Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kvartoft om Leif GW: "Han är inte svår alls"

FRÅN RADIO TILL TV
Camilla Kvartoft jobbade under tio år på Sveriges Radio där hon blev en omtyckt röst i etern. Men det var i och med "Veckans brott" tillsammans med Leif GW Persson på SVT som hon slog igenom på bred front.
Foto: Cornelia Nordström

En tuff programledare som hyllas för sin goda hand med Leif GW Persson.

Men också en hönsmamma som får ångest när hon tänker.

För EXTRA berättar Camilla Kvartoft om sina tvivel och sitt trygghetsbehov.

- Jag är ganska orolig av mig, säger hon.

Camilla Kvartoft

Ålder: 45 år.

Yrke: Tv-profil och journalist. Har läst kulturvetarlinjen, idéhistoria och medie- och kommunikationsvetenskap vid Stockholms universitet, samt en tv-kurs på Dramatiska institutet.

Karriär: Var i perioder 1998-2010 programledare för "P1-morgon" i Sveriges Radio. Har även lett P1-programmen "Studio Ett" och "Studio X", samt "Efter tre" i P4. Spelade platschefen Gunilla i Ronny och Ragge-serien "Byhåla 3" från 1993.

Bor: I villa i södra Stockholm. Har stuga i Västerviks skärgård.

Familj: Maken Anders Mårtén, 47, samt två döttrar, 11 respektive 7 år.

Aktuell: Som programledare för SVT-magasinen "Agenda" och "Veckans brott". Det senare, som hon lett tillsammans med Leif GW Persson sedan 2010, återkommer med nya avsnitt i oktober.

Camilla om...

... sin första erfarenhet av arbetsplatsen SVT:

- I slutet av gymnasiet praoade jag en vecka på "Rapport", hos Claes Elfsberg. Jag tror inte att han kommer ihåg det och jag väntar fortfarande på rätt tillfälle att påminna honom.

... sin deckarvurm:

- Det bästa jag vet när jag ska ha ledigt och slappna av är att titta på en bra kriminalserie, som "Brottet". Jag läser deckare också, men inte lika intensivt som jag tittar på tv.

... sin dolda talang som festfixare:

- Jag gillar att ha fest. Att bjuda hem mycket folk, inte bara par. Nuförtiden blir det mest barnkalas, men vi har haft många stora kräftskivor och midsommarfester. Senast hade vi halloweenparty där alla var utklädda.

"Hur är han?"

"Umgås ni privat?"

"Att du klarar av honom!"

Intervjuer med Camilla Kvartoft har en tendens att uppehålla sig vid frågor om "Veckans brott"-kollegan Leif GW Persson.

Och det är ju oundvikligt, då den fascinerande kriminalprofessorn faktiskt var den som drog henne in i tv-rutan från radiobruset.

Så innan vi går in på CAMILLA:

Hur svår är Leif GW egentligen?

- Han är inte svår alls. Han har skapat en bild av sig själv, som media förstärker.

- Det tog ett tag innan vi lärde känna varandra, och visst var det lite trevande i början. Men jag förstod tidigt att han gillar att få lite motstånd, så det gav jag honom redan under programledartestet, säger den hyllade profilen och ler.

Hon berättar att Leif GW Persson är väldigt viktig för henne. Att hon ibland ringer till honom för råd och tips inför en intervju.

Men umgås ni privat?

- Nja, efter inspelningarna har vi ätit många luncher hemma i hans lägenhet i Stockholm. Han är mycket generös och bjuder gärna sina kollegor på krogen. Jag har varit nere på hans gård i Sörmland också.

Delar du GW:s fäbless för det goda livet?

- Haha, inte lika mycket kanske, jag är nog lite mer återhållsam. Jag gillar absolut god mat, sötsaker och vin, så det har vi ju gemensamt.

- Vi lever väldigt olika liv. Men han har ju också bott i förort med små barn. Det har vi pratat om, tiden innan han började tjäna alla pengar på romanerna.

Kändisgrannar

Camilla Kvartoft är öppenhjärtig och skrattar ofta.

Hon är lite sen till vår lunch på Konditori Lyran i Bredäng i södra Stockholm, men ursäktar sig artigt och är snabb att få samtalet att rulla.

- Vet du, här firade jag och Annika Lantz våra 40-årsdagar tillsammans. Det är en perfekt festlokal, berättar hon och visar runt i det Villa Villekulla-liknande huset.

Camilla bor bara några minuters bilväg från mötesplatsen. Och bland grannarna i hennes kvarter finns nämnda Annika Lantz, som varit hennes bästa vän sedan barndomen.

Blev en radioröst

Under uppväxten i Sätra i Stockholm var Camilla, Annika och Peter Settman en enad kompistrio, som ingick i samma teatergrupp ända upp till gymnasiet.

Söderförorten lyckades uppenbarligen forma tre av Sveriges största tv- och radioproffs.

- Det var en väldigt skyddad uppväxt. Vi bodde i ett medelklassområde, med vatten och grönområden överallt.

- Jag trivs fortfarande bäst utanför stan. Jag har faktiskt aldrig haft en lägenhet innanför tullarna, säger Camilla Kvartoft och verkar förvånad själv.

Efter gymnasiet sökte hon till Scenskolan - men kom inte in. Och lika bra var väl det, för Dramatendrömmarna var aldrig lika stora som intresset för att diskutera samhällsfrågor.

I stället hittade hon sin nisch i radion, och var under tio år en välbekant och omtyckt röst i P1.

Men det var först i och med starten av SVT-succén "Veckans brott" 2010 som hon slog igenom på bred front.

- Det räckte med att sända ett program i tv så blev man en "kändis". Och då har ändå "P1 morgon" 700 000 lyssnare.

- Så nu måste jag tänka lite mer på hur jag beter mig. Jag kan inte vara den där jobbiga kunden på Ica längre, säger hon och garvar.

"Oförskämda mejl"

Under vintern har näthatet mot kvinnliga journalister debatterats flitigt. Vad är din erfarenhet av sådant?

- Under mina år på radion har jag fått hotbrev och konstiga vykort som har skickats upp till säkerhetsavdelningen. Och jag har fått oförskämda mejl där det står att jag är korkad.

- Men det där har inte fått krypa in under skinnet på mig. Jag har aldrig känt mig rädd.

Du verkar vara en tuff kvinna?

- Ja, jag är inte rädd för att utsättas för brott, eller för att ställa folk mot väggen. Men jag är ganska orolig av mig på andra sätt. Jag är en riktig hönsmamma.

Camilla Kvartoft har två döttrar med Anders Mårtén, som hon varit tillsammans med i 20 år och gift med sedan 1999.

I dag jobbar han som uppfinnare av datorprogram, men när de träffades under studietiden var Anders discjockey på Kungliga tekniska hög- skolan, samtidigt som Camilla var engagerad vid student-radion.

Blev uppraggad

- Det var han som raggade upp mig och det var väldigt härligt! Anders är väldigt lugn och trygg i sig själv. Det var det som var och är så attraktivt med honom, att han har en väl grundad självkänsla.

- Vi lever båda rätt intensiva liv och turas om att stå för markservicen hemma. Anders är en av mina största supporters.

Men du som utstrålar sådan pondus. När behöver du en stöttepelare?

- När jag sänt tv till exempel. Jag kan vara oerhört kritisk mot mig själv om jag missat en följdfråga eller avbrutit någon osmidigt. Eller om det är fula kameravinklar och sådant.

Är du fåfäng?

- Egentligen inte alls, men för tittarna är det väldigt viktigt hur man ser ut och för sig i rutan. Jag kan tvärtom tycka att det är lite genant att behöva bry sig så mycket om vad man har på sig, säger Camilla och skrapar ihop det sista av sin räksallad på tallriken.

Hektiskt schema

Vi pratar lite mer om hennes hektiska arbetsschema, som numera innefattar även samhällsprogrammet "Agenda".

Camilla funderar - och slår efter några sekunder fast att ett stort skäl till att hon gärna jobbar så intensivt är för att inte behöva umgås för mycket med sig själv.

- Jag vill slippa grubbla över saker som är jobbiga.

- När jag är ledig kommer de existentiella frågorna upp. Man börjar tänka på att livet är så kort och att barnen växer alldeles för fort. Det ger mig lite ångest.

Den nyligen fyllda 45-åringen misstänker att rädslan över livets förgänglighet hänger ihop med hennes kontrollbehov.

- Jag är en kontrollmänniska, det säger många. Sam-tidigt kan jag verkligen se poängen i att tappa kontrollen. Några av de få gånger jag verkligen gjort det var när jag födde barn. Och det var ju väldigt häftigt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!