Kenneth Gärdestad är inte helt nöjd med hur SVT framställde hans bror i nya dokumentären. Foto: Martina Huber
Kenneth Gärdestad är inte helt nöjd med hur SVT framställde hans bror i nya dokumentären. Foto: Martina Huber

Familjens kritik mot SVT: "Är bekymrad"

Publicerad

SVT-dokumentären visar tidigare okänt material ur Ted Gärdestads liv och artisteliten hyllar den älskade musikern.

Men Kenneth Gärdestad är kritisk till delar av dokumentären och menar att väsentliga delar saknas.

– Jag är bekymrad över att det framkommer olika åsikter, åsikter om Teds sjukdom och så, det är känsligt för mig, säger han.

När Kenneth Gärdestad, 67, tänker på sin bror Ted ser han en levnadsglad person full av kärlek, därför känns det alltid tungt att ta del av andra personers åsikter och uppfattningar.

I kväll sänder SVT den nya dokumentären "Ted Gärdestad - För kärlekens skull". I den syns aldrig tidigare visade bilder, filmer och material tagna ur familjens privata arkiv.

Men Kenneth Gärdestad har vissa invändningar och är i allmänhet negativt inställd till dokumentärerna som säger sig spegla hans bror, Sveriges kanske mest folkkära artist.

SVT-dokumentären lämnade honom kritisk.

– Jag kan inte hålla med om allt, det gör jag inte. Jag har vissa synpunkter, det finns olika uppfattningar om saken.

Kenneth Gärdestad: Jag är beskyddande

Kenneth Gärdestad menar att väsentliga delar rörande sjukdomen, vännerna och livet saknas. Han är orolig över att dokumentären kastar ett negativt sken över broderns person.

– Man är ju så himla inblandad, man vet väldigt lite om vad andra tänker och mycket om vad man själv tänker. Så jag är väldigt subjektiv i sammanhanget, säger Kenneth Gärdestad och fortsätter:

– Vad jag är bekymrad över är att det framkommer olika åsikter, åsikter om Teds sjukdom och så, det är känsligt för mig.

Nu önskar han att tittarens inställning till Ted efter dokumentären är fortsatt vänlig.

– Det tittarna tycker är viktigare än det jag tycker någonstans. Men samtidigt är jag väldigt mån om, och väldigt beskyddande över att man ska uppleva Ted som en positiv person. Det är min önskan, för Ted var ju en levnadsglad person. Att han inte klarade av livet så lätt det berodde ju på den sjukdom han hade.

 

 

LÄS MER: Ted Gärdestads finaste låttexter om kärlek

 

Ted Gärdestad sökte sig själv

Familjen var själv inte styrande i utformandet av dokumentären, säger Kenneth Gärdestad.

– Vi hade ingen dialog, det bara blev en dokumentär.

Däremot har de försett SVT med privata familjefilmer från 60- och 70-talen.

I "Ted Gärdestad - För kärlekens skull" berättar artister och vänner som Björn Ulvaeus, Per Ragnar, Janne Schaffer, Stikkan Anderson och Marie Ledin om sin relation till artisten. Om hur Ted Gärdestad gick från kärlekskrank pojke till idoliserad ikon - och hur det tillslut blev för mycket för honom.

– Han började söka sig själv. När jag frågade: "Hur är det med dig?", sa han: "Alla vet vem jag är utom jag själv". Det var hans ord till mig. "Jag är bara den där figuren Ted", säger Kenneth Gärdestad i dokumentären.

Den 22 juni 1997 valde Ted Gärdestad att ta sitt liv framför ett tåg vid Häggviks station i Sollentuna. Kvar lämnade han låten "I den stora sorgens famn".

– Det är en sorgehymn för honom, fast han sjunger själv. Jag... Jag tror att han gjorde det för min skull. Det är vi som överlevde som får leva med sorgen, säger Kenneth Gärdestad i dokumentären.

 

LÄS MER: Nya tuffa tragedin i Gärdestad-familjen

 

SVT:s "Ted Gärdestad - För kärlekens skull"

Dokumentären kretsar kring Teds kamp för livet och musiken, men alla historier berättas inte - som vilka som stannade kvar när det blåste som värst.

– Det finns så många att tacka, som hjälpte Ted både när han mådde dåligt och när han mådde bra. Det var Björn och Benny och Stikkan som gav oss möjligheten att uttrycka vår musik. Och personliga vänner som Ted hade i Janne Schaffer, Micke Tretow och Per Ragnar. Det fanns ett slags nät kring Ted, men det minskade med åren, tillslut var det bara familjen, Janne och Micke som orkade. Jag är tacksam till dem och hela familjen.

Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör på SVT säger att det är svårt att få med allt på kort tid.

– Det är en vacker dokumentär med Ted Gärdestads musikalitet som nav i berättelsen. Som alltid är det svårt att beskriva ett liv på 45 minuter, men i Susanne Cederbergs film tecknas Teds livsgärning med all kärlek den så väl förtjänar.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag