Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Familjens stora spricka – bråket om Ted-filmen

Ted Gärdestad. Foto: BO BERGMAN / IBL
Kenneth Gärdestad anländer till galapremiären av "Ted - För kärlekens skull". Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sara Zacharias.

Ted Gärdestads dotter ventilerade sin tveksamhet för artistens bror Kenneth Gärdestad. 

Nu berättar brodern att han trodde att konflikten kring "Ted"-filmen var löst. 

– Jag talar för familjen Gärdestad, Sara talar för den andra sidan, så att säga. Jag talar väl som jag tycker för Ted, säger Kenneth Gärdestad.  

Samtidigt tar regissören Hannes Holm tillbaka sina uttalanden om att han hade familjens stöd. 

Hannes Holm är regissören bakom den nya filmen "Ted – för kärlekens skull". 

Han har berättat i en intervju med Expressen att han hade stöd från Ted Gärdestads familj i arbetet med filmen.

– Det var viktigt för mig att familjen är med på det, om man nu ger sig på att göra en film om en person som ändå har funnits. Annars skulle det ju vara djupt sorgligt. Samtidigt har jag fått göra som jag ville. De har inte lagt in något veto, sade Hannes Holm i december. 

Dotterns kritik mot filmen

Bland andra Kenneth Gärdestad, Teds bror och låtskrivarpartner, och exfrun Lotta Ramel har medverkat i arbetet med filmen. 

Men Ted Gärdestads dotter Sara Zacharias skriver i en artikel i Dagens Nyheter att hon och hennes bror inte ville att filmen om deras pappa skulle bli av. 

"Pappa var en person som med åren blev allt mer privat och det sista han hade velat är att få sitt liv uthängt på en bioduk. Det var en självklarhet för oss att säga nej", skriver Sara Zacharias i DN-artikeln

Trodde konflikten var löst

Kenneth Gärdestad säger att Sara Zacharias tog upp sina känslor med honom – men att han trodde att konflikten var löst. 

– Sara berättade för mig att hon var fundersam, säger Kenneth Gärdestad och fortsätter: 

– Jag är förvånad. Jag trodde allt var klart. Självklart är jag glad över att man gör en film om Ted, att vår musik får vara med i ett sådant sammanhang. Vi är bara positiva här från familjen Gärdestad. 

Du menar att familjen är nöjd, men Sara Zacharias säger att familjen inte är det – ni verkar inte hålla med varandra? 

– Jag talar för familjen Gärdestad, Sara talar för den andra sidan, så att säga. Jag talar väl som jag tycker för Ted, säger Kenneth Gärdestad. 

"Ted älskade verkligen livet"

Sara Zacharias skriver i DN-artikeln om sin vilja att skydda Ted Gärdestads privatliv, något Kenneth Gärdestad säger att han förstår. 

– Jag ser hellre en hyllning till livet. Ted älskade verkligen livet, ändå tog han livet av sig. Det finns en paradox där. Kanske borde man ha gjort två filmer, en med bara musiken och glädjen, och sedan en film om sjukdomen. Men jag är tacksam för att det har lagts ned så mycket arbete på att få Teds liv att bli film. 

Hannes Holms ord "en felsägning"

Efter att Sara Zacharias gett sin version i DN gick filmens producent Lena Rehnberg ut och sade att Hannes Holms påstående att han hade familjens stöd var en "felsägning". 

– Hannes är lite ledsen över det. Det är en felsägning. Vi har jobbat nära Kenneth, hans barn och Lotta Ramel. Men det var en felsägning, för det är klart att Teds barn också är familj. Det var ett olyckligt uttalande, säger Lena Rehnberg till DN

Expressen söker Hannes Holm och Sara Zacharias. Hannes Holm kommenterar Sara Zacharias ord i en kommentar till Aftonbladet:

"Eftersom jag själv bara velat göra en hyllning till Ted och hans gärning, fanns det inget mål att ta fram nya kontroversiella idéer till denna dramatisering än alla de som redan fanns. Snarare har jag undvikit de mer framträdande händelserna under hans sjukdomsperiod", skriver Hannes Holm och fortsätter:

"Det framgår även tydligt i starten att detta är en dramatisering. Det är omöjligt att göra en bra sådan om jag själv inte bygger min egen historia. Mina egna idéer om Ted. Det tror jag folk förstår. Detta är inte verklighet. Den går att finna på Youtube. Således avslöjas inget nytt".