Gina Dirawi uttalade Anders Gernandts namn fel. I kväll skämtade hon än en gång om det. Foto: Sven LindwallGina Dirawi uttalade Anders Gernandts namn fel. I kväll skämtade hon än en gång om det. Foto: Sven Lindwall
Gina Dirawi uttalade Anders Gernandts namn fel. I kväll skämtade hon än en gång om det. Foto: Sven Lindwall
Avlidne ryttaren Anders Gernandt. Foto: Björn LundbergAvlidne ryttaren Anders Gernandt. Foto: Björn Lundberg
Avlidne ryttaren Anders Gernandt. Foto: Björn Lundberg

Familjens svar efter Ginas skämt: "Dåligt"

Publicerad

Gina Dirawi uttalade tv-legendaren Anders Gernandts namn fel och fick motta stark kritik - i kväll skämtade hon om det inträffade.

Här är familjens svar till SVT:

"Dåligt researcharbete av programledningen", skriver svärdottern Eva Gernandt i ett sms.

Under förra veckas deltävling av Melodifestivalen uttalade programledaren Gina Dirawi den avlidne ryttaren och tv-kommentatorn Anders Gernandts namn felaktigt.

Kritiken lät inte vänta på sig. Efter sändningen stormade det på nätet kring programledaren. Tittare kallade tabben "genant" och "pinsam".

Under kvällens direktsändning från Malmö tog Gina Dirawi upp felsägningen, och skämtade återigen på Gernandtfamiljens bekostnad, denna gång om Ace Wilder, som egentligen heter Alice Gernandt.

– Lugn, Twitter. Jag har lärt mig nu. Och förra veckan gick Ace Widler till final.

Att Anders Gernandts namn ens nämndes från första början har att göra med att han var Ace Wilders farfars bror.

 

 

LÄS MER: Gina Dirawis hån mot Laila Bagges skilsmässa

 

 

Familjen om felsägningen

Den legendariske tv-kommentatorn Anders Gernandt dog i november år 2000. Han var Eva Gernandts svärfar.

Nu svarar tv-kommentatorns familj på kritikstormen.

– Jag har inte hört det här med Gernandts och hur det har uttalats och så, men jag är ju van vid att det uttalas väldigt konstigt emellanåt, säger Eva Gernandt.

I ett sms till Expressen skriver hon senare att SVT:s programledning gjort ett dåligt researcharbete.

"Jag kan i och för sig tycka att det var lite dåligt researcharbete av programledningen".

 

 

LÄS MER: Här får Charlotte Perrelli vård inför Melodifestivalen

 

 

Anders Gernandt: "Gammalmodigt"

Anders Gernandts son, Anders, hörde inte när Gina Dirawi sa fel. Men han tycker inte heller att felsägningen är någonting att bli upprörd över.

– Jag bryr mig inte ett dugg. Varför skulle man bli upprörd för det? Det skulle vara gammalmodigt att bli upprörd över att någon uttalar ett namn fel.

Inför deltävlingen i Malmö svarade Gina Dirawi på kritikstormen.

– Vet du vad? Jag vet inte vem han är. Jag vet inte vem han är. Han är säkert jättefin... Han har väl dött nu kanske. Det har han gjort, ja. Jag tänker inte låtsas om att ha koll om jag inte har det. Folk blev lite upprörda, så kan det bli, sa hon då.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag