Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Falsk artikel om Kalle Ankas jul spreds – Pernilla lurad

Falsk artikel om Kalle Ankas jul sprids – Pernilla lurad
Foto: Instagram.
”MEN ALLTSÅ PÅ RIKTIGT..?! SENÄLLA, skrev Wahlgren på Instagram.
Foto: DPLAY

Tidigare i veckan spreds en fejkad artikel som berättade att SVT klipper bort Prosit från Kalle Ankas jul i år – med anledning av coronapandemin.

Många uppfattade skämtet, men inte alla.

”MEN ALLTSÅ PÅ RIKTIGT..?! SENÄLLA.”, skrev Pernilla Wahlgren på Instagram.

Det hela började som ett skämt på sociala medier. Den braskande rubriken på den skärmdumpade artikeln, som vid första anblicken såg ut att vara från Aftonbladet, löd:

”Svt klipper bort Prosit från Kalles jul”

Följt av en artikel som påstod att SVT klippt bort karaktären Prosit ur ”Snövit” på grund av den rådande pandemin.

SVT har i dagarna tagit beslutet att klippa bort karaktären Prosit från inslaget med Snövit, i Kalle Ankas jul. Anledningen är att nysningar i dagsläget är väldigt känsligt och triggande för många människor. Vi försökte förhandla med Disney om att redigera in ett munskydd på Prosit, men utan framgång, enligt pressansvarig på SVT, Munther Göök”, står det i artikeln.

Den satiriska fejkartikeln spreds på Facebook, Twitter och Instagram, och reaktionerna lät inte vänta på sig.

Wahlgren: Tryggt att Prosit är kvar

Många uppskattade tilltaget och förstod att det inte var på riktigt, men inte alla – däribland Pernilla Wahlgren som i tisdags skrev följande på Instagram:

MEN ALLTSÅ PÅ RIKTIGT..?! SENÄLLA.”, skrev hon följt av tre emojisar.

Två timmar senare hade hon uppmärksammats på att det hela rörde sig om ett skämt.

MÅNGA SOM SKRIVIT NU ATT DET BARA ÄR ETT SKÄMT. FÖR KUL FÖR ATT VARA SANT HELT ENKELT. HAHA.”, skrev hon i nästa inlägg innan hon avslutade med att skriva att det kändes tryggt att karaktären fortsatt har en plats i programmet.

– Jag gick på det stenhårt och jag tänkte: ”herregud, vad är det för tråkiga människor på SVT som har tagit det här beslutet?”, säger Wahlgren i Expressen TV.

– Jag tyckte det var väldigt roligt att den ansvariga personen på SVT hette Munther Göök, säger hon.

– Jag har fått jättejättemånga meddelanden efteråt från folk som har sagt att de också gick på det, så jag är inte den enda puckade människan i Sverige.

”Se det som en tankeställare”

Källkritikbyrån pratade med upphovsmannen till den fejkade artikeln, som han menar är satir.

– Jag la in den där sista meningen för att det skulle bli lite tydligare, men folk läser tydligen inte alltid så långt, säger komikern Tobbe Ström som ligger bakom inlägget, till Källkritikbyrån.

Det var fler än Pernilla Wahlgren som föll för skämtet, men ingen skugga bör falla över dem, menar han.

– Nej, jag skulle aldrig säga att folk är dumma som går på nåt, jag har också gått på saker och då får man skratta åt sig själv. Man kan väl se det som en tankeställare, att man ska lägga några sekunder på att kolla upp det i stället, säger Ström.

Pernilla Wahlgren tröstshoppar för 106 000 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.