Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Montazami: "Jag skrattar åt mig själv"

Från osäker  tonårstjej i   Västerås till lyxfru  i Hollywood. Maria Montazami, 43, berättar för Söndag om bröst- operationen, sin syn på pengar och önskan om att få ytterligare två barn.  

Vi ville ha en riktigt stor familj, men det blev aldrig så.” När Söndag når fyrabarnsmamman Maria Montazami är grannfruarna är hemma hos henne på en tvåtimmarsfrukost. 

 – Vi dricker kaffe och kacklar, berättar hon.

 Maria Montazami, populär profil från TV3:s ”Svenska Hollywoodfruar”, putsar aldrig på verkligheten för att själv framstå i bättre dager. Hon erkänner villigt att hon aldrig läser böckerna som diskuteras i bokklubben. Och berättar gärna om hur hon lurar maken Kamran. 

 – Män förstår inte hur mycket saker och ting kostar, de tycker att allt ska vara billigt och bra. Jag brukar alltid skala av lite nollor. Kamran vet säkert om det innerst inne, men han bryr sig inte, han litar på mig. Tur att han inte har tid att lusläsa kontokortsräkningen. Ibland kan ha säga ”vad fasiken”, men sen är det glömt till nästa gång.

 Under uppväxten i Sverige flyttade Maria flera gånger. 

 – Det har gått bra, jag har lätt för att anpassa mig. Jag tror att jag var ganska snäll som barn, jag älskade att leka med dockor och Barbie. Min syster och jag kunde leka i timmar.


Mamman, som är utbildad hårfrisörska, har varit hemmafru sedan Marias halvbror Christian föddes. 

 – Vi hade det lite bättre ställt än medelsvensson. Vi har alltid haft en fin ren bil, ordentliga kläder och fått göra saker.

 Pappan träffade hon senast för 30 år sedan. Men sedan han gift om sig bröts kontakten.

 – För mig är det helt oförståeligt, säger Maria.

 I slutet av högstadiet gick flyttlasset från Skåne till Västerås, där Maria sedan gick ekonomisk linje på gymnasiet.

 – Jag var ganska osäker. Nu är jag jätteglad för mina 178 centimeter, men då kände jag mig ranglig.

 År 1984 tog Maria, som då hette Westphal i efternamn, studenten med 2,4 i medelbetyg.

 – Jag skulle kunna ha gjort så mycket bättre ifrån mig, men jag var inte så studiesugen. Jag var alltid ute i sista minuten och kunde gå upp tre på natten för att plugga inför ett prov. Det irriterar mig än i dag. Mina egna barn är duktiga i skolan, och jag säger till dem att det är viktigt. 

Som nybakad student drömde Maria om ett fast jobb.

 – Det var viktigt för mig, berättar hon.

 22 år gammal åkte Maria till USA för att jobba som au pair. Hon trivdes i familjen, men ville gå vidare och sökte arbete som servitris.

 Fortfarande minns hon tydligt hur hon stegade in på restaurangen där nuvarande maken Kamran var chef.

 – Jag kom in i mina slitna Levis-brallor och den där svenska looken. Kamran satt på kontoret, så en anställd gick till honom och sa att det var en som sökte jobb. ”Ge henne en ansökningsblankett”, sa han, men då sa den anställde: ”Nej, nej, du måste se henne.” Då kom Kamran, och då blev jag ju anställd direkt, berättar Maria. 

 På den tiden hade paret inte någon förmögenhet.

 – Vi har byggt upp allt tillsammans.

 Kamran, som är fastighetsmäklare, säljer villor på uppdrag men köper också upp hus som auktioneras ut av kronofogden.

 – Han är lite arbetsnarkoman, väldigt driven. 

 Under de intensiva småbarnsåren hade Maria hjälp av en svensk barnflicka två dagar i veckan.


Drömmen var att skaffa ytterligare två barn, en längtan som Maria delade med maken.

 – Vi ville ha en riktigt stor familj. Ju fler, desto bättre.

 Men efter ett år gav makarna Montazami upp försöken.

 – Man skulle ta tempen för att se när det var dags. Det var jättejobbigt att göra det på beställning. Vi hade tyckt att det varit kul att ha en stor familj, men det är inget vi sörjer i dag. Vi är så glada över de barn vi har och skulle inte vilja ändra på någonting.

 När yngsta barnet var ett år opererade Maria Montazami sina bröst. 

 – De var jätteplatta, det fanns ingenting kvar. Min man sa ”Maria du är fin som du är”. Kul för dig, tänkte jag. Är man så där jätteplatt tycker jag att det är svårt att känna sig sexig, menar hon.

Maria satte in implantat av saline, som är en vätska i silikonförpackning.

 – Det har hållit jättebra, jag är jättenöjd. Jag älskar att klä upp mig och ha urringning, men inte på något billigt sätt – aldrig! Jag klär mig sexigt, inte slampigt.

 Maria känner stor ödmjukhet inför de ekonomiska framgångarna.

 – Pengar är bra att ha. Jag är oerhört tacksam över att vi kan leva det här livet nu, men jag tar ingenting för givet. Jag vet att saker kan ändras väldigt snabbt.

 Första prioritet är – och kommer alltid att vara – familjen:

 – Jag kan inte säga hur tacksam jag är. Inget av barnen dricker, svär eller är konstigt på något sätt. 

 – Lyx för mig är när vi är på semester och kan umgås alla tillsammans.


Genom tv-serien har Maria Montazami blivit känd i Sverige på kort tid. En del har tyckt att hon ger ett vimsigt och lite släpigt intryck:

 – Jag tänker så snabbt att jag inte hinner med att prata, jag äter inga mediciner utan är helt mig själv, förklarar Maria och fortsätter:

 – Du kan inte ana vad jag har skrattat åt mig själv. Jag sa till mamma: Vad är det för dialekt jag har? Men min mamma och syster pratar likadant. Det är något vi har i vår familj på mammas sida.

 För att hinna med allt tar Maria och hennes make hjälp utifrån. En städfirma kommer en gång per vecka. Två dagar i veckan kommer trädgårdsmästaren och en hushållerska, som bland annat organiserar kylskåpet. Varje vecka kommer också en person som tvättar familjens bilar.

 Maria ordnar med frukost och ser även till att middagen står på bordet. Har hon inte tid att laga själv, beställer hon hem från någon restaurang. Dagtid uträttar hon ärenden:

 – Jag gör det som behövs; går på manikyr, handlar eller fixar håret.

 Det blir också en hel del skjutsande när barnen ska till olika aktiviteter.

 Utseendet är viktigt för Maria, som regelbundet sprutar in botox för att få bort en rynka mellan ögonbrynen.

Men lika gärna som Maria Montazami sippar vin med grannfruarna, lika mycket njuter hon av att ta bilen upp till mormor i Bollnäs och äta medhavda smörgåsar längs vägen.

 – Jag hälsar på min mormor varje år och jag önskar att jag kunde hjälpa henne mer. Det första jag gör är att ta med henne ut på stan. Vi handlar parfym, läppstift och nagellack. Sen äter vi pizza och dricker öl eller vin, och så tar vi en mjukglass efteråt.

 Maken, som kan en del svenska men inte förstår allt som sägs, är liksom barnen positiv till tv-programmet.

 Maria Montazami må leva den amerikanska drömmen, men inom sig bär hon på en annan längtan:

 – Jag skulle gärna köpa sommarställe i Sverige, med knakande trägolv, stor flaggstång och grusväg upp till huset.

FAKTA

Namn: Maria Montazami.
Ålder: 43.
Familj: Maken Kamran, 48, barnen Sara, 19, Hanna, 16, Emma, 12 och Nicholas, 11.
Gör: Deltidsjobbar med home styling och som telefonist på makens kontor.
Bor: I villa på 480 kvadratmeter i Laguna Niguel utanför Los Angeles.
I garaget: Sex bilar av märkena Mercedes, Lexus, BMW och Ferrari.
Favoritfärg: Svart, vitt och aprikos på kläder. Brunt och terrakotta i inredning.
Favoritplagg: Jeans med top och högklackade skor.
Bäst med Sverige: ”Allt! Ostkrokar, maten, landskapet, folket och bensinstationerna. Så fort vi kommer till Sverige kutar vi in på en mack och köper godis, bullar och glass.”
Bäst med USA: ”Alla behöver inte vara lika. Man får vara duktig och behöver inte skämmas för att man har det bra.”
Aktuell: Deltagare i TV3:s succéserie ”Svenska Hollywoodfruar”.

Maria Montazami om ...


  … sitt blonda hårsvall:
– Eftersom jag är lång är det snyggt att få extra längd och fyllnad. Löshår låter jättefult, men hårförlängning och extra fyllnad tycker jag är okej att säga. Min egen hårfärg är lite mörkare än den jag har nu. Jag går till frisören och färgar hårrötterna ungefär var femte vecka.

… läppstift.
– Min favorit är ett läppstift från Smashbox,
färgen heter Elegant. Det är mjukt och lite hudfärgat. Maria smörjer sina läppar flera gånger i timmen.

…att orka träna:

– Att ha långa byxor är ett måste: korta byxor gör att man ser tjock ut. De ska nästan släpa i backen.  Sträck ut byxbenen efter tvätten. Jag brukar alltid sätta på lite mascara och läppstift och fixa håret innan jag går till gymmet. Det ger mig extra motivation.

… Anna Anka:
– Hon verkar vara en ensam människa. Det spelar ingen roll hur mycket massage hon får eller hur många gånger per dag hon älskar med sin man, hon blir inte lyckligare för det. Hon skulle prova på att inte vara så himla elak, utan försöka vara snäll. Då skulle hon se att det betalar sig tillbaka.

... Agnes-Nicole Winter:

– Hon verkar jättesnäll, hon är väl en vanlig människa. Kul att hon ska vara med och göra en liten film.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.