Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fängslande berättelse från början till slut

Angelica Ström sommarpratade i Sommar i P1. Foto: Michaela Hasanovic

Man behöver inte vara proffs för att få till ett bra radioprogram.

Katarina Taikons dotter är speciallärare och fängslade från början till slut i sin berättelse om en ovanlig uppväxt.

ANGELICA STRÖMS SOMMAR I P1

INLEDNINGEN

5 getingar

Mycket gripande med först ljudklipp med mamma Katarina Taikon som berättar hur dottern blir plågad i skolan, och sen dottern själv som talar.

KÄNSLORNA

5 getingar

Det är ett program om känslor, vad som orsakar dem och hur man hanterar dem. Om hur hon får och kämpar sig ur "en självbild som är lika med noll".

SKRATTEN

3 getingar

Programmet genomsyras av värme, och en mild humor som gör det lättlyssnat. Lena Nymans mamma dyker upp i en rolig statistroll.

MUSIKEN

3 getingar

Den är utvald av en riktig kännare, men det blir ibland lite obskyrt. Jag får googla flera låttexter för att förstå tankarna.

AVSLUTNINGEN

3 getingar

Hon når resans slut, där hon är stolt över sin mamma och sitt eget romska ursprung. Men hon talar aldrig klarspråk om mammans svårare sidor.

LÅTLISTAN

"Family affair" (Sly & The Family Stone), "Hate it here" (Wilco), "Metaphorically yours" (Ed Harcourt), "Crazy love" (Van Morrison), "Wise up" (Aimee Mann), "La mer" (Charles Trenet), "Innocent when you dream" (Tom Waits), "Sunny afternoon" (Kinks), "Semester" (Bo Kaspers Orkester), "By your side" (Sade), "Silver lining" (Rilo Kiley), "Slowly disappear" (Man Cave).

Hon växte upp med en romsk mamma och den älskade bonuspappan Björn. Det fanns en stark 50-talskänsla i hennes berättelse om livet i Bagarmossen och Bollmora.

En tvårummare för en familj var lyx, och tillvaron i skolan så dåligt övervakad av vuxna, att den grövsta mobbning fick fortgå.

 

LÄS MER: "Jag fick stryk i skolan för att jag var rom"

 

Angelica Ström hade en behaglig röst och ett enkelt, konstlöst sätt att berätta.

Hon var allt annat än curlad, verkade närmast bortglömd av de vuxna. Hon talade om det utan martyrskap eller skuldbeläggande.

Angelica Ström ville inte vara någons dotter

Hennes föräldrahem var som "Stockholms centralstation i rusningstid", med mamma Katarina i centrum.

Men hon "ville inte vara någons dotter, jag ville bara vara Angelica". Hon berättar mycket fint, och trösterikt, om hur hon lyckades bli det.

Som 14-åring blev hon ihop med popgruppen Mascots sångare, den sex år äldre Stefan Ringbom, och flyttade hem till honom och hans mamma. Hon liksom knycklar sig fram genom livet för att hitta sig själv.

Avgörande är när hon säger nej till att avbryta lärarutbildningen för att vårda sin svårt sjuka mamma i hemmet.

En ny brytpunkt kommer när Lawen Mohtadi först skriver en bok och sen gör en film om Katarina Taikon. Då tvingas Angelica Ström ta ställning till sin romska bakgrund, den som hon ofta fått gömma för att skydda sig själv från övergrepp och fördomar.

 

LÄS MER: Är Katarina Taikon Sveriges Martin Luther King?

 

Hon talar i konkreta bilder och händelser och gör rädslan att stå i skottgluggen för fördomar, rädslan att få stryk för sitt ursprung, verklig.

 

SOMMARPRATARNA i P1, KL 13:

I morgon: Hannah Akuffo

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!