Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenskan ny stjärna i  "Downton Abbey"

MyAnna är på väg uppåt i karriären. Foto: Tristan Gregory

Hon slog igenom som den glamourösa vampyren Tanya i "The Twilight saga".

Nu tar svenskan MyAnna Buring steget in i populära tv-serien "Downton Abbey" där hon spelar husan Edna.

- Det är svårt att tänka sig två projekt som är så totalt olika som "Twilight" och "Downton Abbey", säger MyAnna till Extra.

FAKTA

DET HÄR ÄR ”DOWNTON ABBEY”

PÅ GODSET Downton Abbey på engelska landsbygden bor adelsfamiljen Crawley med sitt tjänstefolk i kostymdramat som utspelar sig i början av 1900-talet.

EN AV DE populäraste figurerna i serien spelas av tvåfaldigt Oscarbelönade Maggie Smith som gör änkegrevinnan -Violet Crawley av Grantham.

SERIEN HAR belönats med en Golden Globe för bästa miniserie och fick förra året sex -Emmys av de elva nomineringarna. I år har -serien nominerats till hela 16 Emmys.

I SVERIGE SÄNDS ”Downton Abbey” på SVT och förutom MyAnna Buring kommer även den nya säsongen att bjuda på ett inhopp från Hollywood-stjärnan Shirley MacLaine.

FAKTA

Namn: Född My Anna Buring, kallar sig MyAnna.

Ålder: 32. Bor: Lägenhet i norra London. Familj: Pojkvän. Mamma och bror i Örebro, pappa är läkare och pendlar mellan Skottland och Virgin Islands. Bakgrund: Född i Sverige, uppväxt i Mellanöstern. Flyttade till England som 16-åring. Intresse: Film, teater, tv men också klättring. Framtidsplaner: "Att producera en tv-film där jag inte själv är med." Aktuell: Rollen som familjen Crawleys hushållerska Edna i nya säsongen av "Downton Abbey" med start den 3 november på SVT.

MyAnna Buring, 32, född i Sundsvall men uppvuxen i Mellanöstern, är redan stjärna England och Hollywood - men ganska okänd i Sverige.

Eller rättare sagt, få vet att vampyren Tanya är svenska.

Nu tar hon steget in i tv-sofforna i rollen som husa hos familjen Crawley på Downton Abbey, en roll hon är mycket tacksam för.

- Men utan "Twilight" hade jag nog inte fått rollen i "Downton Abbey", säger hon när Extra som första svenska tidning intervjuar stjärnan.

En udda bakgrund

Nyligen hade MyAnna huvudrollen BBC-serien, "White heat" där vi får följa ett gäng ungdomar från 60-talets England tills de blir vuxna.

- Regissören och författaren till "Downton Abbey" hade sett serien och tyckte att jag skulle passa för rollen som Edna, säger MyAnna.

MyAnna Buring har en minst sagt udda bakgrund. Hon är född i Sverige, uppvuxen i Kuwait och Oman där pappan jobbade som läkare, innan hon som 17-åring valde att hoppa av skolan i Oman och flytta till England.

- Jag var skoltrött och ville lämna skolan, mina föräldrar sa okej men då får du skaffa ett jobb och klara dig själv. Jag flyttade först till Oxford och sen började jag på London academy of music and dramatic art.

Jobbat i tio år

Nu har hon jobbat inom film, tv och teater i snart 10 år.

Och varit verksam ett halvår i Hollywood när hon spelade in "The Twilight saga: Breaking dawn", del ett och två.

Hon har haft mindre roller i populära tv-serier som "Dr Who", "Morden i Midsomer" och "Kommissarie Gently" men har i England blivit mest känd för sina roller i skräck- och science fiction-filmer som "Lesbian vampire killers" och "The Descent".

- Det är inget medvetet val. När man är ny i den här branschen tar man vad som erbjuds och det har funkat bra för mig.

Hon har just avslutat inspelningen av den senaste "Miss Marple"-filmen och kommer innan jul i det nya, brittiska tv-dramat, "Ripper street" som handlar om livet på Jack the Rippers gata i Londons East End efter morden.

Med rollen som Edna i Downton Abbey kommer MyAnna förmodligen att bli ett namn även i Sverige.

- Det görs så mycket bra film och drama-serier i Skandinavien i dag, detta kan kanske ge mig en roll i Sverige framöver, jag pratar ju svenska, säger hon på en dialekt som ligger mellan öst- och västgötska.

Vill nå yngre publik

Med MyAnna i rollen som Edna räknar "Downton Abbeys" skapare och producent att man ska nå en yngre publik.

- Edna är en frisk fläkt, en ung kvinna som blickar framåt och skakar om livet i köksregionen, säger seriens producent.

MyAnna säger att hon aldrig haft så roligt under en filminspelning som med "Downton Abbey"-ensemblen.

- Phyllis Logan (Elsie i serien) är så rolig att jag fick sådana skrattattacker att vi tvingades avbryta inspelningen vid två tillfällen.

- Alla i ensemblen är fantastiskt trevliga, man är som en enda stor familj, det var lika roligt oavsett om vi spelade in på slottet eller i Ealing studios i London.

MyAnna känner sig svensk i hjärtat och i England skriver man alltid om henne som "svenska skådespelerskan".

"Hjärtat i Sverige"

- Jag har mitt hjärta i Sverige, älskar svensk mat och svenska traditioner.

- När jag var liten samlades hela släkten varje år i familjens sommarhus utanför Örebro där vi firade midsommar.

Om rollen som Tanya i "Twilight", där hon blir förälskad i vampyren Edward Cullen, säger hon:

- Det var omtumlande att få en sådan roll. Visst var det lite nervöst i början, jag var redan ett stor fan av "Twilight"-böckerna.

Om sina motspelare, Robert Patti n son och Kristen Stewart, har hon bara gott att säga.

- Eftersom man ser dem överallt hade jag känslan av att jag redan kände dem när vi började spela in.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!