Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Familjens stöd till Hansdotter – sanningen bakom framgången

Frida Hansdotter om Mästarnas mästare: ”Kände lite press”
– Förstå åren var det ju som en frustration, säger hon i ”Mästarnas mästare”.Foto: SVT
Frida Hansdotter i ”Mästarnas mästare”Foto: SVT
Det var tack vare familjen som Hansdotter kunde ägna så mycket tid åt sin idrott.Foto: SVT
Hon tog svenskt olympiskt slalomguld 2018.Foto: GIOVANNI AULETTA / AP TT NYHETSBYRÅN

Skidåkaren Frida Hansdotter kämpade länge för att hamna högst upp på pallen – och till slut tog hon svenskt olympiskt slalomguld. 

Det var tack vare familjen som hon kunde ägna så mycket tid åt sin idrott.

– Det har ju verkligen min mamma och min pappa sett till att vi har kunnat göra, säger Frida Hansdotter i ”Mästarnas mästare”.

I söndagens avsnitt av ”Mästarnas mästare” är det dags för grupp två att ta sig an programmets tävlingar. Gruppen består av rallycrossföraren Kenneth Hansen, fotbollsspelaren Kim Källström, kampsportaren Pernilla Johansson, friskidåkaren Henrik Windstedt och utförsåkaren Frida Hansdotter.

Deltagarna tävlar i grenarna väggen, vatteneliminering och balanssplattan och stundtals blev det mycket intensivt – särskilt då Henrik Windstedt i vattengrenen kräktes havsvatten.

I programmat berättar också Frida Hansdotter om sin karriär och om drömmen att hamna högst upp på pallen.

Programledaren Micke Leijnegard hintar om att det inte kan ha varit någon annan som nästan vunnit lika många gånger som skidstjärnan.

Frida Hansdotter: ”frustration”

Frida Hansdotter berättar att skidåkning varit en familjeaktivitet – hon började åka skidor i ryggsäcken på sina föräldrar och att hon själv stått på skidor sedan hon var 2-3 år gammal. Medan hennes pappa var tränare och sprutade snö i backen med barnen skötte hennes mamma hemmafronten och såg till att familjen fick mat och var glada och nöjda. 

Hansdotter och hennes syster har sysslat med mycket idrott under åren, och det var tack vare deras föräldrar som det var möjligt.

– Det har ju verkligen min mamma och min pappa sett till att vi har kunnat göra. Och det har varit helt fantastiskt. Och en förutsättning att hålla på med mycket idrott, säger Hansdotter i ”Mästarnas mästare”.

2002 gjorde hon sin första Europacuptävling och under en lång tid fick hon aldrig någon riktig fullträff. 

– Första åren var det ju som en frustration, säger hon i programmet. 

Lär sig av sina misstag

Alltid fanns det någon som lyckades knipa platserna över henne, och ofta var det den amerikanska Mikaela Shiffrin. Då var det inte lika kul att amerikanskan ibland kunde komma några sekunder före alla andra, men i dag tycker Hansdotter att det är häftigt att hon fått tävla samtidigt som henne.

Något som Hansdotter också lärt sig under sin tid är att den rätta inställningen behövs. Den insikten kom till henne under en tävling när det var oväder och en meter snö fallit över backarna – att man inte får påverkas av den negativa stämningen.

– Man lär sig ju misstag man gör under sin karriär, säger Hansdotter i ”Mästarnas mästare”.

Men i vinter-OS 2018 fick hon sin revansch. Inte bara hamnade hon på pallplats – hon tog också svenskt olympiskt slalomguld. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.