Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Madeleines heta känslor bakom prinsessfasaden

Prinssan Madeleines och prins Carl Philips barn har uteslutits från kungahuset, efter ett beslut av kungen.
Prinsessan Madeleine har gått från att vara en skygg prinsessa till att visa en mer öppen sida av sig själv.Foto: Sara Friberg/Kungliga Hovstaten
Bilden av Madeleine som vacker och sval i aftonklänning och glittrande tiara håller kanske på att ändras.Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Kungen överraskade alla med beslutet att frånta barnbarnen statusen som kungliga högheter.

Men i backspegeln är det tydligt att förändringens vindar har blåst ett tag och vänt upp och ner på familjens gamla roller.

Redan tidigare i år fick vi se en helt annan Madeleine, som gått från skygg prinsessa till att visa en mer öppen sida av sig själv. 

– Ibland kan jag vara jättearg, berättade Madde på bokmässan i Göteborg.

Kung Carl Gustaf, 73, förvånade ett helt land förra veckan. Trots att det funnits kritik mot den växande kungafamiljen och diskussioner om apanaget, så var det ingen som hade förutsett det drastiska beslutet.

Den 7 oktober signerade hans majestät dokumentet som utesluter prinsessan Madeleines, 37, och prins Carl Philips, 40, barn från kungahuset.

Prinsessan Leonore, 5, prins Nicolas, 4, prinsessan Adrienne, 1, prins Alexander, 3, och prins Gabriel, 2, fortsätter naturligtvis att vara medlemmar av kungafamiljen. Men de förlorar H.K.H-titlarna och deras försörjning kommer inte längre att vara tryggad genom det kungliga apanaget.

– De kommer att betraktas mer som privatpersoner, sa riksmarskalken Fredrik Wersäll under en pressträff.

Madde har berättat att hon brukar ringa familjen på Facetime.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Carl Philip, Sofia och Madeleine kan långsamt backa tillbaka

Beslutet tydliggör att det är kungen och kronprinsessan Victoria, 42, som, tillsammans med drottning Silvia, 75, och prins Daniel, 46, är Sveriges främsta representanter. När prinsessan Estelle, 7, når vuxen ålder väntas även hon företräda landet.

Carl Philip, Sofia, 34, och Madeleine kan långsamt backa tillbaka – även om de fortfarande är kungliga högheter som kommer kunna avlasta Victoria och kungen.

– Vi har under lång tid sett att kronprinsessparet tar ett större ansvar. Det innebär att ansvaret kan mjukas upp för prinsen och prinsessan, sa Fredrik Wersäll.

Enligt kungahuset är det knappast ett beslut som har tagits över en natt. Frågan har diskuterats inom familjen i flera år.

Kungen hade slutordet i frågan, men alla tre barnen har framfört sina åsikter. Hovet menar att det har varit en lång process.

– Det är en diskussion som har funnits i familjen, och hela kungafamiljen har varit med. Alla är involverade, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef.

”Ibland kan de vara jättejobbiga”, säger Madde om sina syskon.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Madeleine visar en mer öppen sida av sig själv

Madeleine, som känt till beslutet ett tag, har den senaste tiden visat en mer öppen sida av sig själv – motsatsen till den skygga, blyga prinsessan vi tidigare sett. På sitt Instagram-konto visar Madde generöst upp bilder från vad hon gör med barnen i Florida, och i en öppenhjärtig intervju med Mama berättar hon privata detaljer från familjelivet med Chris O'Neill, 45. Prinsessan har också barnboksdebuterat, och i höst syns hon i en TV3-serie om arbetet med Childhood.

Bara veckor innan hovet släppte bomben noterade Expressens krönikör Karin Lennmor, mångårig chefredaktör för Svensk damtidning, att Madeleine är helt förändrad.

”Att hamna i rampljuset och bli omskriven på liksom 'egna meriter', och inte bara för man är kunglig, stärker nog självförtroendet”, skrev Karin Lennmor.

Nu när Madeleine öppnar upp och berättar mer om sig själv framträder en annan bild än en timid prinsessa – sanningen är raka motsatsen. Istället är 37-åringen passionerad till sin natur, har skinn på näsan och ett temperament som gör att hon kan blixtra till rejält.

I tidningen Mama får Madde frågan om vem av barnen som är mest lik henne.

– Min man säger ju Leonore, haha. Hon kan stampa med foten, säger hon.

Madeleine berättar sanningen – och det är inte som vi har trott.Foto: PONTUS HÖÖK/TT

Madeleine: ”Syskon kan man bli lite arga på”

Det finns fler i prinsessans närhet som har fått uppleva hennes heta känslor. I samband med bokmässan besökte Madeleine en skola. Hon pratade då om relationen till syskonen och sa till barnen i klassrummet:

– De är fantastiska och omtänksamma, men ibland kan de vara jättejobbiga. Och mina syskon är som vilka syskon som helst, ibland kan jag vara jättearg på dem. Men sen älskar jag dem och de är mina bästa vänner.

I en intervju med SVT i juni berättade prinsessan, som bor i Florida, att hon vill att hennes barn ska träffa sina kusiner så ofta som möjligt.

– Syskon kan man bli lite arga på, och vänner. Men kusiner är speciella, sa hon.

Bilden av Madeleine som vacker och sval i aftonklänning och glittrande tiara håller kanske på att ändras. Men samtidigt är kunglig status inte obetydlig för henne. 

När Leonore föddes 2014 var det inte en självklarhet att barnen skulle tillhöra det kungliga huset. Men enligt vad Expressen erfar så propsade Madeleine på att de skulle göra det. Det ska ha varit något som kungen gick med på och gav sin tillåtelse till, trots att det inom hovet ska ha funnits delade meningar.

Men i sina sociala medier uttrycker prinsessan inget annat än att hon är nöjd över kungens beslut.

”Den här förändringen har planerats under lång tid. Chris och jag tycker det är bra att våra barn nu får en större möjlighet att i framtiden forma sina egna liv som privatpersoner”, skriver hon på Instagram.

https://www.instagram.com/p/B3UV9jGorjx/

LÄS MER:

Madeleines nya familjebild – efter kungens tuffa beslut

LÄS MER:

Kungens drag – för att rädda pengarna

LÄS MER:

Spelet bakom kungens beslut om barnbarnen