Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Mamma var vild och vacker"

Martin Stenmarck. Foto: Mikael Sjöberg
Skuldsatt upp över öronen och hånad för sin dåliga placering med "Las Vegas" i melodifestivalen 2005.
I dag är han en av Sveriges mest säljande skivartister - och hans "Ladies night" har i år setts av 75 000 kvinnor över hela landet.
- Jag har lärt mig att världen inte går under för att alla inte älskar mig eller det jag gör, säger Martin Stenmarck, 35.

FAKTA

Namn: Martin Stenmarck.
Yrke: Sångare, låtskrivare.
Ålder: Född 10 oktober 1972 på Danderyds sjukhus – i hissen.
Familj: Sambon artisten Hanna Hedlund, barnen Ida, 3, och Love 1. Pappa, elva syskon.
Aktuell: Med cd:n ”Det är det pojkar gör när kärleken dör”.
Kuriosa: Martin lovade före finalen i den svenska melodifestivalen att han, om han vann med ”Las Vegas”: 1) Skulle tatuera dottern Idas namn 2) Åka Vasaloppet 3) Dansa naken vid Stureplan. Det har han gjort, hävdar han…

Förra gången hallå! intervjuade Martin var något år före Melodifestivalen, som han också vann med sin ”Las Vegas”. Martin och Hanna, hans sambo som också är artist, försörjde sig så gott de kunde på sina konstnärsyrken. Martin hade närmare två miljoner i skulder efter ett misslyckat försök att få skivkontrakt i Brasilien och hans engelskspråkiga platta ”One” gjorde inget överdrivet väsen av sig.

Försökte smuggla knark

Managern som då ansvarade för hans karriär satt sedermera inne för narkotikabrott sedan han försökt smuggla knark från Brasilien till Sverige.
– Det är väl enda gången jag rejält misstolkat en människa, även om jag fortfarande inte vill tro att han lurade mig personligen. Det var förstås skumt i Rio, vi gick till exempel aldrig igenom tullen, i stället fick jag pröjsa en massa sprit och parfymer till en av tulltjänstemännen. Hela grejen föll på att det skulle kosta för mycket mutpengar att få ett skivkontrakt trots att det fanns en stor publik – bisarrt land, konstaterar han.

Mamma gick bort i cancer

Martin har fått kämpa hårt för att betala av skulderna från äventyren i Rio, men ”Las Vegas” hjälpte till att göra honom skuldfri och efter senaste framgångarna behöver han inte oroa sig längre.
Martin hade enkelt kunnat glida vidare på musikalartisternas egen räkmacka,
efter sina roller i ”West side story” och ”Jesus Christ Superstar”, men han tyckte inte det var hans grej. Så han satsade på en egen skivkarriär. Tillsammans med bland andra textförfattaren Jonas Inde och sin bror David Stenmarck gjorde han 2006 plattan ”9 sanningar och en lögn” som sålt dubbel platina. Texterna är nu betydligt svartare än tidigare och långt ifrån den glättiga Las Vegas-ytan. Även i musiken hörs genomgående melankoli. Så är det på nya plattan ”Det är det pojkar gör när kärleken dör” också. Krossade hjärtan, ångest, död, kärlek, lycka – i en vemodig blandning.
– Det här är låtar och texter som berör mig och som på ena eller andra sättet är jag eller människor jag känner, säger Martin.
Där finns sången ”Det ska vara fest den dagen jag dör” och den handlar mycket om Martins och Davids mamma som gick bort i cancer för fem år  sedan. Men också om Martins egna tankar kring döden, som inte alls skrämmer honom därför att hans mamma orkade  vara stark ända intill dödsögonblicket. Inga hemska scener med dödsångest och tårar.
– Det måste ju ha känts för jävligt för henne, att lämna småbarn, men hon var tuff även då. Så vi försökte göra begravningen till hennes avslut. Det bästa mamma visste var tunnbrödsrulle och självklart var det vad vi serverade på begravningsfikat. Jag glömmer aldrig minen på killen i grillkiosken – kan du ha 50 tunnbrödsrullar klara klockan 14 i morgon?

Flyttade in hos storasyster

Martin har elva syskon, varav två är så kallade helsyskon. Hans mamma dog ung, 52 år, och hennes yngsta barn, Martins småsyskon, fick flytta hem till storasyster Randy.
– Mamma var vild, vacker och rastlös. Hennes far var operettsångare och mormor var revyartist och Gröna Lunds primadonna i 30 år. Jag tror att mamma var lärare i grunden, men hon ägnade sig åt att skaffa en stor familj. Under min uppväxt flyttade vi väl elva gånger, det var under den perioden jag lärde mig diplomati och att läsa av människor.
Att så ofta komma som ny elev till skolan krävde viss talang.
–  Jag klev in i klassrummet, visade musklerna och blev polare med värstingen på skolan direkt. Sedan blev jag också gullgossen i klassen, frökens favorit. Jag hade en sådan överlevnadsstrategi därför att jag var tvungen. Nu försöker jag bli lite mindre anpassningsbar, klara mig själv men sluta bry mig om vad andra tycker. Men jag är fortfarande bra på att se vad människor går för, att läsa av andra, säger Martin.
– Mamma och pappa lyckades ge oss kärlek och göra folk av oss – trots att vi var så många. Men visst hade hon sina sidor och bar på sina demoner. Det kommer nog att ta hela livet innan jag till fullo förstår vem min mamma var.  Men hon var karismatisk som få, säger Martin.
Martin är mycket mån om att inte bara vara med barnen, han försöker också leka med dem – och vara en del av deras vardag. Han säger också att han ska försöka undvika att flytta den dag barnen börjat skolan…

Föreläser i skolor

Han föreläser på skolor ibland, för att få ungar som tappat sugen för plugget att försöka se något litet positivt även i det tristaste av skolämnen. Han brukar också försöka snacka om ungas stående önskan ”att bli kändis – till vilket pris som helst”. Hans hjärta ömmar för alla före detta dokusåpakändisar som försvunnit efter sina fem minuter i rampljuset.
– Att kunna åtminstone någonting ganska bra underlättar, på det sättet har jag alltid varit målmedveten – även när karriären gått knackigt har jag försökt lära mig nya saker.
– Nu kan jag äntligen dra mig tillbaka lite efter år av slit, ta huvudansvaret för barnen och låta Hanna satsa hundra på sin karriär. Jag vet inte om jag är det, men jag vill vara jämställd. Jag är feminist och det lärde jag mig också av mamma och pappa. De var vänster båda två och mamma tog med oss på första majdemonstrationer så länge hon kunde, vi ungar hade också plakat, säger Martin och ler åt minnet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!