Foto: LEIF Å ANDERSSON / SYDSVENSKAN / IBL / IBL BILDBYRÅ SYDSVENSKAN BILD / IBLABFoto: LEIF Å ANDERSSON / SYDSVENSKAN / IBL / IBL BILDBYRÅ SYDSVENSKAN BILD / IBLAB
 Foto: LEIF Å ANDERSSON / SYDSVENSKAN / IBL / IBL BILDBYRÅ SYDSVENSKAN BILD / IBLAB
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLABFoto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
 Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

Familjens ord efter Hasses bortgång

Publicerad

De senaste dagarna har präglats av den legendariske underhållaren Hasse Alfredsons bortgång.

Reaktionerna har strömmat in, och på nätet har människor delat sin sorg och sina minnen. Nu tackar familjen för hyllningarna:

"Det värmer oerhört mycket", hälsar de via dottern Sofi Landström.

Det var i söndags som Hasse Alfredson gick bort, 86 år gammal. Beskedet nådde senare under kvällen svenska folket via TT.

– Han dog för ett par timmar sedan. Han har legat ett par dagar på Danderyds sjukhus, sa sonen Daniel Alfredson då till nyhetsbyrån, och förmedlade även ett från familjen gemensamt uttalande:

"Min älskade make, vår pappa, farfar, morfar och morfars far, Hans Alfredson har lämnat oss i dag kl 17:48 på Danderyds sjukhus.

Nästan sant blev det som du ville att det det skulle stå på din gravsten: 'Log och dog'. Tack till alla ni som hjälpt till den här tiden och till er som tittat, lyssnat och skrattat genom åren.

Med vänliga hälsningar, familjen Alfredson".

 

LÄS MER: Hasse Alfredsons sista svåra tid i livet 

Kollegerna sörjer

Trots att Hans Alfredson dragit sig tillbaka från rampljuset, och inte gjort ett offentligt framträdande sen det bejublade Guldbaggetalet 2013, följdes nyheten genast av starka känslor och ett varmt deltagande när både allmänhet och kolleger delade sina minnen:

"Ännu en legend har gått ur tiden. Hasse Alfredson var som en del av Sverige," skrev sångerskan Malena Ernman på Twitter.

"Ta adjö är nästan som att dö och man blir våt i ögonvrån… Ta adjö av Hasse & Tage. Tack för allt," twittrade författaren Jonas Gardell, medan komikern Måns Möller delade med sig av ett mer personligt minne:

"Ett av mina största ögonblick var när du kom o sa att du tyckte jag var rolig när vi gigade ihop på Cirkus. Det kom i en period när jag tänkte lägga av med allt men blev en vändpunkt. Hatar att jag sumpat fotot när du höll min son den kvällen. Vila i frid Hasse, du var generös o ett geni!" skrev han på Instagram.

 

LÄS MER: Hasse Alfredsons sista hälsning till svenska folket

Familjens hälsning

Nu vill familjen, med hustrun och barnen, tacka för de senaste dagarnas deltagande:

"Vi är glada, tacksamma och ödmjuka inför alla hyllningar. Det värmer oerhört mycket", skriver dottern Sofi Landström i ett sms. 

I nuläget vill familjen avvakta med att kommentera hur man planerar att ära minnet av Hasse Alfredson, som för eftervärlden kanske främst är känd som humorist. Tillsammans med Tage Danielsson skapade han en mängd folkkära revyer och filmer som "Gröna hund” och "Äppelkriget". Men Hasse Alfredson var även verksam som författare, skådespelare och regissör.

Så sent som i juni hälsade han själv till svenska folket i Expressen. Han ville då ”tacka alla som följt hans karriär” och ”tacka för alla uppskattning som han fått genom åren”.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag