Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Familjen tar farväl
av Siewert Öholm

Siewert Öholm hade fått goda besked om sitt cancer – men för en vecka sedan kom den tragiska vändningen.
Foto: Tommy Pedersen
"Det är för sent. Vi är glada för varje timme vi får", säger hans hustru Gitten Bolin Öholm.
Foto: SVT
Journalisten och programledaren valde själv att ta farväl på Facebook: "Jag ser att mitt liv håller på att rinna ut. Jag är inte rädd", skriver han.
Foto: Magnus Jönsson / EXP
Med Ingvar Oldsberg och Kattis Ahlström i "Den stora klassfesten".
Foto: / TV3

Tv- och radioprofilen Siewert Öholm, 77, hade fått goda läkarbesked om sin levercancer.

Men för en vecka sedan kom den tragiska vändningen.

– Det är för sent. Vi är glada för varje timme vi får, säger hustrun Gitten Bolin Öholm.

De senaste dagarna har familjen tagit farväl och på söndagskvällen hölls en prästledd ceremoni i hemmet.

De senaste åren har varit en kamp för journalisten och programledaren Siewert Öholm, 77. I november meddelade Öholm att han drabbats av levercancer för andra gången på tre år. På en solsemester i israeliska Eliat i förra veckan fick Siewert Öholm med familj positiva besked från sjukhuset: Röntgensvaren såg goda ut.

Men glädjen blev kortvarig. Redan i slutet av resan och på färden hem började Siewert Öholm må allt sämre.

– På måndagen fick han åka in till sjukhuset när han inte kunde röra sig själv. Samma kväll fick jag beskedet att det var för sent – 100 procent, full levercancer, berättar hustrun Gitten Bolin Öholm.

Finns ingen mer vård att ge

I samtal med läkarna fick Siewert Öholm och familjen veta att det inte fanns någon mer vård att ge.

Frun berättar att Öholm har samlat kraft för att kunna ta farväl på sitt eget sätt. De senaste dagarna har varit fokuserade på familjen, med sönerna vid sin sida, och den kristna tron.

– I går vaknade han upp och var helt klarvaken. Han pratade oavbrutet i åtta-tio timmar med de som var samlade. Alla fick sin egen stund med honom, berättar hustrun.

På söndagskvällen tog han ett andligt farväl. Prästen Bo Brander flögs ned från Uppsala och höll en mässa i Öholms hem, helt efter Öholms egna direktiv.

– Det var fantastiskt. Han har samlat krafterna för att vänta ut Bo Brander. Vi känner att vi har fått en frid, alla har fått ta farväl, berättar Gitten Bolin Öholm.

Tar farväl på Facebook

Under kvällen valde Öholm att även säga farväl via sitt Facebook-konto.

"Hej vänner! Jag håller på att avsluta mitt fb-konto, och jag ser att mitt liv håller på att rinna ut. Jag är inte rädd, jag vet vad jag tror på, jag är trygg. Jag tror heller inte att Gud, när vi möts, behöver kommunicera genom Facebook. Tack vänner och följare."

Inlägget fick snabbt hundratals stöttande kommentarer.

– Min dotter läste upp meddelanden för honom, så att han fick höra alla hälsningar. Han blev så glad för det, säger hustrun.

Siewert Öholm har under flera decennier varit en profilerad journalist och programledare i tv och radio. Öholm har också varit en flitig samhällsdebattör som propagerat för konservativa och kristna värderingar i olika sammanhang.

Under åren har han haft en trogen följarskara men också vållat kontrovers efter uttalanden kring homosexualitet och abort.

Siewert Öholm

Namn: Siewert Öholm

Ålder: 77 år

Yrke: Journalist, radio- och tv-personlighet. Har bland annat varit programledare för Kvällsöppet och Nattcafé.

Familj: Fyra söner, gift med Gitten Bolin Öholm. Första hustrun Ann-Britt Öholm avled i bröstcancer 2004.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.