"Som jag lever nu har jag alltid velat ha det"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ulrika Jonsson.
Foto: Cornelia Nordström
Ulrika Jonsson och Expressens Olle Berggren.
Foto: Cornelia Nordström
Ulrika Jonsson när hon medverkade i "Skavlan".
Foto: Robert Eklund
Ulrika Jonsson efter att hon vann "Celebrity Big Brother" 2009.
Foto: All Over Press
Ulrika Jonsson i brittisk tv 2008.
Foto: Ken Goff
På fest 2006.
Ulrika Jonsson på en bild från 1994.
Foto: Magnus Torle
1 / 8

STOCKHOLM. Nu talar Ulrika Jonsson ut om triangeldramat mellan henne, Svennis och Nancy.

- Svennis sa till mig att han ville bli av med Nancy, det var redan slut, berättar hon.

Under sitt besök i Stockholm berättar Ulrika exklusivt för EXTRA om männen, kärleken och drömmen om att bli författare på heltid.

Ulrika Jonsson, 45, har just släppt sin första roman på svenska. "Bara vara Martha" handlar om ett djupfryst äktenskap- sedan dör plötsligt maken och Martha börjar leva på nytt.

Ulrika har aldrig levt instängd i ett förhållande, men hon säger att det finns drag av henne i de olika romanfigurerna.

Vi träffas på Hotel Nobis vid Norrmalmstorg i Stockholm, i huset där Norrmalmsdramat utspelades. Den forna bank-direktörens rum har förvandlats till lyxig hotellsvit.

"Bara vara Martha" handlar om relationer - men inte om Ulrika Jonsson personligen. "Bara lite", erkänner hon.

Turbulent tid

Vi kommer osökt in på hennes eget kärleksliv som skapat många förstasidor i brittisk press.

Tiden med den svenske fotbollstränaren Sve n-Göran Eriksson, i dag 64, var den mest turbulenta i Ulrikas karriär. Han var redan i en relation med Nancy  Dell'Olio, 51, när Ulrika stegade in i hans liv.

- Det blev så stort eftersom det var så otippat, så osannolikt. Jag var naiv, trodde han ville vara min vän eftersom vi är svenskar.

- Han sa till mig: "Jag har försökt bli av med henne i flera år", men alla trodde att det var jag som sabbat deras förhållande. Han kände sig pressad att hålla skenet uppe eftersom vi var nära fotbolls-VM 2002.

Ulrika berättar att hon träffat Nancy en gång efter triangel-dramat.

- Men hon gick åt sidan när hon såg mig.

Ulrika är okomplicerad och avslappnad. Hon har lätt till skratt och är snabb i replikerna. Ulrika har visat engelsmännen att även svenskar kan ha humor. Svensk-bilden i England är stereotyp, säger hon. Vi anses vara fyrkantiga och stela, men just de blonda svenskarna är sexiga och lättfångade...

"Man blir kallad hora"

Ulrika Jonsson är lite upprörd över att det inte är accepterat att en kvinna har flera barn med olika män. Hon har fyra barn med fyra olika män, vilket fått brittiska tidningar att kalla henne "4x4".

- När en man har barn med olika kvinnor är det sexigt, som kvinna blir man kallad hora.

Ulrika ägnar en stor del av sin tid åt sina barn som är i åldern 4-18 år. Maken, den amerikanske reklammannen Brian Monet, var gift med en svenska i 14 år och Ulrika träffade honom i Sverige.

Flyttat till nytt hem

Familjen har flyttat in i ett nybyggt, ekologiskt drömhus i en liten by i Oxfordshire, en timme från London.

- Som jag lever nu har jag alltid velat ha det, säger hon.

- Jag har varit tv-kändis sen jag var 18 år och gjort så många olika tv-shower. Den senaste tiden har jag mest ägnat mig åt att skriva och bara vara med min man och mina barn.

Hon har till och med förminskat brösten för att få ett behagligare liv.

- Det har gjort mig friare, och så är inte ryggen lika hårt belastad.

Ulrika påpekar att "Bara vara Martha" är hennes eget verk.

- Det är så många kändisar som vill ha en bok i sitt namn och anlitar en spökskrivare. Jag har aldrig velat fuska med något i mitt liv.

Idén till romanen fick Ulrika för nio år sedan när hon träffade en 50-årig kvinna som just förlorat sin man.

- Vi pratade om framtiden och jag undrade hur den skulle se ut för en kvinna i 55-60-årsåldern. Livet är ju inte slut för att man fyllt 60 och förlorat sin make.

Bodde med pappa

Skrivandet började när pappa Bo kom hem med en skrivmaskin. Ulrika var 8 år och bodde med sin pappa i Sollentuna norr om Stockholm, mamman hade flyttat till Holland. Vid 12 års ålder valde Ulrika att flytta till mamman som då bodde i London. I dag är hon mer brittisk än svensk, men själen finns ändå i Sverige, säger hon.

- Vi har pratat om att skaffa ett nytt hus i Sverige men jag kommer nog aldrig att flytta tillbaka, jag kan inte lämna England med tanke på att barnen har sina kompisar och går i skola där. Men jag vill att de även ska ha kontakt med sina svenska rötter.

- Mitt nästa drömprojekt är att göra en tv-serie i England som handlar om svensk design, svensk musik, svensk utbildning, ja den svenska modellen som den ser ut i dag.

- Jag har också börjat skriva på min nästa roman så smått.

Ulrika skriver även krönikor i The Sun. Efter "Svennisaffären" fick hon kontrakt med numera nedlagda News of The World, en tidning som haft många skandalartiklar om Ulrikas privatliv och till och med avlyssnat hennes telefon.

- Det var kluvet, lite som "sleeping with the devil".

När hon fick jobbet som väderflicka i England var hon 18 år. Hon blev superkändis över en natt och är i dag Englands mest kända svensk.

Kändis över en natt

För några år sedan skrev hon självbiografin "Honest". En form av egenterapi, säger hon.

Kan man även spåra Ulrika  i "Bara vara Martha"?

- Romanen är inte självbiografisk, även om det finns delar av mig i historien. Jag har också varit i förhållanden där ena parten försökt få total kontroll och ta död på min personlighet. Vissa män har svårt att leva med en frispråkig kvinna.

Sedan avslöjar hon att det finns drag av henne i Marthas ena dotter Gillian.

- Hon är kontrollfreak och hinner inte njuta av livet. Jag kan se en del av mig i Martha som saknar självförtroende, hon vågar inte tro på sig själv. Jag har också kämpat med mitt dåliga självförtroende och många gånger frågat mig om jag verkligen är i rätt bransch.

Framtiden?

- Jag har varit i olika tv-program i 24 år, nu har jag valt att vara hemma och jobba så mycket som möjligt. Jag trivs bäst på landet och trivs inte i London, det är för stökigt, för mycket ljud. Jag har valt att inte gå på premiärer och andra kändisjippon. Min viktigaste roll i dag är att vara mamma.

Ulrika Jonsson

Ålder: 45.

Bor: Oxfordshire, England.

Familj: Maken Brian Monet och fyra barn. Äldsta barnet Cameron med John Turnbull, Bo med Markus Kempen, Martha med Gerrard-Wright och Malcolm med nuvarande maken Brian.

Bakgrund: Ulrika Jonsson föddes i Sollentuna utanför Stockholm 1967 men flyttade till England redan som tolvåring. Hon inledde sin framgångsrika tv-karriär som väderpresentatör 1989 och har sedan dess varit program-ledare för en lång rad program.

Aktuell: Med en svensk översättning av sin debutroman "Bara vara Martha" (Forum), kom på engelska för ett år sedan under titeln "The Importance of Being Myrtle" . 2002 kom Ulrikas självbiografi "Honest".

Alla män i Ulrika Jonssons liv

När Ulrika var 21 år dejtade hon en kort period prins Edward, som är prins Charles lillebror.

Kameramannen John Turnbull blev Ulrikas första make, tillsammans har de sonen Cameron.

Vic Reeves, kollega i tv-showen "Shooting star" där de träffades och inledde ett förhållande.

Fotbollsstjärnan Stan Collymore. Han misshandlade henne på ett kafé i Paris i Frankrike 1998.

Tyske hotellmagnaten Markus Kempen, pappa till dottern Bo. Lämnade Ulrika när Bo var två veckor.

Lance Gerrard-Wright. Möttes när hon var programledare. Gifte sig och fick dottern Martha ihop.

Fotbollstränaren Sven-Göran "Svennis" Eriksson blev Ulrikas mest omtalade romans.

Reklammannen Brian Monet. Blev Ulrikas tredje make, tillsammans har de sonen Malcolm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.