När Mikael Persbrandt var tio år skilde sig hans föräldrar och skådespelaren växte upp med sin mamma Inga-Lill Persbrandt. Foto: Stefan Söderström/TV4
När Mikael Persbrandt var tio år skilde sig hans föräldrar och skådespelaren växte upp med sin mamma Inga-Lill Persbrandt. Foto: Stefan Söderström/TV4

Persbrandts mamma: Fått ta ett steg tillbaka

Publicerad

Mikael Persbrandt växte upp i nära relation med sin mamma.

I "Efter tio" berättade konstnären Inga-Lill Persbrandt för Malou von Sivers om hur det är att vara mamma till en av Sveriges mest kända skådespelare.

- Jag trodde att han skulle bli konstnär, berättar hon i TV4.

När Mikael Persbrandt var tio år skilde sig hans föräldrar och skådespelaren växte upp med sin mamma.

I en intervju med Malou von Sivers i "Efter tio" på TV4 berättar konstnären Inga-Lill Persbrandt om sin nära relation med sonen.

- Han var tio när vi separerade. Jag tror att det var väldigt svårt för honom. Det tror jag att föräldrar inte förstår eller inser, säger hon i programmet.

Var 19 år

Inga-Lill Persbrandt var 19 år när sonen Mikael föddes och att banden mellan mamma och son har vuxit sig mycket starka har även den "Hobbit"-aktuella stjärnan berättat om.

När han intervjuades av Malou 2004 berättar han om sin respekt för alla ensamstående mammor och hur han fått med sig ett bra självförtroende sedan barnsben.

"Jag fick med mig känslan av att ingenting är omöjligt. Jag visste att jag var bäst när jag var 20. Det vet jag fortfarande", berättade han då.

"Ledsen, arg och förtvivlad"

Mamma Inga-Lill berättar hur sonen följde med henne i olika konstsammanhang och länge trodde hon att det var konstnär han skulle bli när han vuxit upp. Att det i stället blev skådespeleriet berodde bland annat på en förälskelse.

Som en av landets mest uppmärksammade skådespelare på film och teater har framgångarna även haft sina baksidor, något som Persbrandts mamma har fått ta del av. Mikael Persbrandt själv har beskrivit sig som vild och gränsöverskridande, men trots de mörka stunderna berättar Inga-Lill att hon har tagit igenom sig dem, eftersom hon alltid har fått veta i förväg vad som varit på gång.

- Jag har varit ledsen, arg och förtvivlad. Men inte många gånger, säger hon i intervjun.

Ett steg tillbaka

Den nya rollen som farmor har inneburit att hon har fått backa lite, men trots att sonen har en egen familj så är banden mellan dem fortfarande mycket starka.

- Jag har fått ta ett steg tillbaka. Det har känts lite, naturligtvis. Men nu börjar jag vänja mig. Jag har ju mina barnbarn som är helt underbara och en fin svärdotter, berättar hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag