BRÅKADE OM BRÖLLOPET. Victoria och Madeleine rök ihop nyligen och det på grund av Victorias bröllop. "Det var oerhört laddat", säger en källa. "Det är långt ifrån första gången de är i konflikt med varandra." Foto: STELLA PICTURES
BRÅKADE OM BRÖLLOPET. Victoria och Madeleine rök ihop nyligen – och det på grund av Victorias bröllop. "Det var oerhört laddat", säger en källa. "Det är långt ifrån första gången de är i konflikt med varandra." Foto: STELLA PICTURES

Prinsessornas syskongräl

Publicerad
Uppdaterad
Som många nära syskon har Victoria och Madeleine haft flera upprörda syskongräl genom åren. Nyligen ska istapparna ha hängt i luften igen när systrarna drabbade samman ute på Drottningholm. - Även pojkvännerna Jonas Bergström och Daniel Westling blev inblandade. Det var ofrånkomligt, berättar en av flera källor Expressen talat med.
Utåt sett är kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine de bästa vännerna och systrarna. Men även prinsessor råkar i luven på varandra. Och Victoria och Madeleine är inget undantag. Under åren har bråken dallrat ute på Drottningholms slott - om pojkvänner, krognätter och bröllop.

"Oerhört laddat"

Senaste stora grälet var alldeles nyligen. Då förklarade Madeleine sina känslor för storasyster Victoria.
- Det var oerhört laddat. Det är långt från första gången de är i konflikt med varandra, berättar en källa.
Bråket ska ha gällt Victorias och Daniels stundande bröllop. Eller om det någonsin ska bli av. Bröllopet mellan Victoria och Daniel Westling är nämligen ett oerhört känsligt ämne hemma på Drottningholms slott.
Lillasyster Madeleine har tröttnat på alla väninnors nyfikna frågor om varför hennes bröllop med Jonas Bergström dröjer.

Trött på tjatet

Men de flesta hovexperter är överens om att det vore omöjligt för Madeleine att gifta sig med Jonas före storasyster Victoria. Källor avslöjar för mig att Madeleine flera gånger har konfronterat Victoria om alla bröllopsfrågor. Victoria är oerhört trött på allt tjat om bröllop. Den hon allra minst förväntar sig höra det från är lillasyster Madeleine. Därför ska hon ha blivit arg och provocerad igen över allt tjat. Även som barn har de naturligtvis grälat. Orsakerna har växlat.
Victoria har själv berättat att hon hela sin uppväxt har varit den stränga storasystern:
- Som en hönsmamma.
Det har inte alltid uppskattats - allra minst av Madeleine, enligt personer i deras närhet. Prins Carl Philip har inte brytt sig.

Fick komma och gå

Under skoltiden kunde grälen bli mer komplicerade.
- Victoria kände sig då orättvist behandlad av pappa kungen och mamma Silvia, berättar en person som känner syskonen väl.
Det som var problemet var att Madeleine fick komma och gå som hon ville på helgerna. Hon kunde vara ute med kompisar kring Stureplan eller på privata överklassfester.
Victoria fick snällt finna sig att sitta hem på slottet.
- Du är tronarvinge och kronprinsessa, det passar sig inte att du är ute i Stockholms nattliv. Ungefär så sa pappa kungen till Victoria.
De få gånger Victoria fick visa sig ute var när dåvarande pojkvännen Daniel Collert hade fest med bästisarna Tom Davidson och Robert Hållstrand på nattklubben Bo's bar. En annan gång klädde Victoria ut sig i peruk för att kunna gå ut i nattlivet på Stureplan.

Häftiga gräl

Flera gånger fick Madeleine känna av storasysters frustration. Det slutade också i flera gräl.
Madeleine är den som har ärvt mamma Silvias heta brasilianska temperament. Victoria å andra sidan är som pappa kungen, lugn och eftertänksam. Hon tänker sig för både en och två gånger innan hon öppnar munnen i en diskussion eller ett gräl.
Men när Victoria väl öppnade munnen blev det häftiga gräl med lillsessan.
Victoria har under hela uppväxten varit oerhört beskyddande mot Madeleine - ibland i överkant.
Lillasysters val av pojkvänner är en av de som saker som har fått Victoria att reagera. Hon tycker Jonas Bergström är perfekt för lillasyster.
Men det har tidigare funnit stora tveksamheter till tidigare pojkvänner.

Får Victoria att se rött

De gånger Victoria har fört det på tal har hon hamnat i gräl med Madeleine - för hon har inte tyckt att det har varit storasysters uppgift att recensera hennes val av pojkvänner.
Numera - förutom grälet om bröllopet - är det ganska lugnt ute på Drottningholms slott.
Förutom en sak: Mina källor avslöjar att Madeleine kan vara lite väl slarvig med att plocka undan kläder och andra tillhörigheter efter sig hemma på slottet. Det får Victoria att se rött - hon är nämligen manisk på att det ska vara undanplockat och städat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag