Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pia Degermark om sitt jetsetliv med kungen

Pia Degermarks vänskap med kung Carl Gustaf går långt tillbaka. Foto: Alexander Donka

NORRTÄLJE. Hon parades ihop med kronprins Carl Gustaf.

Och på hennes studentexamen stod Anders Lettström och väntade på skolgården.

Nu berättar Pia Degermark för EXTRA om sitt umgänge med kungen och hans vänner:

- Jag kan gå in och ut ur den världen som jag vill.

Pia Degermarks vänskap med kung Carl Gustaf går långt tillbaka. Det var en bild på den 17-åriga överklassflickan och den dåvarande kronprinsen som fick regissören Bo Widerberg att nosa reda på sin Elvira Madigan till filmen med samma namn. Efter skådespelerskans stora genombrott 1967 spekulerade tidningarna enträget i huruvida hon och prinsen hade en romans.

Men enligt Pia Degermark, 63, var Carl Gustaf och hon aldrig ett par, utan bara nära vänner, som gärna åkte skidor tillsammans i Storlien eller gick på bal ihop i Stockholm.

Var en given gäst

Att kronprinsen, som några år senare var en given gäst på hennes bröllop med miljardären Pier Caminneci, var lite förtjust förnekar hon dock inte.

- Vi umgicks ja. Men det blev aldrig någonting mellan oss.

- Vi tillhörde samma jetsetvärld, med Gunter och Mirja Sachs och gänget, säger hon.

Pia Degermarks närmsta vän under de tidiga barndomsåren var Anders Lettström, i dag en välkänd affärsman och kungavän.

När den nyblivna filmstjärnan tog studenten 1968 var han först att gratulera henne på gården utanför Sigtunainternatet, klädd som en husar.

- Anders var min första lekkamrat. Våra mammor var bästa väninnor.

- Anders har alltid varit lite annorlunda, men jag gillar honom ändå. Jag står upp för honom.

Blev bestört

När skandalen kring boken "Den motvillige monarken" briserade 2011 blev Pia Degermark bestört av att höra att Anders Lettström lierat sig med kriminella för att försöka tysta ner ryktesspridningen kring kungen.

Men inte förvånad.

- Han ville så väl, men han var dum som lade sig i saker som han inte hade med att göra. Han gjorde ju bara allting tio gånger värre. Men det är typiskt Anders, med sitt stora kontrollbehov. Och jag vet att kungen tycker om honom innerst inne.

Trots sitt kämpiga förflutna och den numera anonyma tillvaron utanför Stockholm har Pia Degermark fortfarande kontakt med kretsen kring hovet. Kungen träffade hon senast för ett par år sedan, i samband med ett besök han gjorde i Norrtälje.

- Min bror hade den där Krocketklubben. Jag ordnade middag.

- Jag känner ju många i den där världen. Jag kan gå in och ut som jag vill.

"Inte Guds bästa barn"

Hon tycker synd om Sveriges statschef, som hon anser har blivit alldeles för hårt åtgången under de senaste årens avslöjanden.

- Jag vet att han inte är Guds bästa barn, men var och en måste få ha sitt privatliv.

- Kungen har inte alltid varit den gladaste människan, ska jag säga. Han är en rätt så sorgsen person, med dålig självkänsla.

När kronprins Carl Gustaf efterträdde sin farfar Gustaf VI Adolf som kung 1973 var han bara 27 år, utan vidare livs- och yrkeserfarenhet - och med ett tungt ansvar på sina axlar.

En motvillig monark?

- Ja, tänk vilken press att tvingas leva ett liv som kung fast man inte vill. Det var ju därför han mådde så bra när Silvia kom in i bilden, så att han hamnade i skymundan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.