Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så har prinsen byggt sitt liv utanför familjen

Han har allra minst uppdrag i kungafamiljen och blivit anklagad för att plagiat när han försökte göra en karriär inom designbranschen

När storasyster Victoria arbetar mer än någonsin efter att ha blivit mamma väljer prins Carl Philip att koncentrera sig på racingsporten.

Samtidigt har kungen sedan länge planerat att sonen ska ta över Stenhammars gods och få användning av sin lantmästarutbildning.

Med anledning av hans nya öknamn "Plagiatprinsen" säger Hedvig Hagwall Bruckner, lärare och copywriter:

- Det känns som att människorna kring prinsen har en tendens att inte berätta allt för honom.

FAKTA

DESIGNPRINSEN

Carl Philip Bernadotte är utbildad till formgivare på Rhode Island School of Design i USA och Forsbergs Skola i Stockholm. Hans egna silverbestick var den första produktionen som lanseras under varumärket CPB. Carl Philip har två egna bolag och han driver sin design genom bolaget CPHB Design. I bokslutet för CPHB Design för 2012 går att läsa: ”Bolagets samarbeten med Gense AB och Svenskt Tenn AB fortlöper väl. Designsamarbeten med andra välrenommerade företag har också etablerats och nya förfrågningar fortsätter att inflyta till företaget.”

Sedan starten 2008 har bolaget, med adress på det Kungliga slottet, omsatt totalt 475 000 kronor. I fjol uppgick omsättningen till 132 000 kronor med en liten nätt vinst på 3 000 kronor. Carl Philip äger aktierna i CPHB men sitter inte själv i styrelsen. CPHB äger hälften av bolaget Bernadotte & Kylberg som han driver med vännen Oscar Kylberg. Deras bolag ska ”formge konfektion, keramik- och glasprodukter, hushålls- och prydnadsföremål, grafisk formgivning, fotografering samt därmed förenlig verksamhet.”

Dock har inte Bernadotte & Kylbergs verksamhet varit så lukrativ. Under det första året 2012 omsatte bolaget exakt 25 000 kronor och gjorde en förlust på 4 300 kronor.

MOTORPRINSEN

Prins Carl Philip började tävla i racing 2008 och då i Carrera Cup. Största framgången kom två år senare när han kom överst på pallen i Porsche GT3 Endurance.

2008: Porsche Carrera Cup 27:a

2009: Porsche Carrera Cup 15:e

2010: Porsche Carrera Cup 11:a

2010: Porsche GT3 Endurance 1:a

2011: Porsche Carrera Cup 11:a

2012: Swedish GT GTB 4:a

BONDEPRINSEN

Carl Philip genomgick 2009 till 2011 lantmästarprogrammet vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp i Skåne. I sin examensuppsats skrev prinsen om Charles Emil Löfvenskiöld, en lantbruksarkitekt som levde och verkade under 1800-talet.

Carl Philip fick godkänt i alla kurser och bäst gick studierna i företagsekonomi, men toppbetyget 5 fick inte prinsen i något av ämnena:

Växtodling, 20 hp 3

Växtproduktionens teknik samt skogsbruk och statistik, 10 hp 3

Animalieproduktion, 20 hp 3

Djurhållningens teknologi, 10 hp 3

Företagsekonomi, 10 hp 4

Energisystem och energi-hushållning, 10 hp 3

Företagsekonomi, 20 hp 4

Lantbruksvetenskap, 10 hp 3

Självständigt arbete inom lantbruksvetenskap, 10 hp 3

Prins Carl Philip fyller nästa år 35 år och är den i dag i svenska kungafamiljen som jobbar minst för kungahuset och Sverige.

Från januari i år fram till 27 september har Carl Philip vid 44 tillfällen representerat kungahuset. Han har bland annat haft "möte med svenska bilsportsförbundets kungliga medaljkommitté" och "stipendieutdelning prins Bertils och prinsessan Lilians idrottsstiftelse".

Det kan ställas i jämförelse med storasyster Victoria som har varit mammaledig i stora perioder med prinsessan Estelle, men ändå haft 69 uppdrag för kungahuset. Årets tre första månader har de haft ungefär lika många engagemang, men efter april drar Victoria ifrån. En stor del av deras uppdrag i år har med Madeleines bröllop att göra samt kungens 40 år på tronen.

Samma intresse som farbror Sigvard

Prins Carl Philip har ända sedan han gick ut Lundsbergs internatskola byggt sitt liv på tre hörnstenar:

Design, racing och lantbruk.

Carl Philip visade tidigt ett intresse för design, precis som pappa kungens framlidna farbror Sigvard.

Carl Philip blev tidigt intresserad av design och det var dåvarande flickvännen Emma Pernald som fick honom att söka in på Forsbergs Skola. I två år genomförde han utbildningen vid Forsbergs.

- Carl Philip studerade på heltidsutbildningen i grafisk design och reklam från 2004 till 2006, berättar Jeanette Lindskog vid Forsbergs skola.

Pia Forsberg vid skolan berättar om Carl Philips examensarbete:

- Examensarbetet ställdes ut på elevernas examensutställning i maj 2006. Det var ett fotografiskt projekt där han dokumenterade volontärer och präster i Klara församling i deras arbete med hemlösa och missbrukare.

- Fotografierna förpackades i egendesignade boxar i begränsad upplaga som såldes till förmån för Klara kyrkas arbete.

Carl Philip har sedan dess gjort flera olika egna serier av design, men designprinsen har dock på senare år blivit anklagad för att vara plagiatprinsen.

Hedvig Hagwall Bruckner, copywriter och lärare på Berghs school of communication, var den som senast reagerade när Carl Philip gjorde en ny designserie för Rörstrand, en serie med rödlistade, hotade och missgynnade, djur i Sverige, ett plagiat av en serie från Gustavsbergs porslinserie:

- Det känns som att människorna kring prinsen har en tendens att inte berätta allt för honom. När jag såg serien första gången gjorde jag ett inlägg på Facebook att jag tyckte det var pinsamt att han inte hade koll på den andra porslinsserien.

"Han har inte erfarenheten"

Hedvig Hagwall Bruckner menar att Carl Philip utnyttjas som kunglighet:

- Han har inte erfarenheten inom design att han skulle få göra alla de här sakerna, men det handlar ju om att de kungliga bjuder ett annat varumärke på ett varumärke.

Ulrika Näsholm vid hovet:

- Prinsen väl medveten om att utrotningshotade djur på en porslinsserie inte är något unikt men syftet med projektet för prinsen var att belysa sakfrågan och uppmärksamma de hotade arterna.

"Har hela tiden utvecklats"

Martina Hansson, pr-ansvarig på Fiskars Sweden, ägare till Rörstrand:

- Vi kände till Gustavsbergsserien, men tyckte aldrig att prinsens serie för oss skulle vara fråga om något plagiat. Djur och växter är väldigt trendigt och vanligt förekommande, dessutom ligger de ämnen Carl Philip väldigt varmt om hjärtat.

När han har blivit kritiserad för sin design har det gått desto bättre på racingbanan. Redan i mitten av 90-talet när Carl Philip bara var 16 år och var hemma på skollov från sin internatskola i USA fick han tillsammans med pappa kungen för första gången testa racing. På flygfältet i Barkarby utanför Stockholm lät racingföraren Janne "Flash" Nilsson prinsen testa Volvos nya värstingbil 850R med 250 hästkrafter.

Omgivningen är imponerad över Carl Philips racingkarriär hittills. Expressens expert Jan-Erik Berggren:

- Han har haft alla blickar på sig från allra första träningspasset, men klarat det bra. Han har hela tiden utvecklats som förare och vi ser på varvtiderna att han har talang.

- Att tävla med Volvo i STCC var verkligen att sticka ut hakan. Han lämnade det trygga hos Janne "Flash" Nilsson och står nu på egna ben som en etablerad racerförare i svenska eliten. Visst, det blir misstag ibland och de märks - men det ser vi även hos andra förare, till och med de allra bästa.

Fokus på design

När Carl Philip har funnit passionen i racingen har pappa kungen haft en plan för att sonen en dag ska ta över Stenhammars gods utanför Flen. Godset har sedan 2010 genomgått en omfattande renovering på över 35 miljoner kronor. SVT avslöjade tidigare i år att statliga Fastighetsverket hade stått för 9 miljoner kronor av kostnaderna.

Carl Philip själv har visat ett ljumt intresse, men godset är nu renoverat för att fungera som bostad, men hovet vill inte bekräfta att prinsen ska flytta in på godset.

Carl Philip ska under hösten ska ägna sig åt sina designuppdrag och jobb i kungahuset:

- Det blir ett av huvudfokusen, sedan kommer vi efterhand att lägga upp olika representationsuppdrag för kungahuset. Prinsen ska arbeta med detta under hösten, säger Ulrika Näsholm.