Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Familjen berättar: Frank Anderssons dödsorsak

Frank Andersson, bilden är från 1977. Foto: SÖREN KARLSON
Frank Andersson Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Frank Andersson vinner VM i brottning 1977. Foto: IBL/KAMERAREPORTAGE
Frank Andersson bror Tommy Andersson tillsammans med sin son Svante Andersson.

Frank Anderssons anhöriga har fått besked om dödsorsaken.
Brottningsikonen dog på grund av en aggressiv bakterie i lungan. Nu tackar familjen sjukhuspersonalen för deras hjälp.
– Frank hann krama om kirurgen och tacka, säger brodern Tommy Andersson. 

Frank Andersson dog av komplikationerna efter sin hjärtoperation. Nu berättar familjen för Expressen att de fått svaret från obduktionen. Brottningsikonen dog av en aggressiv bakterie i lungan. Hjärtoperation gick bra, men två dagar senare, under lördagen, fick Frank svåra magsmärtor.
– Allting gick bra i samband med att de opererade in hjärtpumpen, säger Frank Anderssons brorson Svante Andersson. 

– Men på ren svenska kan man säga att han haft en fruktansvärd otur att han får den bakterien, säger Frank Anderssons bror Tommy Andersson. 

”På lördagen fick han svåra magsmärtor”

Frank Anderssons mådde bra under fredagen, dagen efter operationen.
– På fredagen var han uppe och kramade kirurgen, säger Svante Andersson. Men på lördag eftermiddag fick han svåra magsmärtor. Det vanliga i ett sådant läge är att man fått en blodpropp i magen eller att dina tarmar inte får något syre på grund av en propp i magen. De öppnade upp och allt såg bra ut, de hittade ingen propp, men då konstaterade de att det var bakterier. 

Frank Andersson var en av världens bästa brottare under slutet av 1970-talet och början av 1980-talet.Foto: MELI PETERSSON ELLAFI / BILDBYRÅN

 

Den aggressiva bakterien behandlades med antibiotika.
– De pumpade in ett bredspektra-antibiotika, och den bakterie som de konstaterat att det är slår antibiotikan ut i laboratoriemiljö, men i Franks kropp har det inte funkat. Man vet inte vad det berodde på. Immunförsvaret var helt utslaget till sist och han hade multiorgansvikt, säger Svante Andersson.
Frank Andersson kan ha haft bakterien sedan tidigare.
– Obduktionen visar att det är en bakterie som satt sig i lungan, säger Svante Andersson. Han kan ha haft det innan, men det finns alltid en risk att man kan drabbas av en bakterie när man får respiratorvård. Men det här var en risk som alla var medvetna om. Läkarna och sjukhuspersonalen gjorde allt de kunde och var fantastiska. 

Brodern Tommy Andersson pratade mycket med Frank Andersson inför operationen. Brottningsstjärnan var medveten om att ingreppet var riskfyllt, men livsnödvändigt,
– Jag känner naturligtvis en oerhörd tomhet nu, säger Tommy Andersson, men vi är alla oerhört tacksamma för den fantastiska vård han fick på Karolinska sjukhuset. De opererade honom i sju timmar, men han gick inte att rädda. Väldigt många arbetade fruktansvärt hårt för att rädda Frank och de kunde inte ha gjort något mer eller annorlunda, säger Tommy Andersson. 

”Frank Andersson hade livsglädje in i det sista”

Svante Andersson och Tommy Andersson har tackat läkarna.
– Det är skönt att veta att Frank hade sådan livsglädje in i det sista. Efter hjärtoperationen, innan han fick magproblemen, så pratade han till och med om helgens trav, säger Tommy Andersson. 

Frank Andersson var en av världens bästa brottare under slutet av 1970-talet och början av 1980-talet. Han vann sina VM-guld 1977, 1979 och 1982. Det olympiska bronset kom 1984 i Los Angeles. Andersson fick Svenska Dagbladets bragdmedalj 1977 och tillhör de så kallade 56:orna, de svenska idrottsstjärnor födda 1956 – Björn Borg, Ingemar Stenmark, Linda Haglund och Thomas Wassberg – som under samma era hade stora internationella framgångar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.