Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Agnetha Fältskogs kryptiska besked mitt i Abba-succén

Björn Ulvaeus: ”Visste bara att den måste handla om oss”
Agnetha Fältskog berättar om Abbas återförening i en intervju i P4.
Foto: Eero Hannukainen/TT / TT NYHETSBYRÅN / EERO HANNUKAINEN / ¿Eero Hannu
I november släpper Abba ett nytt album – för att i maj sedan starta sin digitala scenshow i London.
Foto: Abba Voyage /Twitter / Abba Voyage /Twitter
Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog och Björn Ulvaeus efter att ha vunnit Melodifestivalen med ”Waterloo” 1974.
Foto: OLLE LINDEBORG / TT NYHETSBYRÅN

Uppmärksamheten kring popgruppen Abbas comeback har varit enorm.

Samtidigt har utlåtandena från gruppens medlemmar själva varit lätträknade.

Men i en stor intervju i ”Svensktoppen” i P4 bryter nu Agnetha Fältskog tystnaden och berättar om oron inför comebacken, varför hon vill hålla privatlivet hemligt och kommer med en stark hint om framtiden:

– Det kanske är det sista vi gör i samband med den här plattan faktiskt.

Det blev en omedelbar världsnyhet när Abba i början av september släppte sina första nya låtar på 39 år.  I november släpper gruppen ett helt album och i maj nästa vår har den digitala scenshowen i London premiär.

Trots det omfattande medieuppbådet har gruppens medlemmar Björn Ulvaeus, 76, Benny Andersson, 74, Agnetha Fältskog, 71, och Anni-Frid Lyngstad, 75, inte gjort många offentliga uttalanden överhuvudtaget.

I ”Svensktoppen” i P4 gör nu Fältskog sin första intervju sedan nyheten om återföreningen kom. Hon gör det samtidigt som nya låten ”Don't shut me down” toppar den legendariska listan.

– Det är helt fantastiskt. Vi är ju så vana vid alla listor och vi har en enorm framgång i många länder, men ”Svensktoppen”, det är vårat hemland och den publiken som man har här hemma. Det är klart att det betyder jättemycket, säger hon i intervjun.

”Hörde ganska omedelbart”

Att trots närmare 40 års tystnad skulle göra succé även år 2021 var kanske ingen större skräll, men Agnetha Fältskog berättar att en viss oro ändå fanns inför comebacken.

– Vi sa nog det från början. Det var ju väldigt längesen vi spelade in, så man är aldrig säker på att rösten ska hålla eller att det ska låta gammalt. Men det hörde vi ganska omedelbart på både Fridas och min röst att vi lät ungefär som förr.

– Man lever sig in i låten. Det har jag väl alltid gjort, men det är väldigt mycket mer nu tycker jag. Man har levt ett helt liv liksom, man lägger i väldigt mycket känslor i det, fortsätter hon.

Abbas kommande show Abba Voyage kommer hållas i en specialbyggd arena i London.
Foto: Abba Voyage
Agnetha Fältskog 2013. Samma år som hon släppte sitt senaste soloalbum.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN

Oklart när alla fyra ses igen 

Agnetha Fältskog berättar hur hon följt all uppståndelse kring återföreningen lite på distans.

– Det var faktiskt enormt. Jag har kikat litegrann på våra fans som lyssnar på de här låtarna och de gråter ju. Det är ju helt enormt, vilken sträckning det har i länderna runtom. Det är nästan svårt att ta in faktiskt.

Nu hoppas fansen också på att få se alla fyra medlemmar återförenade samtidigt. Men när och om det sker är oklart, menar Fältskog.

– Det vågar jag inte riktigt säga, därför att vi är lite äldre nu och har lite småkrämpor. Men vi kämpar på och jag vågar inte säga det riktigt. För det är lite ovisst, det är det. Nu känner vi att nu är vi så glada för att vi har fått ihop det här.

Kryptiska framtidsbeskedet

Abba-stjärnan berättar också om arbetet med den omtalade stationära scenshowen i London som har premiär i maj nästa år, där gruppen uppträder i form av digitala versioner av dem själva.

– Det var ju härligt att göra det till slut. För det var så annorlunda. Och också lite att man kände på något sätt att ja, det kanske är det sista vi gör, i samband med den här plattan faktiskt. 

Agnetha Fältskog menar själv att hon inte medvetet har flytt offentligheten, men artisten har sedan länge varit sparsam med sina framträdanden i rampljuset.

– Jag har ju aldrig dragit mig tillbaka på det sättet, men jag är restriktiv och jag känner att det står så mycket och har stått så mycket om oss. Och vi har gjort väldigt mycket intervjuer. Det är en risk att man pratar sönder det på något vis och man vill ha en liten bit för sig själv också i det privata och så, säger hon i P4-intervjun.

Forskare: ”Kan bli en ny våg av Abba-fans”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.