Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kändismännens drag för superkropparna

För några decennier sedan var en 50-årig man åtminstone halvgubbe. Numera är det annorlunda.Foto: Instagram
Martin Melin: ”Jag har aldrig någonsin varit så vältränad som nu.”Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Martin Melin menar att träningen handlar till viss del om fåfänga – med medför många andra fördelar.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
”Mest reaktioner blir det när jag går ner i split eller så på någon bild”, säger Paolo Roberto.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
”Jag blir också kåtare av att träna eftersom testosteronet i kroppen ökar”, säger Paolo Roberto.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Paolo Roberto berättar att det här är hans mest gillade Instagram-bild.Foto: Instagram
Niclas Wahlgren utbildar sig till personlig tränare.Foto: Instagram
”Jag har separerat två gånger och båda gångerna har jag hellre gått till träningen än till krogen”, säger Niclas Wahlgren.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
”Jag brukar köra Börje Salming-tänket”, säger Niclas Wahlgren.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
1 / 10

Keps och käpp? Nej, tack! Allt fler av de 50-åriga kändismännen har kroppar som 30-åringar. 

Magrutor och friskare flås stärker självförtroendet och ger bättre ork och hälsa. Och det ger många likes på Instagram.

Paolo Roberto, Martin Melin och Niclas Wahlgren är några av de som stånkar och svettas för att få en ungdomligare fysik.

I februari i år fyllde tv-programledaren Paolo Roberto 50 år. Rent kroppsligt märks det inte nämnvärt att han nu är halvsekelgammal. 

– Mitt liv blir bara bättre av att jag håller formen. Nivån av serotonin ökar och jag sover bättre. Stresshormonet kortisol motverkas, så jag orkar mer. Jag blir också kåtare av att träna eftersom testosteronet i kroppen ökar. 

Entreprenören är inte ute efter att folk ska titta på honom och tycka att han har snygg kropp. 

– I så fall hade ju tränat på ett annat sätt, mer bodybuilding. Men jag lyfter ju nästan inte en vikt, jag tränar bara med kroppen. Magrutegrejen och stora biceps är noll viktigt för mig. Jag vill hellre kunna göra en häftig övning. Om jag ser en 25-åring göra något ser jag till att också greja det. 

Ger din vältränade kropp extra självförtroende? 

– Nja, jag har ju alltid varit rätt vältränad. Och attraktion ligger ju inte bara i magrutorna och i hur väl man sköter sin kropp. Tjejerna vill nog också att en kille som har några läst böcker och är lite charmig. 

Vilka reaktioner får dina kropps- och träningsbilder på Instagram?

– Inte så mycket när det gäller kroppen, faktiskt. Mest reaktioner blir det när jag går ner i split eller så på någon bild. Å andra sidan är min mest gillade bild från när jag tröttnade på alla kommentarer om att jag varje morgon kör yoga i bara kalsongerna. Då drog jag av mig dem och la upp en bild, fast man såg ju bara rumpan. Haha. 

”Narcissistisk ådra”

I princip sju dagar i veckan är programledaren Niclas Wahlgren, 53, på gymmet. Träningen är noga planerad och varierad. 

– För oss lite äldre män är regelbundet styrketräning bättre än att springa en mil fem-sex dagar i veckan. Tunga lyft stimulerar musklerna och lederna bättre och höjer testosteronnivån mer, säger Niclas. 

– Jag brukar köra Börje Salming-tänket. Han är 15 år äldre än jag och jag är så fascinerad av honom. Vilken 20-åring skulle inte vilja Salmings kropp? Han har alltid hållit gång och visar att det går att vara äldre och ha en stark och fungerande kropp.  

Ger din vältränade kropp extra självförtroende? 

– Visst är jag är stolt över vad jag har byggt upp, så en viss narcissistisk ådra finns nog precis som hos de flesta andra. Men jag har ändå inget bekräftelsebehov, utan det handlar om att må bra. I träningen finns också en psykisk vinst eftersom man får en endorfinkick som ger ett lyckorus. Jag har separerat två gånger och båda gångerna har jag hellre gått till träningen än till krogen. 

Vilka reaktioner får dina kropps- och träningsbilder på Instagram?

– Till 99 procent är det bara positivt. Det är roligt för jag märker att jag inspirerar och peppar andra människor till välmående, och både yngre och de i min egen ålder. Lägger jag ut en barkroppad bild får jag ofta en massa meddelanden med frågor om hur jag tränar och vad jag äter och så, och jag hjälper gärna till. Att tänka välmående är jätteroligt.

Bytte personlig tränare

Den regelbundna kombinationen av konditions- och styrketräning håller Martin Melin i bättre form än de allra flesta plus 50-åringar. Det kroppsliga lyftet kom för fem-sex år sedan när han bytte personlig tränare. 

– För fem år sedan vägde jag 96 kilo och ville bara ha stora biceps. I dag ligger jag på 82 kilo och överarmarnas omkrets är inte lika viktig. Psykiskt påverkas jag också positivt, fysiken och psyket går ju hand i hand.

Martin kan bli förbaskad över att han inte tog tag i sin fysik tidigare. Å andra sidan är han ändå glad över att han slutligen gjorde det. 

– Ja, jag har aldrig någonsin varit så vältränad som nu. På min arbetsplats finns det 60-åringar som är i kanonform. Och jag vill kunna spela fotboll med mina eventuella barnbarn. Att åldras behöver absolut inte betyda keps, kutrygg och käpp.

Ger din vältränade kropp extra självförtroende? 

– Utan att egentligen ha tänkt på det påverkar det nog undermedvetet mitt självförtroende. Fast det är inte så att jag känner mig attraktivare, det kan jag inte säga, även om det ju till viss del även handlar om fåfänga. Men den stora grejen är jag mår så mycket bättre och klarar av att bära utrustning på 12 kilo på jobbet. 

Vilka reaktioner får dina bilder kropps- och träningsbilder på Instagram?

– Jag lägger upp bilder av tre lika stora anledningar: För att inspirera andra, av fåfänga och av ironiska skäl. De som följer mig är väldigt snälla och generösa med komplimanger. Jag märker att jag inspirerar många i min ålder till att också börja träna. Det är roligare än kommentarerna jag får från kvinnor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.