Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lena Olin: "Skilsmässan var så vansinnigt infekterad"

Skådespelerskan Lena Olin berättar om skilsmässan från Örjan Ramberg.Foto: Stefan Söderström / Sven Lindwall
Skådespelerskan Lena Olins romans med Dramaten-stjärnan Örjan Ramberg var stormig. I dag tackar hon honom för sin utlandskarriär.
- Jag lämnade en fruktansvärd relation, tog min bebis under armen och gav mig ut i världen...
Lena Olin, 55, är en av våra mest kända internationella skådespelerskor. Hon är i dag bosatt utanför New York med sin man, regissören Lasse Hallström, 64, deras gemensamma dotter Tora, 15, och Lenas son sedan tidigare, August, 24.
Honom fick hon med skådespelaren Örjan Ramberg när hon var 31 år och fortfarande bodde i Sverige.

I en ostabil relation

- Jag älskade att jobba och var i en relation som inte var så stabil, säger hon i nya numret av Yourlife. Jag blev chockad. Jag var så inne i det jag gjorde, säger Lena som levde för jobbet dessförinnan.
Hon berättar hur hon från att aldrig ha varit hemma helt plötsligt fick andra prioriteringar.
- Att få barn är lite som att bli frälst. Det välsignar en från förbannelsen av självupptagenhet. Det är skönt att vi är lika tokiga Lasse och jag, helgalna i våra barn.
Men då med August och Örjan var det inte lätt. Hon och Örjan hade varit tillsammans i sex år innan August föddes.

"Det var kaotiskt"

- Det var så kaotiskt, det var ju egentligen inget bra förhållande alls, överhuvudtaget.
- Från att August föddes började vi skiljas. Det var väldigt olyckligt och en jobbig skilsmässa från något som inte var ett riktigt förhållande. Lena berättar att det var hon som lämnade "på förekommen anledning":
- Ingen klok människa ska ju ge sig ut i världen med ett litet barn och börja filma, men jag tror att jag drevs till det. Jag mådde så pass dåligt av hela skilsmässan.

Tog med en vän

Hon berättar hur hon inte hade en aning om hur det var att vare sig vara mamma eller jobba utomlands. Och hur en vän som var sjuksyster på Dramaten följde med och hjälpte till med August som var bebis.
- Och sedan hade jag min mamma som reste med mig. Mamma var så otrolig! Jag brukar säga till August att vi hade nog inte levt varken han eller jag om vi inte hade haft mormor, det känns faktiskt så.
Lena har inga goda minnen från den tiden i Sverige.

Aktuell i ny roll

- Skilsmässan var så vansinnigt infekterad, så plågsam. Hade det inte varit så hade jag nog inte tagit steget ut i världen.
Just nu är Lena aktuell för en ny roll i en independentfilm som går under namnet Cripple".
Extra har pratat med Örjan som inte vill lämna några kommentarer.
Maria K Broman maria.k.broman@expressen.se
Skådespelerskan Lena Olin berättar om skilsmässan från Örjan Ramberg.
Foto Stefan Söderström

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.