Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wahlgrens avgörande händelse – på julafton

Christina Schollin var juligt fin när hon fyllde 70.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: Kanal 5 / Magnus Ragnvid
Julpyssel hos familjen Wahlgren 2005.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Pernilla Wahlgren och Benjamin Ingrosso 2005.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Pernilla Wahlgrens showpremiär på Kort glad & tacksam på Rigoletto
Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES
Pernilla Wahlgren.
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
Christina Schollin med en nyfödd Pernilla Wahlgren på juldagen 1967.
Foto: JACOB FORSELL
Från förstasidan på Expressen 25 december 1967.
Foto: Expressen
Christina med Pernilla, Niklas och Peter den 3 januari 1968.
Foto: KENNETH JONASSON
Christina Schollin med dotter Pernilla Wahlgren snart fem år och bilden som nydfödd på BB på julafton 1967
Foto: JACOB FORSELL
Den 3 januari 1968.
Foto: KENNETH JONASSON
1 / 12

Den 24 december är en av våra största högtider – julafton. 

Men det är också Pernilla Wahlgrens födelsedag. 

Nu berättar hon om familjens mysiga jul, hur det är att inte ha någon partner i juletider och om den dramatiska händelsen för 50 år sedan. 

– Vi höll ju på att stryka med båda två. Jag blev född med akut kejsarsnitt.

Pernilla Wahlgren, 50, är ständigt aktuell och just nu är hon överallt. Med succéserien "Wahlgrens värld", sin prisbelönta show "Kort, glad och tacksam", podcast och blogg tar hon Sverige med storm. 

"Piccadilly circus"-stjärnan stod på scen redan när hon var fyra år gammal och har sedan dess blivit en av Sveriges absolut mest folkkära personer. 

Men det var på julafton 1967 som allting började – och att dela sin födelsedag med en av de största högtiderna är ingenting som håller Pernilla vaken om nätterna, berättar hon nu. 

– Alltså jag har alltid tyckt att det har varit ganska skönt att fylla år på julafton, jag har inte tyckt att det har varit jobbigt när jag var liten heller. 

Ända sedan barnsben har Pernilla Wahlgren fått sina presenter på morgonen, födelsedan har firats och sedan vid 15.00, när "Kalle Ankas jul" har sänts, så växlas det till julafton. 

Traditionell jul hos familjen Wahlgren

Och julen som firas hos familjen Wahlgren är väldigt traditionell. Den firas alltid med familjen, det är viktigt. Ibland är de i barndomshemmet hos mamma Christina Schollin, 80, och pappa Hans Wahlgren, 81, i vissa fall är de hemma hos Pernilla. 

– Vi gör som de flesta familjer. Det är jullunch, och vi öppnar julklappar, kollar på "Kalle Ankas jul". Det enda är väl, jag vet inte hur mycket folk tittar på tv på julafton men jag tittar bara på "Kalles jul". Jag har aldrig sett en julvärd någonsin. Jag fattar aldrig riktigt vad de gör, säger hon och skrattar.


25 december 1967 Christina Schollin med dotter Pernilla Wahlgren 2600 gram föds på Almänna BB på julafton.
Foto: JACOB FORSELL

Men julen har inte alltid varit helt dramafri. Året när Pernilla föddes var det panik hemma hos familjen Wahlgren. 

– Det var värsta grejen. Min mammas moderkaka lossnade och hon höll på att förblöda. Hon fick åka ambulans med sirener, säger sångerskan. 

Fick blodtransfusioner 

Expressen skrev om händelsen den 25 december 1967. 

"Skådespelerskan Christina födde på julafton en dotter under dramatiska omständigheter. Hon fördes i ambulans till Allmänna BB. När hon kom fram dit var hon medvetslös, och läkarna måste förlösa henne med kejsarsnitt. Hon hade förlorat mycket blod och fick hela tiden blodtransfusioner. Nu mår mor och dotter bra".

Lilla Pernilla hade också bestämt sig för att komma en månad för tidigt. 

– Så det var kanske inte den roligaste julaftonen för mina storebröder kan jag tänka mig, och min pappa blev lite orolig. Men det gick ju bra. 

Herregud, är det här någonting ni pratar ofta om? 

– Ja det var stort. Vi höll ju på att stryka med båda två. Jag blev född med akut kejsarsnitt. Men det gick ju bra. Men det klart att just den julen var lite turbulent för dem, lite traumatisk. 

Hon poängterar en gång till: 

– Det gick ju bra. 

Pernilla Wahlgren och Bianca Ingrosso i "Wahlgrens värld".
Foto: MAGNUS RAGNVID

I "Wahlgrens värld" får vi bland annat bekanta oss med Benjamins flickvän Linnea Widmark, 21, Bianca Ingrossos, 23, kärlek Phillipe Cohen, 24, och Pernillas bästa vän Jessica Wahlgren, som också har varit gift med hennes bror Linus Wahlgren, 42. 

Men en partner är ingenting som Pernilla Wahlgren längtar efter. 

Det är inte så att du, så här i juletider, saknar någon speciell i ditt liv? 

– Nej jag har världens bästa vänner, jag älskar att umgås med min familj när jag är ledig så jag skulle inte ha tid att träffa någon annan eller prioritera det just nu. 

Det bästa med julen enligt Pernilla Wahlgren är inte snön, lussekatterna eller de stämningsfulla ljusen – utan det är självklart kvalitetstiden med nära och kära. 

– Att man får vara ledig och vara tillsammans med familjen. Chilla, äta god mat. Det är väldigt sällan som alla är lediga samtidigt. 

Pernilla som annars lever efter ett hektiskt schema får nu chansen att återhämta sig, i lite mer än en månad kommer hon att vara ledig. 

– Det ska bli helt underbart. Jag har jobbat väldigt hårt, det ska bli jätteskönt. Mitt nästa år blir ännu värre så då hinner man hämta andan.

Om man har sett "Wahlgrens värld" kan man tänka sig att er jul är lite så där härligt kaosig. Är det så? 

– Ja det kan den säkert vara. Det beror väl på. Nu är ungarna större, men när de var små så det klart. Då var det mycket, när de var barn och det var mycket viljor, då var det mycket.

Under julafton spelar familjen Wahlgren gärna sällskapsspel, äter god mat som alla har varit med och lagat och så blir det så klart en del musik. 

– Benjamin spelar piano. Brorsan spelar gitarr och så. 

– Det gör vi jämnt, det är inte speciellt för julafton. Det är inte så att vi sitter och har någon jävla kör, skrattar Pernilla. 

Pernilla Wahlgren julpysslar med pappa Hans barnen Bianca och Benjamin år 2005. Mamma Christina är så klart också med.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Och det finns alltid en tomte hemma hos familjen Wahlgren. 

– Nu är barnen så stora att vi vågar berätta att det är morfar/farfar. Han har alltid varit en fantastisk tomte. Jag tycker så synd om alla familjer som har dåliga tomtar med mask, en läskig mask. Jag skulle bli skiträdd, skrattar hon och fortsätter: 

– Det har alltid varit en stor grej att han går ut och gömmer sig och klär om och kommer gåendes i snön med lykta. Och jag tror att vi fortsätter att ha det även om alla vet att det är han.

Något som familjen däremot har försökt att dra ner på är julklappar, och för Pernilla är det viktigt att tacka för de man får, vilket ibland resulterat i att paketöppningen tar timmar. 

– Jag har alltid sagt till mina barn att man öppnar en julklapp, man går runt och kramar den som man har fått julklappen av så att det blir lugnt. Att inte alla  sitter och öppnar julklapparna samtidigt, utan en i taget. Det är därför det har tagit tre timmar också i och för sig, säger hon och skrattar bara så där som Pernilla kan. 


Christina Schollin med dotter Pernilla Wahlgren snart fem år och bilden som nyfödd på BB på julafton.
Foto: JACOB FORSELL

Pernilla Wahlgren

Namn: Pernilla Nina Elisabet Wahlgren

Ålder: Fyller 51 på julafton

Familj: Barnen Oliver Wahlgren-Ingrosso, 28, Bianca Ingrosso, 23, Benjamin Ingrosso, 21, Theodor Wahlgren, 11. 

Aktuell med: Snart säsong 5 av "Wahlgrens värld", Nypremiär av "Kort glad och tacksam" den 18 januari på Rival i Stockholm. Podcasten "Wahlgren och Wistam". 

Det här finns på julbordet: "Riktigt bra råvaror. Hemmagjorda köttbullar. Bra skinka. Blandar in lite italienskt också i det."

Ja eller nej till rim på paketen: "Ja men det ska vara ett rim så man kan gissa vad det är i paketet och gärna med lite humor."

Det bästa med julen: "Att man får vara ledig och vara tillsammans med familjen."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.