Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lotta Engbergs tårar – avslöjar förändringen

Se fina orden till programledaren här
Hundarna gör att Lotta kommer ut i naturen mycket.
Foto: NORA LOREK
Lotta Engberg berättar att det inte var så länge sedan hon grät.
Foto: ANNA SVANBERG / ANNA SVANBERG GT-EXPRESSEN

Med åren har musikalaktuella sångerskan och programledaren Lotta Engberg, 56, blivit en fena på problemlösning. Hon tycker det är spännande att lära sig nya saker och ser till att fylla livet med sådant som får henne på bra humör.

– Som roligast har man när man delar glädje, säger hon.

1. Vilket är ditt bästa livsmotto?

– Egentligen har jag väl inget livsmotto på det viset, men för mig är det väldigt viktigt att ha kul. Man föds och sen dör man, det vet vi. Resten får vi fylla, och med tanke på att vi inte lever så länge jämfört med hur länge vi är döda så vill jag ha skoj. Det är så himla lätt att hamna i en negativ spiral i livet, och jag gillar att hitta de positiva sakerna. Som roligast har man när man delar glädje och det kan vara med mitt yngsta barnbarn Arvid, eller med min bästa kompis. 

2. Vad kan du inte leva utan?

– Naturen. Den gör hur mycket som helst för mig. Den är mitt motionspass, min energibank och min repetitionslokal. Och den är en matkälla. Jag bor nära naturen, på Göteborgs högsta punkt som jag nyligen fick lära mig, och jag skulle tro att jag är ute nästan två timmar varje dag. Ibland med mina hundar men inte alltid. Jag kan inte starta dagen om jag inte får gå ut i naturen.

Lotta Engberg

Ålder: 56.

Familj: Döttrarna Malin, 30, och Amanda, 31. Sex barnbarn och fyra bonusbarnbarn. Golden retriever-tikarna Ellen och Alice.

Bor: Hus i Olofstorp utanför Göteborg.

Gör: Artist, programledare, allsångsledare.

Aktuell: Spelar rektor Lynch i musikalen ”Grease” på Nöjesteatern i Malmö till den 16 februari 2020.

3. Vilken är din paradrätt?

– Jag gör en väldigt god köttfärssås, och fiskbullar med kaviarsås som är väldigt populärt. Jag köper fiskbullarna men gör egen sås. Barnbarnen älskar min köttfärssås trots att den inte är så barnvänlig. Den innehåller både kryddor som rosmarin och timjan och en skvätt vin. Jag tycker det är ganska kul med matlagning, och eftersom vi var en så stor familj har jag lagat väldigt mycket mat. 

4. Vad skulle du göra om du vann tio miljoner?

– Då skulle jag nog köpa ett radhus i Spanien. Någonstans på solkusten runt Malaga. Sen skulle jag nog dela upp bland fadderbarn och mina egna barn. Jag tycker det är roligt med ekonomi. Jag har läst bokföring och gillar matematik. Jag har god ekonomi, vilket gör att jag slipper ha ett negativt förhållande till pengar. Det är jag glad för.

5. Vem skulle spela huvudrollen i filmen om ditt liv?

– Då ska man ju ta någon ung, eller hur? För jag har inte alltid varit så här gammal. Det ska vara någon som är glad. Elisa Lindström! Vi är ganska lika och känner varandra lite privat. Hon skulle göra rollen som mig jättebra!

6. Vilket är ditt bästa sommarminne?

– Då sitter vi, jag och min kompis, i vår eka och drar gädda. Och jag får napp. Jag minns att jag frågade henne innan ”Hur känns det när man får napp?”. Då svarade hon ”det känner du”. Och det gjorde jag minsann. Det finns ingen karusell i världen som slår den känslan.

7. När grät du senast?

– Det kan vara tre veckor sedan, tror jag, och då var det glädjetårar. Det var ett glädjebesked om en som jag trodde var väldigt sjuk men som inte var så sjuk. Mer vill jag inte säga. Jag har lätt för att gråta men också lätt för att låta bli. Jag kan styra det om jag måste och släppa fram tårarna vid rätt tillfälle.

8. Vad inspireras du av?

– Nummer ett på listan är min far. Han har så sunda värderingar och älskar människor och livet. Utseendemässigt är vi inte lika, men jag hoppas jag är lik honom när det kommer till insidan.

9. Vilken är din största utmaning i livet?

– Sedan några år tillbaka är jag bra på att ställas inför komplicerade situationer som jag löser mycket lättare än tidigare. För varje sak du lär dig blir du också bättre på att ta in ny lärdom. För fyra år sedan skulle min äldsta bonusson lära mig att skanna och jag kände bara nej, jag kan så mycket men det här vill jag inte. Så för ett halvår sedan gick jag upp till min skrivare för att prova och lärde mig på en minut. Det gäller att vara öppen för att lära sig nya saker och ha tålamod. Det är jätteskönt att kunna massa saker. Jag tänker just i och med att jag har hus med värmepannor, elkablar och sådant som kan gå sönder.

Det här hände i nöjesvärlden 2019

Vi ser tillbaka på bland annat Melodifestivalen, ASAP-rocky-fallet och ”Idol”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.