Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sofia Helin: "Jag skapar mycket tumult"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Inför sin 40-årsdag såg "Bron"-stjärnan Sofia Helin tillbaka på sitt liv. "Jag läste en artikelserie om 'högkänsliga' personer och förstod att det är precis sådan jag är", säger hon.
Foto: Alexander Donka

I många år försökte hon spela rollen av sval och obrydd superkvinna.

Men i samband med sin 40-årsdag tvingades "Bron"-stjärnan Sofia Helin inse att hon alltid kommer att vara en "uppochnermänniska" med ett stormigt känsloliv.

- Vissa stunder befinner jag mig på den mörkaste botten, säger skådespelerskan till EXTRA.

Hon har absolut inga hobbys. Det är det första som Sofia Helin, 40, låter mig veta när vi ses en solig sensommarförmiddag på restaurang Konstnärsbaren i Stockholm.

Upplysningen kommer som svar på vilken typ av vardags-situationer som är naturliga för henne, inför fotograferingen som ska göras till intervjun.

Den är inte raljant framförd, bara saklig.

- Jag är en trevlig person, men jag kan vara rätt rak. Under inspelningen av någon av Maria Bloms filmer "Masjävlar och "Nina Frisk" så var det en klippare som frågade om Sofia Helin alltid var "så där otrevlig", säger hon och fnissar.

Hon skrattar mycket. Vilket är en stor skillnad mot när vi sågs senast, i samband med premiären av den första "Arn"-filmen 2007.

Då var Sofia Helin en återhållsam och lite kantig skådespelerska, som inte alls hade lust att bjuda journalisterna på några intimare sidor av sig själv.

- Jag hade en mer vän och tillrättalagd attityd, eller hur?

- Jag har alltid varit så rädd för media. Nu skiter jag i det lite mer.

Mer avspänd

Öppenheten har delvis kommit med åldern, i takt med att Sofia Helin blivit mindre ängslig.

- Jag ser det på äldre kollegor, att man blir mer och mer avspänd med åren.

- Men jag har också jobbat med mig själv aktivt, och gör det fortfarande hela tiden. Jag tror att jag har provat allt, säger hon apropå frågan om terapierfarenhet.

Inför sin 40-årsdag i april gjorde den hyllade "Bron"-stjärnan en slags halvtidsresumé, där hon gick igenom sitt privata och yrkesmässiga facit, vad det har blivit av henne.

Det blev en "omskakande" upplevelse, berättar hon:

- Jag insåg att jag försökt göra slut med vissa delar av mig själv som jag i stället behöver lära mig att acceptera, eftersom de alltid kommer att vara med.

- Till exempel att jag är en uppochner- människa. När jag läste en artikelserie om "högkänsliga" personer förstod jag att det är precis sådan jag är, allt går rakt in. Jag måste sluta tävla med folk som är så där "tefloniga" och orkar allting.

"Varit jättejobbigt"

Sofia Helin säger att hon lärt sig planera efter de skiftande topparna och dalarna i sitt känsloliv, men att instabiliteten har inneburit många prövningar och kriser:

- Det har varit jättejobbigt.

- Livet blir lite rörigare och lite mindre förutsägbart när man ena stunden befinner sig på den mörkaste botten, för att sedan låta egot ta över och waila loss ett tag. Jag skapar ganska mycket tumult omkring mig.

Trots detta har hon lyckats hålla samman sina närmaste, som förutom maken Daniel Götschenhjelm, 43, består av barnen Ossian, 9, och Nike, 3.

Kanske för att en kärnfamilj alltid har varit hennes högsta önskan, uppvuxen som hon är med skilda föräldrar.

- Det är nog egentligen längtan efter barn som har varit väldigt stark. Det har alltid varit självklart, att jag ville ha det, säger hon medan hon rör med skeden i den saffransspetsade fiskgrytan.

Blev mamma vid 31

Sofia Helin blev mamma för första gången när hon var 31 år. Sex år senare kom barn nummer två.

Samtidigt som hon har rattat småbarnslivet i lägenheten i Gamla stan i Stockholm har hon lyckats upprätthålla en karriär som efterfrågad aktris inom både teater, tv och film.

- Att få en familj att fungera är den svåraste utmaningen i hela livet, och ännu tuffare har det blivit när jag jobbar så mycket borta.

- Men vi har anpassat oss. Jag ser till att få kontrakt där jag får hjälp med det praktiska hemma, ja hemhjälp alltså.

Hennes man var tidigare verksam som skådespelare, han också. Men för några år sedan sadlade han om till präst.

Sofia Helin ogillar att prata om sin partner när han inte är närvarande, men bekräftar att "omskolningen" förenklat tillvaron för paret, när åtminstone en av dem har en inrutad vardag:

- Det är väldigt skönt och bra att han jobbar i Stockholm och har fast tjänst. Visst går det att vara två skådespelande föräldrar, men det är slitigt att inte ha en bas som är kontinuerlig och planerad.

För egen del har hon inga problem att kasta sig mellan två helt olika livsstilar: den som filmstjärna och den som "hemmafru" i perioderna mellan jobb.

Parallell verklighet

Enligt Sofia Helin är hennes "hemmapersonlighet" beroende av "arbetspersonligheten" och vice versa.

- För mig är det en möjlighet att inte bara leva familjeliv. Det är ju rätt tufft att vara småbarnsförälder, och att då få tillgång till en parallell verklighet är ganska lyxigt.

- Jag upplever starkt att för att kunna göra de här porträtten och rollerna måste jag vara "ansvarslös" och helt dedikerad till det. Och jag tror att jag skulle vara en mycket sämre och tråkigare förälder om jag inte hade den andra inputen.

I samband med att den svensk-danska kriminalserien "Bron" gjorde succé i Storbritannien i våras var Sofia Helin där och marknadsförde sin rollfigur polisen Saga Norén.

Och som Extra tidigare berättat hade de engelska reportrarna väldigt svårt att ta in att denna blonda "svenska flicka" var både aktiv skådis och mamma i sitt hemland.

- Jag beskrev hur Sveriges välfärdssystem ser ut, och att kvinnor här jobbar. Det var skönt att känna att vi trots allt som finns kvar att göra ändå är ganska långt fram.

Vill du ha fler barn?

Sofia Helin blir tyst i några sekunder.

- Inshallah. Det får vi se.

Sofia Helin om...

...sin gudstro:

- Jag är "fritt" troende. Jag är viss om att det finns något större. I tyngre perioder tänker jag mer på det än i lättare. Jag ber ibland.


...att gå på kändisfester:

- Jag gör det extremt sällan, och när det händer behöver jag lite tid efteråt att liksom "skölja" bort det. Energin på mingelpremiärer är så egofylld.


...att bli retuscherad:

- Jag kommer ihåg när jag såg "Arn"-affischen. Den var så sjukt retuscherad. Jag kände direkt att det här är inte jag. Jag blev jättearg och mådde illa. Till andra affischen sa jag ifrån.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.