Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Livsfarliga stalkers förföljer kändisarna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Uma Thurman skyddades av polis när hon anlände till rättegången mot stalkern Jack Jordan.
Foto: STELLA PICTURES

Kate Hudson, Jessica Almenäs och alldeles nyligen Uma Thurman - alla har de blivit utsatta för stalkers - den typ av kändisdyrkan som går över styr och ibland blir hotfull och livsfarlig.  

- Stalkers förstår inte att kändisen inte älskar dem tillbaka, säger Agneta Syrén, kriminolog och jurist.

När amerikanen Neil Bergman, 44, stoppas av polis, misstänkt för 

 inbrott, har han två yxor i bakluckan på sin Honda Civic. 

 Poliserna som arresterar 

 honom tycker att den förvirrade mannen pratar osunt mycket om 

 skådisen Kate Hudson, 29.

 – Den misstänkte gjorde 

 uttalanden som indikerade att han har ett sjukt intresse för Kate Hudson, uttryckte Elaine Driscoll på Bostonpolisen det.

 Bergman ska nu genomgå en psykiatrisk utredning och säkerheten kring inspelningen av filmen ”Bride wars”, som Kate jobbar med ska 

 höjas, skriver tidningen Boston Herald.


Jack Jordan verkade helt oberörd när han anlände till rättegången anklagad för stalking.
Foto: Foto: STELLA PICTURES

Ungefär samtidigt, i New York, sitter skådespelerskan Uma Thurman, 38, i en rättegångssal med Jack Jordan, 37. Efter två års förföljelser har stjärnan dragit den före detta livvakten inför rätta för stalking. 

 ”Mina händer ska vara på din kropp hela tiden” och ”du har inga barn” är två av de saker som Jordan meddelat tvåbarnsmamman Uma, via mejl och kort.


Stalking är baksidan av det glittrande kändismyntet. Mer eller mindre obehagliga möten med fans utsätts de flesta kändisar för. Det kan vara någon som ”bara” mejlar eller står utanför hemmet. Det kan också ta mycket värre proportioner.

 Svenske artisten Sven-Bertil Taube, 73, levde i flera år med hot från en kvinna som trodde att de hade en kärleksaffär. 

 – Den här kvinnan var psykiskt sjuk och övertygad om att Taube var kär i henne. Hon hade en kombination av psykiska störningar som gjorde att hon inte kunde läsa av mänskliga signaler som vi andra, säger Agneta Syrén som är kriminolog och jurist, specialiserad på stalking.

 Den psykiskt sjuka kvinnan, som kallade sig Carmencita efter Taubelåten, var först besatt av Sven-Bertils pappa, Evert. Efter att hon bränt ner familjen Taubes hus på Sjösala, spärrades hon in. När hon kom ut startade förföljelserna av sonen Sven-Bertil.

 Programledarna Carolina Gynning, 29, Petra Nordlund, 38, och Jessica Almenäs, 32, är andra kända svenskar som utsatts för stalking.

 – En stalker följde mig överallt och hoppade på mig så fort jag talade med en annan kille, har Jessica berättat i tidningen Plaza Kvinna. Mannen vägrade ge upp trots att tv-stjärnan sa att hon var tillsammans med någon: 

 – Då sa han: ”Det vet jag att du inte är. Jag vet var du bor och jag har inte sett någon man gå in till dig!”.

 – Kändisstalkare blir ofta förälskade i den som de förföljer. Uma Thurmans stalker tror att hon är kär i honom, han kan inte förstå hur hon inte kan älska honom. Hon stod ju där och log och vinkade åt fotograferna när han var i närheten och då riktade hon all kärlek mot honom, säger Agneta Syrén. 

 Trakasserierna mot Uma Thurman pågick i två år. Jack Jordan har försökt tränga sig in på filminspelningar och stått utanför hennes hus och han har lämnat över kort med teckningar och meddelanden. 

 – Jag blev livrädd. Det var en mardröm, berättade Uma om ett tillfälle när Jordan lyckats ge henne ett konfirmationskort med en teckning av en öppen grav, en gravsten och en man som stod på kanten av ett rakblad.

 Orden ”choklad, mun, mjuk, kyssas” stod nedklottrade i spiral och ur kortet ramlade en lös bit papper – en bild av en brud med huvudet avklippt.

 Uma fick också flera mejl där Jackson refererade till hennes barn Levon, 6, och Maya, 9. Han kallade  Umas barn ”en illusion”.

 – Jag tror inte att någon mamma eller förälder skulle vilja att en främling fixerade sig vid deras barn och på att de inte existerar. Det gjorde mig skräckslagen, berättade Uma i rätten.  

 Jack Jordan dömdes till slut till minst ett års fängelse. Hans advokat, George Vomvolakis, försvarade sin klient med att han är psykiskt sjuk och behöver vård, inte fängelse.

 – Bryter man in på ett tidigt skeende slutar oftast personen att stalka. Om samhället säger ifrån kan man få störningen att stanna upp, i stället för att eskalera, säger Agneta Syrén.

 Uma Thurman slipper nu att vara rädd för sitt och sina barns liv. Men enligt Agneta kan det sluta riktigt illa om en stalker inte upptäcks och får vård:

 – Studier som FBI gjort visar att flera seriemördare börjat sin karriär som stalkers. Det gäller att stoppa de här människorna i tid.

FAKTA

Seriestalkers

Emily Leatherman, 33, greps och dömdes till besöksförbud efter att hon trakasserat skådisen John Cusack, 42.
Hon har sedan tidigare besöksförbud hos skådisen Tom Cruise, 45.
Emily hävdar att hon inte gör något fel. Hon vill bara få hjälp att uppmärksamma de sexuella övergrepp som hon säger sig ha utsatts för.

Dessarae Bradford, 33, hävdar att skådisarna Colin Farrell, 31, och Alec Baldwin, 50, förföljer henne och hon har försökt få Farell åtalad flera gånger.
När det inte lyckades attackerade hon honom på Jay Lenos tv-show. Efteråt sa hon att hon var utsatt för en komplott.
Hon dömdes till besöksförbud.

Stalking på webben


Skådespelaren George Clooney, 47, är en av de stjärnor som har protesterat mot webbsidan Gawker.com/stalker. Där skriver privatpersoner var, när och hur de sett eller träffat stora stjärnor i New York. Platsen sätts ut direkt på en karta över Manhattan. Kändisspotting i realtid.
– Det här är farligt. Någon kan komma att skadas, sa Stan Rosenfield, Clooney’s publicist till brittiska tidningen Times när sajten lanserades för två år sen.
Ansvariga för sajten menar att den relativt korta tid som går från det att någon rapporterar in att de sett en kändis tills att det ligger uppe på hemsidan räcker för att kändisen ska hinna förflytta sig.
– Om någon sitter på en restaurang kommer de att vara kvar längre än så, säger Tino Struckman, expert på kändissäkerhet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.