Foto: Barcroft Media
 Foto: Barcroft Media

Mercy, 3, kan vara Madonnas nya dotter

Publicerad
Uppdaterad
NEW YORK. Nu vill Madonna adoptera igen. Sångerskan har siktat in sig på flickan Mercy James från afrikanska Malawi. Men kritiska röster höjs mot superstjärnan.
Madonnas adoption av lilla David Banda från Malawi väckte starka känslor. David Bandas pappa protesterade i brittisk press mot att sångerskan fick adoptera sonen. Nu har superstjärnan ställt in sig på ytterligare en adoption från det fattiga afrikanska landet. Den här gången vill hon adoptera treåriga Mercy James.
Hon vill att David Banda ska få ett syskon från sitt födelseland.

Har växt upp på barnhem

Flickan har inga föräldrar och har vuxit upp på ett barnhem - Madonna ska ha velat adoptera Mercy James ända sedan hon såg henne på barnhemmet första gången 2007.
- Vi har gjort i ordning alla nödvändiga dokument och i nästa vecka ska en domstol avgöra om adoptionen går igenom, säger en tjänsteman som arbetar med adoptionsfrågor i Malawi till nyhetsbyrån Reuters.
Madonna är i Malawi i helgen för att på plats övertyga domstolen att hon är lämplig som förälder. Kritiker saknas dock inte heller den här gången.
Mavuto Bamusi, medlem i en organisation för mänskliga rättigheter i Malawi, menar att även den här adoptionen bryter mot Malawis lagar.
- Såvitt vi vet har inte lagstiftningen på det här området förändrats, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

Kritiseras från flera håll

Den brittiska organisationen Save The Children är också kritisk:
- Den bästa platsen för ett barnhemsbarn är i den omgivning hon vuxit upp. De flesta barn i sådana här fall har släktingar som lever och som ser till barnen, det är det bästa, säger Dominic Nutt, talesman för Save The Children.
Mercy James bägge föräldrar är döda men hon ska ha fastrar och farbröder som är i livet.
Madonna har tidigare i en intervju med en lokal tidning förklarat att hon känner att David Banda behöver ett syskon men att hon inte vill adoptera fler barn om folket i Malawi motsätter sig det.
Madonna, 50, skiljde sig i höstas från maken, regissören Guy Ritchie, och har sedan dess kopplats ihop med den amerikanske baseball-stjärnan Alexander Rodriguez och nu senast med den blott 22-årige brasilianske fotomodellen Jesus Luz.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag