Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fackets krav på Dramaten – efter Josefin-dokumentären

Teaterförbundet kräver nu tryggare arbetsmiljö på DramatenFoto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: LIZZIE LARSSON / IBL

Teaterförbundet för scen och films lokalavdelning på Dramaten kräver förändringar för att skapa en säker och trygg arbetsmiljö.

Facket skriver i ett pressmeddelande att man varit tydliga med att påtala brister i organisationen. 

Man har även kritiserat att Dramaten valt att ge plats åt personer som innebär arbetsmiljöproblem då de utsatt medarbetare för hot och våld.

I pressmeddelandet skriver facket att man ”sedan 8 november 2017, efter publiceringen av #Tystnadtagning, #Metoobackstage och övriga upprop, arbetat systematiskt, tillsammans med arbetsgivaren, för att förbättra rutinerna för anmälningar av sexuella trakasserier, våld, hot om våld, mobbning och alla former av kränkande särbehandling och diskriminering”.

Teaterförbundet för scen och films lokalavdelning på Dramaten vill med sitt uttalande visa att man från fackets sida arbetar hårt med frågorna – och att man är besviken över hur arbetsgivaren agerat.

Fackförbundets pressmeddelande.

”Alla policys och handlingsplaner är på plats. Vi kräver att arbetsgivaren genomför de förändringar som behövs för att skapa en säker och trygg arbetsmiljö på Dramaten”, står det i pressmeddelandet.

 

Fackets kritik mot Dramaten

Lokalavdelningen på Dramaten vill inte kommentera ytterligare utan hänvisar till Teaterförbundet centralt.

– Lokalavdelningen kommer att fortsätta vara på arbetsgivaren och också kräva möten nu. Man får se till att det här blir konkreta handlingar. Att det som man har upprättat policys och handlingsplaner för, att det faktiskt blir till handling också, säger Madeleine Wagemyr, förhandlingschef på Teaterförbundet.

Dramaten.Foto: Fredrik Sjöshult

I uttalande skriver man också: ”Vi i lokalavdelningen har varit tydliga med att påtala brister i organisationen som har försvårat arbetet för en god arbetsmiljö. Vi har även kritiserat arbetsgivarens val att ge plats åt personer som innebär ett arbetsmiljöproblem då de utsatt medarbetare för kränkningar genom hot och våld.”

– Det handlar om att man faktiskt inte agerat utifrån de möjligheter man har som arbetsgivare om man har medarbetare som utsätter andra för hot och våld. Då finns det rättsliga åtgärder att vidta och det är där som lokala facket tycker att arbetsgivaren har brustit, säger Madeleine Wagemyr.

 

 

Dramatens teaterchef Eirik Stubø.Foto: ANN JONASSON

 

 

Medarbetare utsatta för hot och våld

– Man har också ifrågasatt att man återanställer personer där arbetsgivaren är väl medveten om att det finns medarbetare som finns i huset i dag har blivit utsatta av hot och våld av de här personerna.

Hon fortsätter: 

– Det är ganska svårt som arbetsgivare att kunna säkerställa en god arbetsmiljö när man vet att man har aggressiva och våldsamma personer på arbetsplatsen. Det är svårt att minimera arbetsmiljöriskerna då.

I går framkom det också att Dramaten kallat till ett krismöte under torsdagen. Då ska teaterchefen Eirik Stubø ha ett möte med alla fast anställda skådespelare vid nationalscenen.

– Jag kan inte uttala mig om vad han kommer att säga. Det är ett extrainsatt ensemblemöte, har Lena Törner, pressansvarig vid Dramaten, tidigare sagt. 

Expressen söker Dramaten.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.