Lena Olin: "Skilsmässan var så vansinnigt infekterad"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Skådespelerskan Lena Olin berättar om skilsmässan från Örjan Ramberg.
Foto: Stefan Söderström / Sven Lindwall

Skådespelerskan Lena Olins romans med Dramaten-stjärnan Örjan Ramberg var stormig. I dag tackar hon honom för sin utlandskarriär. 

- Jag lämnade en fruktansvärd relation, tog min bebis under armen och gav mig ut i världen...

Lena Olin, 55, är en av våra mest kända internationella  skådespelerskor. Hon är i dag bosatt utanför New York med sin man, regissören Lasse  Hallström, 64, deras gemensamma dotter Tora, 15, och Lenas son sedan tidigare, August, 24.

 Honom fick hon med skådespelaren Örjan  Ramberg när hon var 31 år och fortfarande bodde  i Sverige.

I en ostabil relation

 - Jag älskade att jobba och var i en relation  som inte var så stabil, säger hon i nya numret  av Yourlife. Jag blev chockad. Jag var så inne i det jag gjorde, säger Lena som levde för jobbet dessförinnan.

 Hon berättar hur hon från att aldrig ha varit hemma helt plötsligt fick andra prioriteringar.

 - Att få barn är lite som att bli frälst. Det välsignar en från förbannelsen av självupptagenhet. Det är skönt att vi är lika tokiga Lasse och jag,  helgalna i våra barn.

 Men då med August och Örjan var det inte lätt. Hon och Örjan hade varit tillsammans i sex år innan August föddes.

"Det var kaotiskt"

 - Det var så kaotiskt, det var ju egentligen inget bra förhållande alls, överhuvudtaget.

 - Från att August föddes började vi skiljas. Det var väldigt  olyckligt  och en jobbig  skilsmässa från något som inte var ett  riktigt  förhållande. Lena berättar  att det var hon som lämnade "på förekommen anledning":

 - Ingen klok människa ska ju ge sig ut i världen med ett litet barn och börja filma, men jag tror att jag drevs till det. Jag mådde så pass dåligt av hela skilsmässan.

Tog med en vän

 Hon berättar hur hon inte hade en aning om hur det var att vare sig vara mamma eller jobba utomlands. Och hur en vän som var sjuksyster på Dramaten följde med och hjälpte till med August som var bebis.

 - Och sedan hade jag min mamma som reste med mig. Mamma var så otrolig! Jag brukar säga till August att vi hade nog inte levt varken han eller jag om vi inte hade haft mormor, det känns faktiskt så.

 Lena har inga goda minnen från den tiden  i Sverige.

Aktuell i ny roll

 - Skilsmässan var så vansinnigt infekterad, så plågsam. Hade det inte varit så hade jag nog inte tagit steget ut i världen.

 Just nu är Lena aktuell  för en ny roll i en  independentfilm som går under namnet Cripple".

 Extra har pratat med Örjan som inte vill lämna några kommentarer.

 Maria K Broman maria.k.broman@expressen.se 

 Skådespelerskan Lena Olin berättar om skilsmässan från Örjan Ramberg.

 Foto Stefan Söderström

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.