sitt bästa och kämpar. Håll ut – more pizza is coming”, skrev de i en kommentar.

I en kommentar på Instagram skrev arrangören också:

”Hej! Det är många som är både hungriga och törstiga samtidigt. Vårt team och all personal gör sitt bästa med att hjälpa alla”.

Expressen har sökt Woah Dad via telefon men utan framgång.

Däremot har de återkommit via e-post:

”Den bilden ni vinklar upp här är inte helt schyst. Vi hade 22 000 personer på plats och ja ett gäng av dessa hamnade i skittråkiga matköer. Inte kul alls så klart. Men hela dagen var fantastisk - sjukt fina konsertögonblick. Robyn var knäckande bra. Det var en väldigt lugn och fridfull festival enligt både polis och räddningstjänst. Personalen på plats jobbade otroligt hårt på att skapa allt detta för alla. Vi tänker inte hänga ut matförsäljare - bara konstatera det blev köer när fler än förväntat blev hungriga samtidigt”, skriver Woah Dad i ett mejl och fortsätter:

”Arrangemanget var inte sämst, utan snarare i världsklass. Ett arrangemang är en helhet, och vi gjorde allt rätt.”

Tidigare i somras arrangerade Woah Dad Smash X Stadion där den uppmärksammade hiphopstjärnan Asap Rocky spelade, och nästa sommar arrangerar de Håkan Hellströms jubileumsspelning på Ullevi i Göteborg.

I ett inlägg på Facebook kommenterar man nu kritiken ytterligare och ber om ursäkt för köerna:


https://www.facebook.com/smashsthlm/photos/a.343923009436215/661149211046925/?type=3&__xts__%5B0%5D=68.ARD2erlxNKwa07Xuip0xauta8qP3GJojASOs1rdeJOnbnO-CwlZOyEP_OJYl1eHQtDNaiU9oeV9zOwZZnIMgPK3BkiPe3cYjsoBdnouOHfNQsk8Sr9TSyDzWqZW8jKTcV64DI-9OMrObbvR34mZjNt92xRhGGRP1sVH8JFKPgO6tmyZ05I6flLhl-AtikM_pkq2KBmoKytv7FVZcbd3uAWb32leHX0jktsWDQAdwaHWA6CPE0lLJ4AkJpKADAVVC01uyvB895iMTC-GVn0MLUj21d6kdkG4NIzWDuURcDOnVrgENm-cv4y8MGtZNvAQgYK1EJYcEWtv9FzAxred_pq0&__tn__=-R

RECENSION: Så bra var Robyn på Sjöhistoriska i Stockholm

Har du varit på konsert i sommar?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.